Τρίτη 2 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Νέος γύρος ταραχών

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι οι φετινή περίοδος των παρελάσεων των Προτεσταντών, που θα κορυφωθούν στις 12 Ιουλίου, θα είναι ίσως η πιο αιματηρή από την ημέρα που συνήφθη η «Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής», το 1998.

Εξάλλου, οι ταραχές έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό και με την παραμικρή αφορμή κορυφώνονται. Το νέο κύμα σημειώθηκε το Σάββατο στη Βόρεια Ιρλανδία όταν ομάδα 300 περίπου καθολικών συγκρούστηκε με άνδρες της αστυνομίας, οι οποίοι ακολουθούσαν παρέλαση των μελών του προτεσταντικού Τάγματος της Οράγης στο δυτικό Μπέλφαστ, όπου το τελευταίο διάστημα σημειώνονται τα βιαιότερα επεισόδια των τελευταίων ετών.

Τα επεισόδια ξέσπασαν στην οδό Σπρίνγκφιλντ σε γειτονιά καθολικών στο δυτικό Μπέλφαστ και διήρκεσαν περίπου μία ώρα. Αφορμή στάθηκε η μη ικανοποίηση του αιτήματος των καθολικών να απαγορευτεί η διέλευση των μελών του Τάγματος της Οράγης από τη συνοικία τους.

Η πρόσφατη έξαρση βίας, σύμφωνα με το «Reuters», απειλεί για μία ακόμη φορά να «τορπιλίσει» την ειρηνευτική συμφωνία της «Μεγάλης Παρασκευής» μεταξύ της πλειοψηφίας των προτεσταντών που επιθυμούν να διατηρηθούν οι σχέσεις με τη Βρετανία και της πλειοψηφίας των Καθολικών που τάσσονται υπέρ της ιρλανδικής ενότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ