Δευτέρα 24 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τιμητικές διακρίσεις σε νέες γυναίκες

Παλαιότερα η Ακαδημία Αθηνών βράβευε πνευματικούς ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και το βραβείο αυτό θεωρούνταν επιστέγασμα έργου ζωής. Σήμερα δίνεται μεγάλος αριθμός βραβείων σε πολύ νέους ανθρώπους γιατί οι αθλοθέτες θέλουν να τους ενθαρρύνουν στο ξεκίνημα της ζωής τους. Ανάμεσα σ' αυτούς ήταν φέτος και αρκετές γυναίκες, που πήραν τιμητικές διακρίσεις από την Ακαδημία Αθηνών. Τις τίμησε με τη σειρά του, πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση, το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων, όπως και πέρυσι. Ανεξάρτητα από τα κριτήρια με τα οποία οι συγκεκριμένοι φορείς βραβεύουν, είναι πράγματι σημαντικό για νέους ανθρώπους να ξεχωρίζουν, αρκεί αυτός ο συναγωνισμός να προάγει την άμιλλα μέσα σε συλλογικές προσπάθειες. Οι βραβευμένες γυναίκες είναι:

  • Θετικές επιστήμες

Μαρία Οικονόμου, γεωλόγος και χημικός, καθηγήτρια Γεωλογίας, για την καλύτερη ερευνητική εργασία ορυκτολογικού περιεχομένου. Ελισάβετ Ματσούκα, για την εργασία της με θέμα «Εφαρμογές της Φυσικής στη Νευροεπιστήμη». Παιδί πολύτεκνης οικογένειας και πάσχοντας από σκλήρυνση κατά πλάκας, σπούδασε Βιολογία και επιστρέφοντας από την Αμερική εκπόνησε διδακτορική διατριβή, βάσει έρευνας, για την ανθρώπινη μυελίνη, που εμπλέκεται στην πάθηση από την οποία πάσχει.

Γενοβέφα Κολοβού, καρδιολόγος. Βραβεύτηκε για την επιστημονική εργασία της, που αφορά στη συσχέτιση κάποιων πρωτεϊνών με την πρόκληση εμφράγματος του μυοκαρδίου σε Ελληνες ασθενείς πάσχοντες από στεφανιαία νόσο και την οποία εκπόνησε σε συνεργασία.

  • Γράμματα και Καλές Τέχνες:

Ρίτσα Φράγκου - Κικίλια, συγγραφέας και πανεπιστημιακός, πολύ γνωστή για τις πολυάριθμες μελέτες της σχετικά με το έργο του Αγγελου Σικελιανού (εξήντα μελέτες και τέσσερα βιβλία), βραβεύτηκε για το τελευταίο βιβλίο, με τίτλο «Σικελιανού Ιερουσαλήμ» (ανέκδοτο ημερολόγιο - Απρίλης-Μάης 1921).

Ευαγγελία Μητσοπούλου, πιανίστα, μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρώτη υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Θεσσαλονίκης. Τιμήθηκε με διάκριση που απονέμεται σε «πολλά υποσχόμενη» νέα μουσικό.

Ελισάβετ Δεμιρίδη, απόφοιτος του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ, που αρίστευσε στις σπουδές της και διακρίθηκε ιδιαίτερα στο μάθημα της Αρχιτεκτονικής. Για το λόγο αυτό βραβεύτηκε μαζί με την επίσης απόφοιτο του 2001 του ίδιου τμήματος Ευαγγελία Καραβία, που διακρίθηκε ιδιαίτερα στο μάθημα των αγροτικών κατασκευών και ανοιχτών χώρων.

  • Ποίηση:

Το βραβείο για έργο ποιητικό του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη απονεμήθηκε στη Γιολάντα Πέγκλη για το σύνολο του ποιητικού της έργου.

  • Ηθικές και πολιτικές επιστήμες:

Χριστίνα Σίνου, για τη μελέτη της με θέμα «Ο καιρός στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία».

Σοφία Πέττα, αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνιολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ευτυχία Κουράκου, επειδή συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία στο πτυχίο του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σοφία Λαζαρέτου, οικονομολόγος ερευνητής. Βραβεύτηκε για το βιβλίο της «Η δραχμή από τον Φοίνικα στο Ευρώ» που συνέγραψε σε συνεργασία.

Σοφία Αναστασιάδη - Μανουσάκη για το βιβλίο της με τίτλο «Μνήμες Καππαδοκίας» που εξέδωσε το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών.


Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ