ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ελιά εμπνέει...

Εργο του Κώστα Γρηγοριάδη
Εργο του Κώστα Γρηγοριάδη
«13 σκιτσογράφοι εμπνέονται από την ελιά». Μ' αυτόν τον τίτλο, κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες ο κατάλογος - λεύκωμα, που περιλαμβάνει τη δημιουργία δεκατριών γνωστών σκιτσογράφων. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος «2006. Ετος ελιάς και ελαιολάδου». Συγκεκριμένα, παρουσιάζουν σκίτσα τους οι: Κώστας Γρηγοριάδης, Σπύρος Δερβενιώτης, Πέτρος Ζερβός, Μιχάλης Κουντούρης, Γιάννης Κυριακόπουλος (ΚΥΡ), Πάνος Μαραγκός, Εφη Ξένου, Σπύρος Ορνεράκης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Θανάσης Πέτρου - Παναγιώτης Κούστας, Μαρία Τζαμπούρα, Βαγγέλης Χερουβείμ και ο Soloup.

Οι καλλιτέχνες, που συμμετέχουν, παρουσιάζουν μέσα από τα σκίτσα τους μία διαφορετική εκδοχή και όψη της ελιάς. Πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία τους αποτελούν η λογοτεχνία, η μυθολογία, οι εικαστικές τέχνες, το φυσικό περιβάλλον, η διατροφή και τα προϊόντα που παράγονται από την ελιά. Επίσης, το ιερό αυτό δέντρο έχει συνδεθεί με τους αθλητικούς αγώνες στην αρχαία Ελλάδα, αλλά και με την ειρήνη. Κάθε καλλιτέχνης, κάθε σκιτσογράφος, καταθέτει με το δικό του, ξεχωριστό τρόπο, την αντίληψή του για τη διαχρονική παρουσία της ελιάς στον ελληνικό κόσμο, από τους αρχαίους χρόνους μέχρι τις μέρες μας. Με χιούμορ και ευαισθησία οι δεκατρείς σκιτσογράφοι αναδεικνύουν την ελιά ως στοιχείο του ελληνικού μεσογειακού τοπίου και της ελληνικής ιστορίας.

Σημειώνουμε ότι το έργο της ζωγράφου Χριστίνας Νάκου πήρε το πρώτο βραβείο για το σχεδιασμό λογότυπου με θέμα «Ο Πολιτισμός της Ελιάς». Ο διαγωνισμός προκηρύχτηκε το Δεκέμβρη του 2006, στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος «2006. Ετος Ελιάς και Ελαιολάδου».


Εργο του Βασίλη Παπαγεωργίου
Εργο του Βασίλη Παπαγεωργίου

«Κύκλωπας» στην Καλαμάτα

Από τις πρόβες της παράστασης
Από τις πρόβες της παράστασης
Στο αμφιθέατρο του Κάστρου της Καλαμάτας θα δοθεί (25/7, 9.30μμ) η πρεμιέρα του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας με το σατυρικό δράμα του Ευριπίδη «Κύκλωπας». Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές. Σκηνοθεσία: Νίκος Αρμάς. Σκηνικά: Απόστολος Βέττας. Κοστούμια: Μαρίνα Κελίδου. Μουσική: Ηρακλής Πασχαλίδης. Φωτισμοί: Χρήστος Γαιαλαβούζης. Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Στέργιογλου, Χρήστος Ευθυμίου, Γιώργος Γκάτζιος. Στο Χορό των σατύρων μετέχουν οι: Ηλέκτρα Γεννατά, Τάκης Σακελλαρίου, Θοδωρής Ευστρατιάδης, Χρήστος Μαλάκης, Ελενα Μαρσίδου, Παύλος Σαχπεκίδης, Νίκος Τσιάμης, Κώστας Παπαδημητρίου.

Ο «Κύκλωπας» είναι το μόνο ολόκληρο σωζόμενο σατυρικό δράμα. Ο μύθος, που αντλείται από τη Ραψωδία Ι της «Οδύσσειας», με την προσθήκη σ' αυτόν του Σιληνού (ακολούθου του θεού Διονύσου) και των «τέκνων» του, σατύρων, διαδραματίζεται στη σπηλιά του κύκλωπα Πολύφημου, που τοποθετείται στην Αίτνα της Σικελίας. Εκεί ο Σιληνός αναζήτησε, όπως λέει προλογικά, τα ίχνη του Διονύσου, τον οποίο απήγαγαν Τυρρηνοί, που όμως ναυάγησαν, εξώκειλαν στη χώρα του Πολύφημου και έγιναν δούλοι του. Στο νησί φθάνει ο Οδυσσέας, ο οποίος αιχμαλωτίζεται από τον Πολύφημο, αλλά με τη βοήθεια του Σιληνού και των σατύρων μεθά τον κύκλωπα και τον τυφλώνει.


Στη μνήμη του Γιάννη Διακογιάννη

Eurokinissi

Στον δημοσιογράφο Γιάννη Διακογιάννη, που «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή τον περασμένο Δεκέμβρη, είναι αφιερωμένο το φετινό Φεστιβάλ Σύμης, του οποίου ο αξέχαστος δημοσιογράφος υπήρξε εμπνευστής και δημιουργός του, καταφέροντας να ενώσει το καλλιτεχνικό όραμα πολλών ανθρώπων, που συμμετείχαν αφιλοκερδώς. Χτες πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο «Οδοιπορικό στον κόσμο μέσα από τα ρεπορτάζ και τις ανταποκρίσεις του Γιάννη Ε. Διακογιάννη», ενώ σήμερα θα γίνει η επίσημη πρεμιέρα του Φεστιβάλ, με συναυλία των Θάνου Μικρούτσικου, Μανώλη Μητσιά, Γιάννη Κούτρα και Ρίτας Αντωνοπούλου. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη και περιλαμβάνουν συναυλίες ελληνικού, παραδοσιακού τραγουδιού και κλασικής μουσικής, θεατρικές παραστάσεις, λογοτεχνικές βραδιές, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας κ.ά. Φέτος εγκαινιάζεται η συνεργασία του Φεστιβάλ με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, με συναυλίες του Ιόνιου Κουαρτέτου Πιάνου.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Μ. Γ. Μιχαηλίδου - Νονάρου «Δημοτικά τραγούδια Καρπάθου (συλλογή απάντων των εκδεδομένων και ανεκδότων καρπαθιακών τραγουδιών, μετά εισαγωγής περί της καρπαθίας διαλέκτου)». (Συλλογή δημοτικών τραγουδιών, ανάτυπο της πρώτης έκδοσης, το 1928, από το τυπογραφείο Π. Χαλκιόπουλου. Η έκδοση του ανατύπου έγινε από τον Μορφωτικό - Εξωραϊστικό Ομιλο Οθους Καρπάθου «Εργασία και χαρά», με έγκριση της οικογένειας του καθηγητή Μ. Μιχαηλίδου - Νονάρου, «πατέρα» της Καρπαθιακής Λαογραφίας).

- Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών - Ιδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη: Α. Χαραλαμπόπουλος (επιλογή - επιμέλεια κειμένων). «Γραμματισμός, κοινωνία και εκπαίδευση» (μετάφραση Μ. Αραπόπουλου, Ε. Κονσούλη, Δ. Κορομπόκης, Λ. Κουφάκη. Κείμενα για την ικανότητα ανάγνωσης και γραφής, δηλαδή τον αλφαβητισμό - όρος που αντικαταστάθηκε από τους ειδικούς με τον όρο «γραμματισμός», λόγω του ευρύτερου περιεχομένου του ως προς την έννοια Παιδεία). Τζορτζ Γιαλ «Πραγματολογία» (μετάφραση Λ. Αλβανούλη, Χ. Καπελλίδη, επιμέλεια μετάφρασης Θ. Σ. Παυλίδου. Μελέτη - εισαγωγή στη γλωσσολογία και διδασκαλία της πραγματολογίας).

- Παπαδήμα: Αλεξάντερ Καζντάν - Σιμόν Φράνκλιν «Μελέτες για τη Βυζαντινή Λογοτεχνία του 11ου και 12ου αιώνα» (μετάφραση Μ. Αυγερινού - Τζιώγα, πρόλογος - επιμέλεια Βασίλειος Κατσαρός. Συλλογή δοκιμίων που αμφισβητούν την άποψη ότι η βυζαντινή λογοτεχνία αποτελούσε συσσώρευση στερεότυπων λογοτεχνικών μορφών και ειδών και αναδείχνει τις ιδιαιτερότητες των ειδών και συγγραφέων σ' αυτούς τους αιώνες. Στην έκδοση περιλαμβάνονται 19 έγχρωμες εικόνες εκτός κειμένου).

- «Αγρα»: Ουόλας Στίβενς «Δεκατρείς τρόποι να κοιτάς ένα κοτσύφι (και άλλα ποιήματα)» και «Adagia (θραύσματα ποιητικής)» (μετάφραση Χάρης Βλαβιανός. Το δεύτερο ποιητικό βιβλίο του Στίβενς που εκδίδει η «Αγρα». Η ποίηση του Στίβενς στοχάζεται για την ποίηση, με παραδοξολογήματα και ανατροπές των γραμματικών τύπων. Το δεύτερο έργο «Adagia», που περιλαμβάνεται στην έκδοση, είναι «αφορισμοί» του ποιητή για την τέχνη, τη ζωή, την κοινωνία). Κάρλος Φουέντες «Το κάθισμα του αστού» (μετάφραση Κρίτων Ηλιόπουλος, πολιτικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται το 2020, με θέμα τις σχέσεις των Μεξικού - ΗΠΑ - ΟΠΕΚ και την προεδρική εξουσία). Μαρία Καραβία «Το ημερολόγιο του Λονδίνου (Σημειώσεις από την εποχή της δικτατορίας)». (Ημερολόγιο της δημοσιογράφου-τεχνοκριτικού για τα ποικίλα βιώματά της στο Λονδίνο τα χρόνια 1968-1974, από το οποίο παρελαύνουν επώνυμοι και μη Ελληνες και ξένοι. Η έκδοση έγινε με την ευκαιρία των 40 χρόνων από την επιβολή της χούντας). Τάκης Σπετσιώτης «Τριανδρία και ΣΙΑ (ιστορίες - κείμενα)» (κοινωνικής, πολιτικής, λογοτεχνικής θεματολογίας αλληγορικές ιστορίες για πρόσωπα και γεγονότα).

- «Τρίμορφο» (Λεωνίδα Ζώη 17, 29100, Ζάκυνθος, τηλ. 26950-27394): Διονύσης Ν. Μουσμούτης «Ο Ξενόπουλος, το Αριστείον, η απεργία και οι "Φοιτηταί"». (Μελέτη του Ζακύνθιου μελετητή και διασώστη της λογοτεχνίας της γενέτειράς του για τον Ξενόπουλο, ο οποίος στα έργα του απέφευγε τα αυτοβιογραφικά στοιχεία. Η μελέτη αφορά στις αυτοβιογραφικές σελίδες του για την επίμονη άρνηση να του απονείμουν το «Αριστείον Γραμμάτων και Τεχνών», τη δήλωσή του ότι θα «απεργήσει» συγγραφικά - δηλαδή δε θα ξαναγράψει και η αλληλογραφία του με τον Μιλτιάδη Λιδωρίκη για το ανέβασμα του έργου «Φοιτηταί»).

- Καστανιώτης: Δημήτρης Γκιώνης «Χωρίς προστάτη» (αφήγημα. Πρόκειται για το έκτο μυθιστόρημα του γνωστού δημοσιογράφου). Παύλος Μεθενίτης «Αμανίτα Μονεκάρια» (μυθιστόρημα). Σλόμπονταν Σέλενιτς «Πατέρες και προπάτορες» (μετάφραση Χρήστος Γκουβής, μυθιστόρημα για γεγονότα που σημάδεψαν τη Σερβία από την ίδρυση του Βασιλείου των Νοτίων Σλάβων μέχρι την κατάληψη της εξουσίας από τον Τίτο, το 1945).

- «Ηλέκτρα» (Νικ. Πλαστήρα 119, Ν. Σμύρνης, 17122 Αθήνα) Περικλής Κοροβέσης «Ανθρωποφύλακες» (επανέκδοση της συνταρακτικής, πολυμεταφρασμένης μαρτυρίας του Π. Κοροβέση για τα βασανιστήρια που υπέστη από τη χούντα, μαρτυρία που φυγαδεύτηκε για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

- «Ο Πολίτης» (Ζωναρά 10, 11472 Αθήνα): Νίκος Αντωνάτος «Θητεία - 619 Τ.Π. (Κόρινθος - Εράτυρα - Γρεβενά)» (ποιήματα και ημερολόγιο του Ν. Αντωνάτου, γραμμένα στο στρατό, στις αρχές της δεκαετίας του '60).

- «Αλφα Πι» (Χίος): Κωνσταντίνου Ν. Κανελλάκη «Με καιρόν κρίνει ο θεός (και άλλα 22 παραμύθια "των εκ του Χιακού λαού")» (εικονογράφηση Γεωργία Λουκά - Μήτση, πρόλογος Γιώργος Γαλάντης. Συλλογή παραδοσιακών χιώτικων παραμυθιών, που περιλαμβάνονταν στον ανέκδοτο τόμο «Manuscrips of Chian Folklore», που βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη Χίου «Αδαμάντιος Κοραής»).

- Σταύρος Κόρφης «Παράβαση» (ποιήματα, Αθήνα 2007).

- Νέα Εκδοτική (Αιγινήτου 14-16, 11528 Αθήνα): «Τα μυστικά του "Κώδικα Ντα Βίντσι"» (μετάφραση Α. Ζαχαρίου, Α. Ντεβετζή, Ν. Σούστα, Ε. Κουντουρόγιαννη, συλλογικό έργο για το βιβλίο «Κώδικας Da Vinci»).

- «(δε)κατα» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 9).

- «Πνευματική Ζωή» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 173, αφιερωμένο στον Ν. Καζαντζάκη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ