ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 24 Μάρτη 2003
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ποια δημοσιογραφική δεοντολογία;

Σε μια εποχή διαπλοκής, εκβιασμών, παραποίησης της αλήθειας από τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, οι δημοσιογράφοι καλούνται να αποδείξουν, όπως έλεγε χαρακτηριστικά γυναίκα συνάδελφος, ότι δεν είναι «ελέφαντες» και ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

Αλήθεια, τι γνώμη έχουν οι δημοσιογράφοι για το επάγγελμά τους; Είναι ικανοποιημένοι με την ενημέρωση που προσφέρουν;

Αισθάνονται άσχημα όταν δεν τηρείται η δημοσιογραφική δεοντολογία; Μερικές ουσιαστικές απαντήσεις δόθηκαν σε πρόσφατο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ελληνίδων Δημοσιογράφων όπου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας ανάμεσα σε 400 άνδρες και γυναίκες δημοσιογράφους.

Η έρευνα έγινε για λογαριασμό του Δικτύου από την εταιρία VPRC, στη διάρκεια του 2002.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Οπως είπε η πρόεδρος του Δικτύου, Μαίρη Πίνη, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα:

- Η δεοντολογία, αν και την επικαλούνται οι δημοσιογράφοι, δεν τηρείται, αφού τα ΜΜΕ ασκούν εξουσία και δεν ελέγχουν την εξουσία.

- Δεν είναι ικανοποιημένοι-ες από την ποιότητα ενημέρωσης που παρέχεται σήμερα στη χώρα μας, σε ποσοστό 74,2%.

- Η απαξίωση και η αλλοτρίωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος πρυτανεύουν.

- Οι δημοσιογράφοι στις συνεντεύξεις τους παραδέχονται ότι υφίστανται παρεμβάσεις κατά την άσκηση του επαγγέλματος (80%) και «εξομολογούνται» πως αναγκάζονται σε αυτολογοκρισία. (Το ποσοστό αντιστοιχεί στο 12,4%), πιστεύουν ακόμα ότι η δημοσιογραφία σήμερα στην επικράτεια δεν είναι ανεξάρτητη ούτε από την πολιτική (69,5%) ούτε την οικονομική εξουσία (82,8%).

  • Αποτυπώνεται ακόμη η άποψη, σε ποσοστό 83,8% ότι η ιδιοκτησία των ΜΜΕ εμποδίζει τους δημοσιογράφους να ερευνούν και να θίγουν μια σειρά από καυτά θέματα που απασχολούν τον πολίτη, όπως είναι τα θέματα υγείας, παιδείας, το κυκλοφοριακό κλπ. Τεκμηριώνουν δε τη θέση τους αυτή λόγω της δραστηριότητας που αναπτύσσουν οι επιχειρηματίες των ΜΜΕ σε διάφορους τομείς της οικονομίας.
  • Το πιο τραγικό είναι πως ένας στους δύο δημοσιογράφους θεωρεί το συνάδελφό του διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο!
  • Ειλικρινείς και αυτοσαρκαστικοί οι άνθρωποι των ΜΜΕ αποδέχονται ότι: στα ρεπορτάζ και κυρίως στα τηλεοπτικά, επικρατεί υπερβολή, αλαζονεία, εξάρτηση, υποτέλεια, κυνισμός, έλλειψη ιστορικής παιδείας, ελαφρότητα, καθώς και σκοπιμότητα στην παρουσίαση των θεμάτων. Εξαίρεση στο τηλεοπτικό τοπίο σημειώνουν τα τρία κανάλια της κρατικής τηλεόρασης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πάντα των δημοσιογράφων.

- Η μαύρη εργασία έχει εξαπλωθεί στο χώρο σε ποσοστό 13% στην Αθήνα και στο 25,5% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

- Τα εξαντλητικά ωράρια των δημοσιογράφων είναι πια καθεστώς, όπως σε καθεστώς έχει μετεξελιχθεί σήμερα η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

- Το μεγαλύτερο ποσοστό (50,9%) ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 25-34 ετών, ενώ μόνο το 10% των δημοσιογράφων είναι πάνω από 45 ετών, και 55-64 χρόνων είναι μόλις το 2%.

Διακρίσεις για τις γυναίκες δημοσιογράφους

Η ανισοτιμία των φύλων σ' αυτή την κοινωνία δεν αφήνει απ' έξω τις γυναίκες δημοσιογράφους. Ετσι σύμφωνα με την έρευνα:

  • Το 14,1% των γυναικών πανελλαδικά δήλωσε ότι γίνεται μάρτυρας απολύσεων λόγω εγκυμοσύνης.
  • Το 32,5% δηλώνει ότι έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στο επάγγελμά της (στην Αθήνα σημειώνει ποσοστό 29,1% και στην επαρχία 36,4%).
  • Τέλος, το 36,2% των γυναικών του χώρου, σε Αθήνα και επαρχία, δηλώνει ότι υπήρξε θύμα διακρίσεων λόγω της γυναικείας ιδιότητας.

Τιμητικές διακρίσεις σε νέες γυναίκες

Παλαιότερα η Ακαδημία Αθηνών βράβευε πνευματικούς ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και το βραβείο αυτό θεωρούνταν επιστέγασμα έργου ζωής. Σήμερα δίνεται μεγάλος αριθμός βραβείων σε πολύ νέους ανθρώπους γιατί οι αθλοθέτες θέλουν να τους ενθαρρύνουν στο ξεκίνημα της ζωής τους. Ανάμεσα σ' αυτούς ήταν φέτος και αρκετές γυναίκες, που πήραν τιμητικές διακρίσεις από την Ακαδημία Αθηνών. Τις τίμησε με τη σειρά του, πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση, το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων, όπως και πέρυσι. Ανεξάρτητα από τα κριτήρια με τα οποία οι συγκεκριμένοι φορείς βραβεύουν, είναι πράγματι σημαντικό για νέους ανθρώπους να ξεχωρίζουν, αρκεί αυτός ο συναγωνισμός να προάγει την άμιλλα μέσα σε συλλογικές προσπάθειες. Οι βραβευμένες γυναίκες είναι:

  • Θετικές επιστήμες

Μαρία Οικονόμου, γεωλόγος και χημικός, καθηγήτρια Γεωλογίας, για την καλύτερη ερευνητική εργασία ορυκτολογικού περιεχομένου. Ελισάβετ Ματσούκα, για την εργασία της με θέμα «Εφαρμογές της Φυσικής στη Νευροεπιστήμη». Παιδί πολύτεκνης οικογένειας και πάσχοντας από σκλήρυνση κατά πλάκας, σπούδασε Βιολογία και επιστρέφοντας από την Αμερική εκπόνησε διδακτορική διατριβή, βάσει έρευνας, για την ανθρώπινη μυελίνη, που εμπλέκεται στην πάθηση από την οποία πάσχει.

Γενοβέφα Κολοβού, καρδιολόγος. Βραβεύτηκε για την επιστημονική εργασία της, που αφορά στη συσχέτιση κάποιων πρωτεϊνών με την πρόκληση εμφράγματος του μυοκαρδίου σε Ελληνες ασθενείς πάσχοντες από στεφανιαία νόσο και την οποία εκπόνησε σε συνεργασία.

  • Γράμματα και Καλές Τέχνες:

Ρίτσα Φράγκου - Κικίλια, συγγραφέας και πανεπιστημιακός, πολύ γνωστή για τις πολυάριθμες μελέτες της σχετικά με το έργο του Αγγελου Σικελιανού (εξήντα μελέτες και τέσσερα βιβλία), βραβεύτηκε για το τελευταίο βιβλίο, με τίτλο «Σικελιανού Ιερουσαλήμ» (ανέκδοτο ημερολόγιο - Απρίλης-Μάης 1921).

Ευαγγελία Μητσοπούλου, πιανίστα, μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρώτη υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Θεσσαλονίκης. Τιμήθηκε με διάκριση που απονέμεται σε «πολλά υποσχόμενη» νέα μουσικό.

Ελισάβετ Δεμιρίδη, απόφοιτος του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ, που αρίστευσε στις σπουδές της και διακρίθηκε ιδιαίτερα στο μάθημα της Αρχιτεκτονικής. Για το λόγο αυτό βραβεύτηκε μαζί με την επίσης απόφοιτο του 2001 του ίδιου τμήματος Ευαγγελία Καραβία, που διακρίθηκε ιδιαίτερα στο μάθημα των αγροτικών κατασκευών και ανοιχτών χώρων.

  • Ποίηση:

Το βραβείο για έργο ποιητικό του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη απονεμήθηκε στη Γιολάντα Πέγκλη για το σύνολο του ποιητικού της έργου.

  • Ηθικές και πολιτικές επιστήμες:

Χριστίνα Σίνου, για τη μελέτη της με θέμα «Ο καιρός στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία».

Σοφία Πέττα, αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνιολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ευτυχία Κουράκου, επειδή συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία στο πτυχίο του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σοφία Λαζαρέτου, οικονομολόγος ερευνητής. Βραβεύτηκε για το βιβλίο της «Η δραχμή από τον Φοίνικα στο Ευρώ» που συνέγραψε σε συνεργασία.

Σοφία Αναστασιάδη - Μανουσάκη για το βιβλίο της με τίτλο «Μνήμες Καππαδοκίας» που εξέδωσε το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών.


Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ