ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί ότι «ξεμένει» από κονδύλια για την Ουκρανία

Σε «αμυντική» συμφωνία με τις ΗΠΑ προσανατολίζεται και η Δανία

Στο προσκήνιο τα παζάρια και οι αντιθέσεις στις ΗΠΑ για το νέο πακέτο στήριξης του Κιέβου, ύψους 61 δισ. δολαρίων, που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν
Στο προσκήνιο τα παζάρια και οι αντιθέσεις στις ΗΠΑ για το νέο πακέτο στήριξης του Κιέβου, ύψους 61 δισ. δολαρίων, που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν
Με αντιθέσεις, παζάρια και αποφάσεις για μακροπρόθεσμη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, στο πλαίσιο της συνολικότερης αντιπαράθεσής τους στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Σε μια ακόμη προειδοποίηση πως τα «ταμεία στεγνώνουν» σε ό,τι αφορά τα μέχρι τώρα ψηφισμένα πακέτα για τη στήριξη της Ουκρανίας και σύντομα οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν να προμηθεύουν με όπλα τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις από αυτά, προχώρησε ο Λευκός Οίκος, τονίζοντας ότι υπάρχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση μόνο για ένα ακόμη πακέτο προς την Ουκρανία φέτος, προτού το Κογκρέσο κληθεί εκ νέου μετά την εορταστική περίοδο να δώσει το πράσινο φως για το νέο πακέτο - μαμούθ των 61 δισ. δολαρίων που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν.

«Εχουμε... ένα ακόμη πακέτο βοήθειας πριν τελειώσει η αρχή αναπλήρωσης», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, αναφερόμενος στο εγκεκριμένο από το Κογκρέσο σύστημα με το οποίο το Πεντάγωνο αντικαθιστά τα όπλα και τον εξοπλισμό που έχουν παραδοθεί στο Κίεβο.

Η Ουάσιγκτον - με διακομματική συναίνεση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων - έχει δεσμεύσει και παραδώσει περισσότερα από 43 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, τον Φλεβάρη του 2022.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα - και ενόψει των εκλογών του 2024 - οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο παζαρεύουν την έγκριση του νέου πακέτου, εκφράζοντας ανησυχίες για την απουσία «στρατηγικής νίκης» της κυβέρνησης Μπάιντεν (με βάση και τις εξελίξεις στο πεδίο), για τη «διαφάνεια» στην Ουκρανία, αλλά και απαιτώντας από τα κράτη της ΕΕ να συνεισφέρουν περισσότερο. Επίσης, παζαρεύουν για σκληρότερα μέτρα καταστολής στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού, σε σχέση με αυτά που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση.

Διπλωμάτες σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούν ότι αν επανεκλεγεί ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ μπορεί να διακόψει τη βοήθεια προς την Ουκρανία και να εγκαταλείψει δεσμεύσεις προς τους «συμμάχους του ΝΑΤΟ», αναφέρει το «Ρόιτερς». Σύμφωνα με το πρακτορείο, σύμβουλοι του Τραμπ λένε ότι είναι διατεθειμένος να μειώσει την «αμυντική» βοήθεια προς την Ευρώπη και να συρρικνώσει περαιτέρω τους οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα.

ΕΕ: Νέα δέσμη οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Στο μεταξύ, η Βρετανία και η Γαλλία θα συνεχίσουν να είναι «ένθερμοι υποστηρικτές» της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Κάμερον, μετά τη συνάντηση με την Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, χτες, στο Παρίσι.

Στη συνέχεια ο Κάμερον συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, με το ζήτημα της Ουκρανίας να βρίσκεται στην ατζέντα.

Την 1η Φλεβάρη θα γίνει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με αντικείμενο την έγκριση της χρηματοδότησης του Κιέβου με 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, μετά το «βέτο» του Ούγγρου πρωθυπουργού, Β. Ορμπαν, στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης βδομάδας.

Παράλληλα, ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί όμιλοι της πολεμικής βιομηχανίας ξεκίνησαν ή σχεδιάζουν να παράγουν εξοπλισμούς σε ουκρανικό έδαφος, με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, να καλεί τα κράτη του ΝΑΤΟ να παραδώσουν επιπλέον συστήματα αεράμυνας για να προστατεύουν τις παραγωγικές μονάδες.

Τη Δευτέρα, εξάλλου, το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε τη 12η δέσμη οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνει είναι η απαγόρευση της άμεσης ή έμμεσης εισαγωγής, αγοράς ή μεταφοράς διαμαντιών από τη Ρωσία.

Αλλες κυρώσεις του νέου πακέτου αφορούν την απαγόρευση της επανεξαγωγής στη Ρωσία ιδιαίτερα ευαίσθητων αγαθών τεχνολογίας, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ρωσικά στρατιωτικά συστήματα. Επιπλέον, επιβάλλονται περαιτέρω περιορισμοί στις εισαγωγές αγαθών όπως χυτοσίδηρος, σύρματα χαλκού, σύρματα αλουμινίου, φύλλα αλουμινίου, κ.ά., ενώ εισάγονται αυστηρότεροι κανόνες για την εφαρμογή του ανώτατου ορίου τιμής του ρωσικού πετρελαίου.

Στο προσκήνιο τα ενδοαστικά ρήγματα στην Ουκρανία

Οι αντιθέσεις στον ευρωατλαντικό άξονα πάντως καθρεφτίζονται και στο εσωτερικό της Ουκρανίας. Για ακόμα μια φορά φάνηκαν ρήγματα ανάμεσα στον Πρόεδρο της χώρας, Β. Ζελένσκι, και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, Β. Ζαλούζνι.

Ο Ζαλούζνι άσκησε κριτική στην απόφαση του Ζελένσκι να απολύσει όλους τους περιφερειακούς επικεφαλής στρατολόγησης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων τον Αύγουστο, στο πλαίσιο επιχειρήσεων «καταστολής της διαφθοράς».

«Αυτοί ήταν επαγγελματίες, ήξεραν πώς να το κάνουν αυτό, και έχουν φύγει», ανέφερε ο Ζαλούζνι. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε αιτιολογήσει τις απολύσεις ως απάντηση στην αποκάλυψη εκτεταμένων δικτύων αποφυγής της στρατολόγησης έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών.

Ο Zαλούζνι αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η Ουκρανία σχεδιάζει επιχειρήσεις αντεπίθεσης, αφήνοντας και πάλι αιχμές προς τον Ζελένσκι: «Αυτός είναι πόλεμος, δεν μπορώ να πω τι σχεδιάζω, τι πρέπει να κάνουμε. Διαφορετικά, θα είναι παράσταση, όχι πόλεμος».

«Από τις μονάδες μας λείπει το προσωπικό. Εχουμε ανάγκη νέους, κάτω των 40 ετών, και ενθουσιώδεις», λέει εκφράζοντας την ανησυχία του ο ταγματάρχης Ολ. Βολκόφ, διοικητής τάγματος της 24ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας. Ο Βολκόφ επιρρίπτει ευθύνη σε ορισμένα ΜΜΕ «που ισχυρίζονταν ότι όλα πάνε καλά (για τον ουκρανικό στρατό), ότι νικάμε τον εχθρό και ότι η νίκη βρίσκεται κοντά. Ομως, η σημερινή κατάσταση δεν είναι τόσο απλή», είπε.

Και η Δανία σε Αμυντική Συμφωνία με τις ΗΠΑ

Το ευρωατλαντικό στρατόπεδο προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση του στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, που έχει προεκτάσεις πολύ πέρα από την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η προχτεσινή συμφωνία Γερμανίας - Λιθουανίας για ανάπτυξη περίπου 4.800 Γερμανών στρατιωτών σε μόνιμη βάση από το 2025.

Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Φινλανδίας - ΗΠΑ, η Δανία δήλωσε ότι επίσης συμφώνησε να ενισχύσει τη στρατιωτική της συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας θα επιτρέψει στο προσωπικό και τα υλικά των ΗΠΑ να τοποθετηθούν σε «συγκεκριμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Δανίας τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα», σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Δανίας και θα επιτρέψει στις ΗΠΑ πρόσβαση σε 3 δανικές αεροπορικές βάσεις, στο Karup, στο Skrydstrup και το Aalborg.

«Τώρα ενισχύουμε τη διμερή αμυντική μας συνεργασία και δεν θέλουμε να κρύψουμε το γεγονός ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ σηματοδοτεί επίσης μια σημαντική πρόοδο στην αμυντική πολιτική της Δανίας καθώς περιλαμβάνει Αμερικανούς στρατιώτες και αμερικανικό υλικό σε δανικό έδαφος», είπε η πρωθυπουργός της Δανίας, Mέτε Φρεντέρικσεν, σε συνέντευξη Τύπου.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε χτες τον πρέσβη της Φινλανδίας προκειμένου να του επιδώσει διαμαρτυρία για την αντίστοιχη «αμυντική» συμφωνία της χώρας με τις ΗΠΑ.

Η Μόσχα ενημέρωσε τον Φινλανδό πρέσβη ότι «δεν θα αφήσουμε αναπάντητη την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα σύνορά μας, καθώς απειλούν την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τις επιθετικές αποφάσεις της Φινλανδίας και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει 15 εγκαταστάσεις και περιοχές στη Φινλανδία όπου ο στρατός των ΗΠΑ θα έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση και όπου μπορεί επίσης να αποθηκεύσει στρατιωτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων 4 αεροπορικών βάσεων και ενός στρατιωτικού λιμανιού. Οι ΗΠΑ έχουν συνάψει παρόμοιες συμφωνίες με πολλές χώρες στη Σκανδιναβία και την Ανατολική Ευρώπη.

Η γεωπολιτική αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας οξύνεται και στη Μολδαβία, με τον πρωθυπουργό, D. Recean, να δηλώνει ότι η χώρα χρειάζεται ένα αναβαθμισμένο σύστημα αεράμυνας από τη Δύση «για την αντιμετώπιση απειλών από τη Ρωσία».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Μολδαβίας, Μ. Σάντου, εξέφρασε ανησυχία για τη γεωπολιτική επιρροή της Ρωσίας στη χώρα και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι σχεδιάζει να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση πριν από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές (Νοέμβρης 2024). «Το πιθανότερο είναι ότι θα ξεκινήσουν πιο κοντά στην άνοιξη. Ατομα που βρίσκονται ήδη εδώ (στη Μολδαβία) μπορεί να χρησιμοποιηθούν και η τακτική μπορεί να αλλάξει. Πρέπει να πάρουμε μαθήματα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, να τις αναλύσουμε και να λάβουμε μέτρα», ανέφερε.

Πούτιν: Η Ρωσία αναβαθμίζει το πυρηνικό οπλοστάσιο

Η Ρωσία αναβαθμίζει το πυρηνικό της οπλοστάσιο και διατηρεί τις στρατηγικές της δυνάμεις στο υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας, καθώς η Δύση διεξάγει έναν «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της, δήλωσε χτες ο Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, σε διάσκεψη Ρώσων ανώτερων αξιωματούχων Αμυνας.

Πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία», επισημαίνοντας ότι όλες οι προσπάθειες να επιβληθεί μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία «έχουν καταρρεύσει».

Μάλιστα, είπε, «οι ρωσικές αμυντικές επιχειρήσεις ανταποκρίνονται ταχύτερα και καλύτερα στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων που πολεμούν», σε σύγκριση με τις δυτικές και «ο στόχος της προμήθειας στα στρατεύματα που συμμετέχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση με όλα όσα χρειάζονται είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης τώρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ διαφημίζουν τη λεγόμενη «ρωσική απειλή» για να διατηρήσουν την αδύναμη κυριαρχία τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο, προσθέτοντας ότι η Ρωσία «εξακολουθεί να μην έχει σχέδια να κάνει πόλεμο στην Ευρώπη».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «έχουν την πρωτοβουλία στο μέτωπο».

Στο μεταξύ, η στρατιωτική «συμμαχία» στην οποία ηγείται η Ρωσία, ο Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), έχει προγραμματίσει 7 κοινές στρατιωτικές ασκήσεις για το 2024 που θα διεξαχθούν σε Ρωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν. Η Αρμενία είναι μέλος του CSTO, ωστόσο απέχει τους τελευταίους μήνες από τις δράσεις του.

Πολλοί κάτοικοι της Δυτικής Ουκρανίας θέλουν τα εδάφη τους να γίνουν και πάλι τμήματα της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας και η Ρωσία είναι το μόνο κράτος που «μπορεί να εγγυηθεί την εδαφική ακεραιότητα του ουκρανικού κράτους», ισχυρίστηκε ακόμη ο Βλ. Πούτιν.

«Οι άνθρωποι που ζουν εκεί - πολλοί από αυτούς - θέλουν να επιστρέψουν στην ιστορική τους πατρίδα. Και οι χώρες που έχασαν αυτά τα εδάφη, ονειρεύονται να πάρουν αυτά τα εδάφη πίσω. Υπό αυτή την έννοια, μόνο η Ρωσία θα μπορούσε να εγγυηθεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ανέφερε.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Επανάληψη των εκλογών του 2021 σε περιφέρειες του Βερολίνου

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας διέταξε χτες την εν μέρει επανάληψη των ομοσπονδιακών εκλογών του 2021 σε 455 από τις 2.256 εκλογικές περιφέρειες του Βερολίνου και στις αντίστοιχες περιφέρειες της επιστολικής ψήφου, λόγω εκτεταμένων παρατυπιών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία. Πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών θεωρείται η 11η Φλεβάρη.

Επειτα από καταγγελία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο είχε από πέρσι τον Νοέμβρη αποφασίσει ότι υπάρχουν λόγοι επανάληψης των εκλογών σε 327 περιφέρειες, ωστόσο το Συνταγματικό Δικαστήριο αύξησε τις περιφέρειες σε 455.

Η επανάληψη των εκλογών μπορεί, έστω θεωρητικά, να επηρεάσει τη σύνθεση της αντιπροσωπείας του Βερολίνου στην Bundestag.

Λόγω ακόμη πιο εκτεταμένων παρατυπιών και προβλημάτων στην εκλογική διαδικασία, στις 12/2/2023 επαναλήφθηκαν οι κρατιδιακές εκλογές σε όλο το Βερολίνο, με αποτέλεσμα μάλιστα την ανατροπή του αποτελέσματος του 2021, με τη νίκη της CDU έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ