ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
«Κλαυθμοί και οδυρμοί»
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-

Οι δυο Γιαπωνέζες κοιτούν με αγωνία τις τιμές των μετοχών

Associated Press

Οι δυο Γιαπωνέζες κοιτούν με αγωνία τις τιμές των μετοχών
Την Τετάρτη ήταν τα νέα για τη δραματική αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που έκανε το αμερικανικό χρηματιστήριο να «βήξει πολύ δυνατά», με αποτέλεσμα να «γριπωθούν» τα διεθνή χρηματιστήρια ανά την υφήλιο. Χτες και πάλι τα «νευρικά» ανοίγματα στη Γουόλ Στριτ απέτυχαν να καθησυχάσουν τους φόβους, που ελλοχεύουν όσον αφορά την ικανότητα ή ανικανότητα της αμερικανικής οικονομίας να αντέξει μια ενδεχόμενη κρίση και η «κακή πορεία» συνεχίστηκε παγκοσμίως...

Οι φόβοι δεν είναι αναίτιοι φυσικά. Τα δείγματα της αμερικανικής οικονομίας είναι άκρως ανησυχητικά. Ολοι ομιλούν είτε για «ελεύθερη πτώση», είτε για «ανώμαλη προσγείωση», ενώ η ύφεση βρίσκεται προ των πυλών. Σε αυτό το «αρρωστημένο κλίμα» προστέθηκαν και οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό κατά το μήνα Ιανουάριο που ή αύξηση ήταν διπλάσια από την αναμενόμενη. Ο καταναλωτικός δείκτης (CPI) είχε αύξηση 0.6%, μια αύξηση που αντανακλά απότομη αύξηση κατά 3.9% των τιμών του ενεργειακού τομέα. Αυξήσεις που ενέχουν έντονες πληθωριστικές ανησυχίες, που έρχονται να προστεθούν στην άσχημη εικόνα. Μια τέτοια αρνητική πορεία σημαίνει, σύμφωνα με αναλυτές, ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα προχωρήσει σε μία ακόμη μείωση των επιτοκίων για το μήνα Μάρτη. Μέχρι τότε όμως ουδείς ξέρει τι θα γίνει με τα χρηματιστήρια που κλυδωνίζονται.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι, παρά την αρχική αισιοδοξία που φάνηκε να συνεπαίρνει τους επενδυτές της Γουόλ Στριτ τα πρώτα λεπτά της έναρξης της συνεδρίασης, αφού ο κύριος δείκτης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones παρουσίαζε ελαφριά άνοδο, δημιουργήθηκε ένας μίνι πανικός κυρίως στην κεφαλαιαγορά του Nasdaq, αφού ακολούθησε νέο κύμα ρευστοποιήσεων που οδήγησε το δείκτη στις 2.206 μονάδες με απώλειες σχεδόν 3%. Η εικόνα αυτής της κατρακύλας του Nasdaq συμπαρέσυρε και τον Dow Jones όπου μετά την πρώτη ώρα των συναλλαγών ο βιομηχανικός δείκτης βρισκόταν ήδη στο -0,68% κινούμενος στις 10.456 μονάδες.

Την πορεία του αμερικανικού χρηματιστηρίου ακολούθησαν αναπόφευκτα και οι ασιατικές αγορές, οι οποίες κινήθηκαν στο σύνολό τους την Τετάρτη πτωτικά. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο μάλιστα, ο δεκτής Nikkei διαμορφώθηκε πάλι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 μηνών, αφού η πτώση της τάξης του 1,1% τον έφερε λίγο πάνω από τις 13.000 μονάδες, στις 13.100,08, ενώ κατόρθωσε να σκαρφαλώσει μερικές μονάδες και τελικά να κλείσει στις 13.073,6. Σημαντικές απώλειες κατέγραψε το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, όπου ο δείκτης and Hang Seng υποχώρησε κατά 1,6%, το χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης, όπου ο δείκτης Straits Times έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,5% και διαμορφώθηκε στις 1.965,37 μονάδες. Μεγάλη ήταν η πτώση στο χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας, καθώς ο δείκτης Kospi «βυθίστηκε» κατά 2,3% και διαμορφώθηκε στις 594,53 μονάδες.

Εννοείται ότι ούτε η Ευρώπη «γλίτωσε», αφού η πτώση των υπολοίπων αδελφών έγινε ιδιαίτερα αισθητή ειδικά από τους τηλεπικοινωνιακούς κολοσσούς όπως η «Vodafone», η «BT» και η «Deutsche Telekom». Σύμφωνα με τα χτεσινά κλεισίματα μηδενός εξαιρουμένου, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσίαζαν έστω και μικρές πτώσεις, με τον γερμανικό δείκτη του χρηματιστηρίου της Φραγκφρούτης Dax να οδηγεί την κούρσα χάνοντας 1.2%.

Αξίζει να επισημανθεί ότι σχετικώς εξαιρουμένης της Γουόλ Στριτ τα υπόλοιπα διεθνή χρηματιστήρια δεν έχουν «συνέλθει» ακόμα από το «σκάσιμο της φούσκας των μετοχών της τεχνολογίας», που έγινε το Μάρτη του 2000. Τότε, η καλή πορεία της αμερικανικής οικονομίας κράτησε και τις υπόλοιπες. Τώρα τι;

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Τα πυρηνικά στην πρώτη γραμμή;

ΚΑΡΑΤΣΙ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Σε μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη, το Πακιστάν άφησε χτες να εννοηθεί ότι ενδέχεται να τοποθετήσει πυραύλους με πυρηνική γόμωση σε υποβρύχιά του, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης της Ινδίας, η οποία διαμήνυσε ότι θα προχωρήσει σε αντίστοιχα μέτρα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

«Το Πακιστάν μπορεί να εξοπλίσει τα υποβρύχιά του με πυρηνικούς πυραύλους για να υπεραμυνθεί των σημαντικών ναυτικών βάσεών του», είπε ο εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού του Πακιστάν Ροσάν Καγιάλ και η απάντηση ήρθε αμέσως στο Νέο Δελχί από τον Π. Κ. Μπαντοπαντιάι, εκπρόσωπο του υπουργείου Αμυνας της Ινδίας: «Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από αυτούς» (τους Πακιστανούς).

Δεν είναι γνωστό πόσα και τι τύπων πυρηνικά όπλα διαθέτουν οι δύο χώρες, που προχώρησαν σε δοκιμές το 1998 και αυτοανακηρύχτηκαν πυρηνικές δυνάμεις. Πάντως πρόσφατα το Πακιστάν πρόσθεσε τρία υποβρύχια γαλλικής κατασκευής που έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικά στο στόλο της.

Η αναλύτρια αμυντικών θεμάτων Αγιέσα Σίντικα σχολίασε ότι «υπήρχε ήδη μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στην περιοχή και αυτή (η εξέλιξη) μόνο χειρότερα θα κάνει τα πράγματα», είπε.

Η ανακοίνωση του Πακιστάν - η οποία δε συνοδεύτηκε από κάποιο χρονοδιάγραμμα - ήρθε, σύμφωνα με τον αντιναύαρχο Αφζάλ Ταχίρ του Πακιστάν, σε αντίδραση στις «φιλοδοξίες της Ινδίας να δώσει στο στόλο της πυρηνικές δυνατότητες». Πρόσθεσε ότι «τα πυρηνικά όπλα άλλαξαν τη δυναμική των στρατιωτικών ισορροπιών στην περιοχή και το Πακιστάν πρέπει να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επιθετικότητα».

Αν υπάρξει ένας τέταρτος πόλεμος ανάμεσα στο Πακιστάν και την Ινδία, λέει η Σιντίκα, αυτή θα αρχίσει στη θάλασσα. Το Πακιστάν, κατά την ίδια, είναι «ευάλωτο» στο συγκεκριμένο στρατιωτικό τομέα.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μόλις μια ημέρα μετά την ανακοίνωση από την ινδική κυβέρνηση ότι παρατείνει για 3 μήνες τη μονομερή εκεχειρία στο Κασμίρ και την επιστολή του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους που καλεί Ινδία και Πακιστάν να λύσουν τις διαφορές τους με ένα διάλογο που θα πρέπει κατ' αυτόν να (ξανα)ξεκινήσει «σύντομα».

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Ο Πρόεδρος πάει... περιοδεία παρά τις άγριες σφαγές στη Βόρνεο!

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

«Κανένα πρόβλημα» δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους ο Ινδονήσιος Πρόεδρος Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, λίγο πριν αναχωρήσει στο εξωτερικό για την πολυήμερη περιοδεία του σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Η ερώτηση που είχε προηγηθεί ήταν εάν ανησυχεί για τις βιαιότατες συγκρούσεις στη νήσο Βόρνεο μεταξύ των αυτόχθονων της φυλής Νταγιάκς και μεταναστών από το νησί Μαδούρα. Προφανώς ο Πρόεδρος Ουαχίντ δεν ανησυχεί διόλου για τους τουλάχιστον 100 νεκρούς από τις σφαγές στη νήσο Βόρνεο, ούτε για τις σκηνές αλλοφροσύνης, αποκεφαλισμών και λιντσαρίσματος που διαδραματίζονται στην πόλη Σαμπίτ από την περασμένη Κυριακή!

Ωρες νωρίτερα, ο συνταγματάρχης Τιγκέι στην πόλη Σαμπίτ της Βόρνεο έκανε ανατριχιαστικές ανακοινώσεις. Τα θύματα των σφαγών ξεπερνούν τα 100. Πολλοί από τους νεκρούς είχαν ακρωτηριαστεί και κάπου 20 είχαν αποκεφαλιστεί. Συμμορίες «παρελαύνουν» στους δρόμους της πόλης, κρατώντας επιδεικτικά σε κοντάρια τα άψυχα κεφάλια των θυμάτων τους. Στο φόντο δεκάδες σπίτια είχαν παραδοθεί στις φλόγες...

Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Τιγκέι, οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα άγρια πλήθη... μακρόθεν με πλαστικές σφαίρες δίχως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν από την περασμένη Κυριακή, τα νοσοκομεία της πόλης είναι γεμάτα τραυματίες και τα νεκροτομεία «φιλοξενούν» δεκάδες ακρωτηριασμένα κορμιά... Οσο για το κύμα των χιλιάδων ανθρώπων που εγκαταλείπουν άρον άρον το Σαμπίτ; Αυτό διογκώνεται ώρα με την ώρα...

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Απίστευτα τα πάθη των εργατών στα εργοστάσια της ΝΙΚΕ!

ΠΟΡΤΛΑΝΤ.-

Πόσο απέχει η κόλαση του Δάντη από τα 25 εργοστάσια της γερμανικής εταιρίας αθλητικών ειδών «ΝΙΚΕ» στην Ινδονησία; «Ελάχιστα», απαντά η έρευνα της οργάνωσης «Παγκόσμια Συμμαχία», που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ίδιας της βιομηχανίας!

Να, λοιπόν, κάποια αδρά αριθμητικά νούμερα για το τι τραβούν οι εργαζόμενοι στα κολαστήρια της ΝΙΚΕ στην Ινδονησία: Το 30% των εργαζομένων έχει παρενοχληθεί ή κακοποιηθεί σεξουαλικά. ΤΟ 96% των εργαζομένων αμείβεται με ένα δολάριο τη μέρα. Το 60 με 90% δεν έχει ιατρική περίθαλψη. Το 56% των εργαζομένων υβρίζεται από τους επιστάτες. Ενα 13% τιμωρείται για διάφορους λόγους, καθαρίζοντας τουαλέτες ή τρέχοντας γύρω από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου για κάποιες ώρες.

Η ΝΙΚΕ, που πλήρωσε 7.800.000 δολάρια για να λάβει τα πορίσματα της παραπάνω έρευνας, ανακοίνωσε πως θα ζητήσει επιβεβαίωση των παραπάνω στοιχείων από ανεξάρτητο μέρος και πως αργότερα θα εφαρμόσει σχέδιο εξυγίανσης στα 25 εργοστάσια που διαθέτει στην Ινδονησία.

Οσο για την οργάνωση «Παγκόσμια Συμμαχία», εκπρόσωπός της δήλωσε πως του χρόνου θα επαναλάβει την έρευνα σε εννιά από τα 25 εργοστάσια της ΝΙΚΕ στην Ινδονησία. Να υποθέσουμε ότι μέχρι τότε το 30% των εργαζομένων θα δέχεται σεξουαλικές παρενοχλήσεις και πως το 90% θα αμείβεται με 380 δρχ. την ημέρα;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ