Τρίτη 2 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Η γνωστή συνταγή των «Κόντρας»;

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Τίποτα δε δείχνει να πτοεί τους Αμερικανούς αξιωματούχους, την εγχώρια ολιγαρχία και τους τυχάρπαστους συνοδοιπόρους τους, και θέτουν σε εφαρμογή μια δοκιμασμένη από το παρελθόν συνταγή και στη Βενεζουέλα. Δράση των «ταγμάτων θανάτου», των γνωστών δολοφονικών ακροδεξιών παραστρατιωτικών ομάδων, τουλάχιστον σύμφωνα με δημοσίευμα της κολομβιανής εφημερίδας El Tiempo. Ομως, στη Βενεζουέλα ο λαός επαγρυπνεί...

Και το έδειξε για άλλη μια φορά με τη διαδήλωση που πραγματοποίησε υπέρ της πολιτικής του κινήματος της 5ης Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, περισσότερα από 100.000 άτομα συμμετείχαν σε διαδήλωση υπέρ του Προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες και τα κυβερνητικά στελέχη εκτίμησαν ότι, η διαδήλωση ήταν ουσιαστικά ένα είδος δημοψηφίσματος για τον Πρόεδρο της χώρας και απάντηση σε αυτούς, που ποτέ δε σταματούν να θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Οπως μετέδωσε το BBC, πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση υποστήριξης του Τσάβες, αφότου ανετράπη με πραξικόπημα τον Απρίλη και επανήλθε λίγες ώρες αργότερα θριαμβευτικά στην εξουσία μετά την αυθόρμητη και μεγαλειώδη κινητοποίηση του λαού αλλά και του στρατού.

«Τάγματα θανάτου»

Από εκείνη την ημέρα, οι αποκαλύψεις για το πραξικόπημα, για τους πρωταγωνιστές και κυρίως για τους υποκινητές, είναι συνεχείς. Οι προσπάθειες όμως αυτών που θέλουν να τερματίσουν οριστικά την πορεία της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, δε σταματούν. Είτε με τις συγκεντρώσεις, που η μαζικότητα και η αγωνιστικότητα, παρά τα ανταλλάγματα, συνεχώς φθίνει, είτε με τις κινήσεις στις σκιές. Ο λόγος πάλι επανέρχεται στα «σενάρια πραξικοπήματος»... ή σε άλλα σενάρια για σαρωτικές εξελίξεις, που σαν χιονοστιβάδα θα συμπαρασύρουν και την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Οι σαρωτικές εξελίξεις αφορούν στην Κολομβία, όπου τα μαύρα σύννεφα του πολέμου έχουν σκεπάσει για τα καλά τον ουρανό της χώρας, ειδικά μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών και την εκλογή του νέου Προέδρου Ουρίμπε. Στην Κολομβία κατέφυγε και ο πρωταίτιος του αποτυχημένου πραξικοπήματος και πρόεδρος των Βιομηχάνων, Πέδρο Καρμόνα. Από την Κολομβία εφορμούν και οι άντρες των «Ενωμένων Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Βενεζουέλας» (Autodefensas Unidas de Venezuela-AUV) σύμφωνα με δημοσίευμα της El Tiempo, που παραθέτει τα στοιχεία της επίσημης ανακοίνωσης της νέας παραστρατιωτικής οργάνωσης, αλλά και του βίντεο που οι ίδιοι οι παραστρατιωτικοί μοίρασαν σε πολλά ΜΜΕ.

Στο βίντεο εμφανίζεται ο αρχηγός «Αντόνιο», που θεωρείται μέλος των αντίστοιχων παραστρατιωτικών ομάδων που δρουν στην Κολομβία υπό τον Κάρλος Καστάνιο, λέγοντας ότι η οργάνωση ήδη έχει επιστρατεύσει 2.200 μέλη, προκειμένου να πολεμήσουν τις αντάρτικες κολομβιανές οργανώσεις που έχουν διαφύγει στο έδαφος της Βενεζουέλας. Επίσης, δήλωσε ότι ένας ακόμη στόχος της AUV -που σύμφωνα με τον «Αντόνιο» η πλειοψηφία είναι ενεργά και εν αποστρατεία μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας- είναι η ανατροπή της «κυβέρνησης του Ούγο Τσάβες», τον οποίο ανακηρύσσουν ως επίσημο στρατιωτικό στόχο όπως και τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Ραμόν Ροδρίγες Τσακόν, τον αρχηγό του μετώπου Χ των FARC-ΕΡ, Ρούμπεν Τσαμόρα, που το φέρουν να κρύβεται στη Βενεζουέλα... Σύμφωνα με την El Tiempo, οι AUV φέρεται να έχουν ήδη βάσεις στις επαρχίες Ελτσίρα, Απούρε και Ζούλια, κοντά στα σύνορα με την Κολομβία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ