ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΕΚΟΦΙΝ
Αντιλαϊκή επίθεση λόγω ... κινδύνου ύφεσης

Οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, με επίκεντρο την απειλούμενη οικονομική κρίση. Αποστάσεις από τις ΗΠΑ τηρούν αξιωματούχοι της ΕΕ

Με κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των ευρωπαϊκών λαών απαντά η Ευρωπαϊκή Ενωση, στον κίνδυνο εισόδου της παγκόσμιας οικονομίας σε κατάσταση κρίσης. Από την πλευρά τους, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με χτεσινές τους δηλώσεις, μετά το χρηματιστηριακό κραχ που σημειώθηκε την προηγούμενη Δευτέρα, επιδίωξαν - διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις - να καθησυχάσουν τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, υποστηρίζοντας ότι η απειλή ύφεσης αφορά την αμερικανική οικονομία και όχι την Ευρώπη...

Το ζοφερό, πάντως, κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην παγκόσμια οικονομία πυροδοτεί τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, καθώς ο Κοινοτικός επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Χ. Αλμούνια ...συνέστησε στις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους προβλήματα. Διαφοροποιήσεις δημιουργούνται και στο εσωτερικό του ευρωπαϊκού ιμπεριαλιστικού οικοδομήματος, καθώς, μετά τη συνάντηση των τεσσάρων ισχυρότερων ευρωπαϊκών κρατών στις 29 Δεκέμβρη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί ανακοίνωσε χτες συνάντηση, επί αγγλικού εδάφους, του ιδίου με την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Γ. Μπράουν, όπου, όπως δήλωσε, προτίθεται να υποβάλει προτάσεις με στόχο «να εξασφαλιστεί κάποια διαφάνεια στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και να επιβληθεί κάποια ηθική στον χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό»! Οι προθέσεις Σαρκοζί, βεβαίως, δεν είναι και τόσο αγαθές, καθώς οι συνεχιζόμενες διαφοροποιήσεις των ισχυρότερων χωρών - οικονομιών της ΕΕ από τους λοιπούς Ευρωπαίους «εταίρους» επαναφέρουν στην επιφάνεια τα σενάρια της Ευρώπης των ομόκεντρων κύκλων (είχαν πρωτοεμφανιστεί τη δεκαετία του '90), με στόχο βέβαια τις συμφωνίες μεταξύ των «μεγάλων» για το μοίρασμα ή και ξαναμοίρασμα αγορών, πρώτων υλών, αλλά και ολόκληρων περιοχών.

Κλιμάκωση της επίθεσης

Υπάρχουν και στην Ευρώπη ενδείξεις ότι μπορεί να έχουμε περάσει την κορυφή της τελευταίας ανοδικής φάσης του οικονομικού κύκλου, ανέφερε σε χτεσινές δηλώσεις του, στο περιθώριο των εργασιών του ΕΚΟΦΙΝ και Γιουρογκρούπ, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, για να συμπληρώσει ότι «αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχει κάποιος λόγος για να αλλάξει η κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής»! Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συζητήσεων στα δύο κοινοτικά όργανα, είπε ότι «η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να συνεχιστεί», καθώς και ότι «υπήρξε επίσης συμφωνία ότι θα πρέπει να σεβαστούμε πλήρως τις προβλέψεις του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Πρόσθεσε ακόμα πως «συμφωνήθηκε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της αναθεωρημένης στρατηγικής της Λισαβόνας», για να συμπληρώσει ότι «μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει το Μάρτιο, μπαίνουμε σε ένα νέο τριετή κύκλο μεταρρυθμίσεων - κλείνει ο πρώτος κύκλος μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε το 2005»!

Με άλλα λόγια, Ευρωπαϊκή Ενωση και οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, μπροστά στην απειλή εισόδου της ευρωπαϊκής οικονομίας σε κρίση, απαντούν με κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των ευρωπαϊκών λαών. Επίθεση, την οποία ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομίας εξειδίκευσε φυσικά και για την Ελλάδα. Στα πλαίσια αυτά επανέλαβε τις δηλώσεις του «για τον κίνδυνο εισαγόμενου πληθωρισμού από το πετρέλαιο, τις πρώτες ύλες και τα τρόφιμα». Κίνδυνο «να εξελιχθεί ο εισαγόμενος αυτός πληθωρισμός σε πρόβλημα για την Ευρώπη, μέσα από μια σπειροειδή αύξηση μισθών και τιμών», η οποία αν εκδηλωθεί, όπως είπε, μπορεί να πλήξει την ανταγωνιστικότητα χωρών όπως η Ελλάδα, με πληθωρισμό υψηλότερο από το μέσο της Ευρωζώνης... Με άλλα λόγια, το τίμημα της συγκράτησης του «εισαγόμενου πληθωρισμού» καλούνται να το επωμιστούν και πάλι οι εργαζόμενοι μέσω της καθήλωσης μισθών και συντάξεων.

Με δηλώσεις τους εξάλλου αξιωματούχοι της ΕΕ επιδόθηκαν σε μια εναγώνια προσπάθεια να εμφανίσουν την εικόνα ότι η Ευρώπη δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος. Της απειλούμενης δηλαδή διεθνούς οικονομικής κρίσης. Μιλώντας χτες το πρωί στους δημοσιογράφους, ο Χ. Αλμούνια ανέφερε ότι «δε μιλάμε για παγκόσμια ύφεση. Μιλάμε για κίνδυνο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας». Επιφυλάξεις κράτησε εξάλλου για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, με στόχο την ανάσχεση της οικονομικής ύφεσης, λέγοντας ότι «το θέμα είναι να μάθουμε πώς οι ΗΠΑ θα αποτρέψουν την ύφεση». Στο ίδιο πνεύμα ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Ζαν - Κλοντ Γιούρκερ τόνισε ότι δε διακρίνει τον κίνδυνο γενικευμένου χρηματοοικονομικού κραχ και υπογράμμισε ότι «οι Ευρωπαίοι και η ευρωζώνη βρίσκονται σε καλύτερη θέση από τις ΗΠΑ για να αντισταθούν στην επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης».

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ
Συνεχίζεται η κατρακύλα
  • Νέα πτώση 1,18% χτες στη Σοφοκλέους
  • «Αβεβαιότητες» για το βαθμό και τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης

Και νέες πιέσεις συνεχίζουν να δέχονται οι τιμές των μετοχών - στην Ελλάδα και όχι μόνο - εν μέσω αμφιβολιών και διχογνωμιών των τραπεζών και άλλων μεγαλορεντιέρηδων για το μέγεθος και τα αποτελέσματα που θα έχουν τα λεγόμενα «επισφαλή» (χωρίς υποθήκες) τραπεζικά δάνεια των αμερικανικών νοικοκυριών. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, που μεταφέρουν ντόπιοι τραπεζίτες, η μάζα των δανείων αυτών, μέρος των οποίων αγοράστηκε και από ευρωπαϊκές τράπεζες φτάνει στα 2 τρισ. δολάρια. Περίπου το 30% από αυτά - δηλαδή κάπου 700 δισ. δολάρια - θεωρείται από τους τραπεζίτες ιδιαίτερα «προβληματικό», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα τραπεζικά κέρδη.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι μετοχές των εισηγμένων μετοχών στο ΧΑΑ - μετά την προχτεσινή μεγάλη κατρακύλα του 6,17% - συνέχισαν και χτες την πτωτική τους πορεία, με χαμηλότερους ρυθμούς. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι «αβεβαιότητες» και για το βαθμό και τη διάρκεια της ύφεσης, η οποία και σηματοδοτεί τη μείωση της κατανάλωσης, με ό,τι αυτή συνεπάγεται για την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, έχει αποτέλεσμα τις εκτεταμένες ρευστοποιήσεις. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η χασούρα στο ελληνικό αλλά και τα ξένα χρηματιστήρια συνεχιζόταν ακόμη και μετά την επίσημη ανακοίνωση για τη μείωση των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα κατά 75 ποσοστιαίες μονάδες (3,5% από 4,25%).

Η ενιαία αντιμετώπιση των χρηματιστηριακών αγορών από τους μεγάλους παίκτες, οι οποίοι και έχουν το πάνω χέρι στη διαμόρφωση των τιμών, έχει συμπαρασύρει και τη Σοφοκλέους. Εν μέσω μεγάλων διακυμάνσεων και αστάθειας ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 4.253,25 μονάδες με πτώση 1,18% έναντι πτώσης 6,17% προχτές. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους η χασούρα πλησιάζει σε 18%, έχοντας εξανεμίσει την άνοδο στο 12μηνο του 2007. Η διακύμανση των τιμών στο χρηματιστήριο της Αθήνας πλησίασε τις 7 εκατοστιαίες μονάδες με το δείκτη να διαμορφώνεται από -5,6% μέχρι και +1,3%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε 941,5 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό των διαστάσεων που πήρε χτες το τζογάρισμα είναι το γεγονός ότι η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, ενώ αρχικά έχανε μέχρι και 9% τελικά έκλεισε με άνοδο 8,4%! Στο χτεσινό τζογάρισμα άλλαξε χέρια «πακέτο» το 2,4% των μετοχών του ΟΤΕ, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ενεχυριάστηκε από την MIG σε ξένες τράπεζες για τη σύναψη δανείου.

Ανατιμήσεις στα λιπάσματα μέχρι και ... 85%

Σε τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων προχώρησαν, στη νέα καλλιεργητική χρονιά, οι πολυεθνικές και οι εμποροβιομήχανοι, με αποτέλεσμα να αυξάνεται κι άλλο το ήδη υψηλό κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο «Ρ» από παραγωγούς, σε όλα, σχεδόν, τα είδη λιπασμάτων υπάρχει αύξηση που κυμαίνεται στο 84,5%.

Συγκεκριμένα, οι τιμές στα παρακάτω λιπάσματα (στην παρένθεση το ποσοστό αύξησης) διαμορφώνονται:

  • Το «20-10-10» από 17,80 ευρώ που είχε το 2007 πουλιέται 24,50 ευρώ (37,6%).
  • Το «11-16-16» από 18 ευρώ ανήλθε σε 26 ευρώ (44,4%).
  • Το «20-10-0» από 16,40 ευρώ πουλιέται 21 ευρώ (28%).
  • Η «θεϊκή αμμωνία» από 12,90 ευρώ πέταξε στα 19 ευρώ (47,3%).
  • Η «νιτρική αμμωνία» από 15,40 ευρώ εκτινάχτηκε στα 21 ευρώ (36,4%).
  • Η «ασβεστούχος νιτρική αμμωνία» από 14,30 ευρώ πουλιέται με 18 ευρώ (25,9%).
  • Το «0-20-0» από 10,30 ευρώ πουλιέται ήδη στα 19 ευρώ (84,5%).
  • Το «16-20-0» από 17,30 ευρώ πουλιέται με 23 ευρώ (32,9%).

Αύξηση κατά 10 ευρώ ή 7,7% έχουμε στην τιμή των σπόρων καλαμποκιού - από 195 ευρώ που είχε ένα σακί «PIONEER», έφτασε στα 215 ευρώ - ενώ ανάλογες ανατιμήσεις παρατηρούνται και σε άλλα αγροτικά εφόδια (πετρέλαιο, φυτοφάρμακα κ.ά.).

Αυτή η τεράστια αύξηση στο κόστος παραγωγής, σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων - για τον παραγωγό, φυσικά, και όχι για τον καταναλωτή που τα αγοράζει πανάκριβα - έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται κι άλλο το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, που, ήδη, έχει συρρικνωθεί και να προχωράει πιο γρήγορα το ξεκλήρισμά τους και η παράδοση της γης στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομηχάνων.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
Αύξηση 4,8% το Δεκέμβρη

Μεγάλες ανατιμήσεις συνεχίζουν να καταγράφουν τα υλικά κατασκευής νέων κατοικιών, που - μαζί με τα υπάρχοντα και τα επερχόμενα φορολογικά μέτρα (αντικειμενικές αξίες) - θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τη λαϊκή στέγη. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο «δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κατοικιών» το Δεκέμβρη του 2007 ανατιμήθηκε σε ποσοστό 4,8%, συγκριτικά με το Δεκέμβρη του 2006.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ