Τρίτη 2 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ
Εκπλήξεις...

ΛΑ ΠΑΣ.-

Μπορεί η μάχη μεταξύ των δύο βασικών διεκδικητών της Προεδρίας της Βολιβίας να δίνεται στήθος με στήθος, ωστόσο η μεγάλη έκπληξη των εκλογών δεν ήταν άλλος από τον υποψήφιο των αγροτών Ιβο Μοράλες, που συγκεντρώνει το 17,9% και έρχεται με ελάχιστη διαφορά από τους δύο κύριους διεκδικητές στην τρίτη θέση.

Σύμφωνα με μερικά και ανεπίσημα αποτελέσματα, βάσει του 93% του εκλογικού σώματος της φτωχότερης χώρας της Λατινικής Αμερικής και μιας από τις πιο άπορες της υφηλίου, ο πρώην Πρόεδρος (1993-97) και ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης εταιρίας εξόρυξης μετάλλων, Σάντσες ντε Λοσάδα συγκεντρώνει το 21,7% των ψήφων, ενώ ο δεξιός Ρέγιες Βίγια και τετράκις δήμαρχος της Κοτσαμπάμπα συγκεντρώνει το 20,2%. Στην τρίτη θέση ο Μοράλες, ενώ στην τέταρτη θέση ένας ακόμη πρώην Πρόεδρος, ο Ινδιάνος της φυλής Αϊμαρά, Ιβο Μοράλες, υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Χάιμε Πας Τσαμόρα, που φέρεται να συγκεντρώνει το 16% των ψήφων.

Οπως μετέδωσε το BBC, οι δύο υποψήφιοι θα αναμετρηθούν τώρα στο δεύτερο γύρο των εκλογών στις 5 Αυγούστου, αυτή τη φορά με έμμεση ψηφοφορία που θα γίνει στο Κοινοβούλιο και θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τη νέα σύνθεση του 157μελούς Κοινοβουλίου.

Πάντως, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, όποιος και να εκλεγεί Πρόεδρος, το βέβαιο είναι ότι η Βολιβία θα απομακρυνθεί από την οικονομική πολιτική της ελεύθερης αγοράς, η οποία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, καθώς το κυρίαρχο στοιχείο αυτών των εκλογών ήταν η καταδίκη της απελευθέρωσης και της ασυδοσίας. Καταδίκη που εκφράστηκε με τις ψήφους προς τον Ιβο Μοράλες, που εκτινάχτηκαν από το 4% στο 17,9% και είναι αποτέλεσμα των αγώνων των μικροκαλλιεργητών, αλλά και των εργατών, αγώνων πολύμορφων και πολύμηνων κατά της κυβερνητικής πολιτικής που οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εξαθλίωση τους Βολιβιανούς.

Φυσικά και ο δεξιός Μάνφρεντ Ρέγιες Βίγια υπόσχεται ότι η χώρα δε θα ακολουθήσει «την ίδια συνταγή», εφόσον εκλεγεί, ενώ παρόμοιες δηλώσεις έχει κάνει και ο πρώην Πρόεδρος Σάντσες ντε Λοσάδα, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του 1990 εφάρμοσε αυτή τη φιλελεύθερη οικονομική πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ