ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Οξύνεται η ένταση στη Μαύρη Θάλασσα

Περιστατικό με προειδοποιητικά πυρά κατά βρετανικού αντιτορπιλικού ανέφερε η Ρωσία

Το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Defender που σύμφωνα με τη Μόσχα δέχθηκε ρωσικά προειδοποιητικά πυρά
Το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Defender που σύμφωνα με τη Μόσχα δέχθηκε ρωσικά προειδοποιητικά πυρά
Προειδοποιητικά πυρά εναντίον βρετανικού πολεμικού πλοίου στη Μαύρη Θάλασσα έριξαν χτες το μεσημέρι ρωσικό πλοίο της Ακτοφυλακής και ρωσικό αεροσκάφος, «προκειμένου να εμποδιστεί η παραβίαση των ρωσικών συνόρων» κοντά στην Κριμαία, ανακοίνωσε χτες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, σε ένα ακόμα επεισόδιο χαρακτηριστικό για την εντεινόμενη στρατιωτική κινητικότητα του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή τους τελευταίους μήνες, με σοβαρούς κινδύνους για τους λαούς.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, το βρετανικό αντιτορπιλικό «HMS Defender» δέχτηκε προειδοποίηση για τη χρήση βίας σε περίπτωση παραβίασης των ρωσικών συνόρων, «χωρίς να αντιδράσει». Η ρωσική Ακτοφυλακή ενέργησε μαζί με τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας «σταματώντας την παραβίαση των ρωσικών συνόρων», αναφέρεται, ενώ ταυτόχρονα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος («Su-24M») έριξε επίσης προειδοποιητικά βόμβες στην πορεία πλεύσης του βρετανικού αντιτορπιλικού. Το ρωσικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «ωμή πρόκληση» και κάλεσε τον Βρετανό πρέσβη.

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας διέψευσε πως το αντιτορπιλικό δέχτηκε προειδοποιητικά πυρά ή ότι βόμβες από ρωσικό αεροσκάφος έπεσαν στην πορεία του και ισχυρίστηκε πως το πολεμικό πλοίο διεξήγαγε... «αθώα διέλευση μέσω ουκρανικών χωρικών υδάτων, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». Σύμφωνα με τη βρετανική εκδοχή, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποιούσε άσκηση με πυρά στην περιοχή, για την οποία είχε παράσχει πρότερη ειδοποίηση.

Την ίδια ώρα, βέβαια, ο ανταποκριτής του BBC Jonathan Beale, που βρισκόταν στο βρετανικό πλοίο εκείνη τη στιγμή, ανέφερε πως «υπήρξαν προειδοποιήσεις από ρωσικά πλοία Ακτοφυλακής, και πράγματι ακούσαμε πυροβολισμούς - πιστεύαμε ότι ήταν εκτός εμβέλειας». Σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς το «HMS Defender» έπλεε μέσω της ναυτιλιακής λωρίδας, πετούσαν ρωσικά αεροσκάφη.

«Ο καπετάνιος επέμεινε ότι επιδίωκε μόνο ασφαλή διέλευση μέσω μιας διεθνώς αναγνωρισμένης ναυτιλιακής λωρίδας», σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC και ότι «αυτή θα ήταν μια σκόπιμη κίνηση για να επισημάνουμε κάτι στη Ρωσία. Το "HMS Defender" επρόκειτο να πλεύσει εντός του ορίου των 12 μιλίων (19 km) των χωρικών υδάτων της Κριμαίας».

Ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Ντμ. Κουλέμπα, χαρακτήρισε το περιστατικό «εκδήλωση της επιθετικής και προκλητικής πολιτικής της Ρωσίας» στη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική Θάλασσα, η οποία συνιστά «μια συνεχή απειλή για την Ουκρανία και τους συμμάχους» και κάλεσε σε μια «ποιοτικά νέα» συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία στην περιοχή.

Αυξανόμενη ΝΑΤΟική δραστηριότητα κοντά στα ρωσικά σύνορα

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μέρες το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Αμυνας της Ρωσίας είχε δηλώσει ότι παρακολουθεί στενά τα πολεμικά πλοία της Βρετανίας και της Ολλανδίας που είχαν εισέλθει στη Μαύρη Θάλασσα στις 14 Ιούνη, ενώ είχε προηγηθεί είσοδος αντιτορπιλικού των ΗΠΑ. Σε ένα τέτοιο φόντο, αυτήν τη βδομάδα τα συστήματα πυραύλων παράκτιας άμυνας του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας ξεκίνησαν ασκήσεις στην Κριμαία κατά «εικονικών πολεμικών πλοίων».

Νωρίτερα χτες, μιλώντας στη Διάσκεψη της Μόσχας για τη Διεθνή Ασφάλεια, ο επικεφαλής των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Β. Γκερασίμοφ, είχε χαρακτηρίσει «προκλητική» την αυξανόμενη ναυτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα. Ισχυρίστηκε ότι στις 13/10/2020 το βρετανικό αντιτορπιλικό «Dragon» παραβίασε τον «κανόνα της αθώας διέλευσης» από τα ρωσικά χωρικά ύδατα 22 χλμ. δυτικά της Σεβαστούπολης. Στις 24 Νοέμβρη, πρόσθεσε, το αμερικανικό αντιτορπιλικό «John McCain» παραβίασε τα ρωσικά κρατικά σύνορα στο βορειοδυτικό τμήμα της Θάλασσας της Ιαπωνίας, «διασχίζοντας κατά περισσότερα από 2 χλμ. τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας».

Στο μεταξύ, χτες το πρωί η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον είχε απευθύνει αίτημα προς τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους «να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα», αναφέροντας ότι «κάθε πρόβλημα που προκύπτει στην περιοχή μπορεί να επιλυθεί από τα παράκτια κράτη χωρίς την επιβολή "βοήθειας από το εξωτερικό"». Υπογράμμισε εξάλλου τη «μεγάλη κλίμακα και την επιθετική φύση» των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών ασκήσεων «SeaBreeze» στη Μαύρη Θάλασσα, που «αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων» και «τις μιλιταριστικές φιλοδοξίες του Κιέβου». Στις ασκήσεις θα συμμετάσχουν 5.000 στρατιώτες, 32 πλοία και 40 αεροσκάφη από 32 χώρες.

Επίσης χτες, ένα ρωσικό μαχητικό («Su-30SM») αναπτύχθηκε για να αναχαιτίσει ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος των ΗΠΑ («RC-135») πάνω από την Οχοτσκική Θάλασσα κοντά στα ρωσικά σύνορα.

«Στρατηγική σταθερότητα» εν μέσω... «προειδοποιήσεων»

Σε αυτό το κλίμα, κι ενώ παραμένουν όλες οι αιτίες κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης, ΗΠΑ και Ρωσία αναμένεται να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για τη «στρατηγική σταθερότητα» και τον έλεγχο των εξοπλισμών.

Χτες ο Γκερασίμοφ υπενθύμισε ότι η Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων (New START) μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας είναι η μόνη που έχει απομείνει, καθώς «και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται για την προβλεψιμότητα σχετικά με την ανάπτυξη των πυρηνικών δυνάμεων της άλλης πλευράς και τα μέτρα ελέγχου διασφαλίζουν αυτήν την προβλεψιμότητα».

Επίσης, με φόντο την κατάργηση της Συνθήκης INF, η Ρωσία «είναι έτοιμη να συνεχίσει τις προσπάθειες για εξάλειψη των αμοιβαίων ανησυχιών σχετικά με πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη» και «έχει προτείνει μέτρα διαφάνειας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», είπε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, στη Διάσκεψη της Μόσχας.

«Οι πύραυλοι μικρού και μεσαίου βεληνεκούς αποτελούν ειδικό κίνδυνο για τον πληθυσμό των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς μπορούν να εξοπλιστούν τόσο με συμβατικές όσο και με πυρηνικές κεφαλές», προειδοποίησε ο Σόιγκου, ενώ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αναπτύξουν τέτοιους πυραύλους στην Ευρώπη και στην Ασία, «απειλώντας τη ρωσική επικράτεια».

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία αναφέρει ότι αναμένει απάντηση των ΗΠΑ στις προτάσεις της για διάλογο στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, κάτι που θα συζητηθεί μέσω διπλωματικών επαφών, ενώ ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) δήλωσε ότι η Ρωσία θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για τον εντοπισμό χάκερ, στο πλαίσιο των συμφωνιών των Μπάιντεν - Πούτιν στη Γενεύη.

Πάντως, σύμφωνα με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, Σ. Ριάμπκοφ, οι ΗΠΑ συχνά αρνούνται να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ατόμων, εταιρειών και οργανισμών στη Ρωσία που πραγματοποιούνται από αμερικανικό έδαφος.

Ο δε Σ. Σόιγκου επισήμανε ότι το Διάστημα και ο κυβερνοχώρος εμπλέκονται όλο και περισσότερο στους στρατιωτικούς ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων και ορισμένες χώρες δημιουργούν Διοικήσεις Διαστήματος και Κυβερνοχώρου.

ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αναζητούν «κοινή βάση» στις «γεωπολιτικές προκλήσεις»

Επαφές του Αμερικανού ΥΠΕΞ με την Α. Μέρκελ και τον Γερμανό ομόλογό του

Για ανεύρεση «μιας κοινής βάσης» για «συντονισμό κοινών δράσεων» ΗΠΑ - Γερμανίας σε κρίσιμα μέτωπα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών έκανε λόγο η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, στο Βερολίνο.

«Νομίζω ότι βρήκαμε μια κοινή βάση όχι μόνο για τον εντοπισμό γεωπολιτικών προκλήσεων αλλά και για τον συντονισμό κοινών δράσεων. Αυτό αφορά τη Ρωσία, αυτό αφορά την Κίνα, καθώς και τα ζητήματα των συμμαχιών που μπορούμε να δημιουργήσουμε και ποια είναι τα συμφέροντά μας», ανέφερε συγκεκριμένα η Α. Μέρκελ.

Η ίδια χαιρέτισε τις πρόσφατες συνομιλίες Μπάιντεν - Πούτιν στη Γενεύη και τις παλιότερες ΗΠΑ - Κίνας στην Αλάσκα, επισημαίνοντας πως «για όλες τις διαφορές πρέπει να ανοίξουμε κανάλια διαλόγου, να προσδιορίσουμε με σαφήνεια τις θέσεις και τα συμφέροντά μας».

«Νομίζω είναι δίκαιο να πούμε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καλύτερο συνεργάτη ούτε καλύτερο φίλο στον κόσμο από τη Γερμανία», ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο Μπλίνκεν.

Παζάρια και διάσταση απόψεων για τον «Nord Stream 2»

Την ίδια ώρα, η διάσταση απόψεων μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ για τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2» επιβεβαιώθηκε και κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των δύο ΥΠΕΞ, Χ. Μάας και Α. Μπλίνκεν, στο Βερολίνο, ενώ οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για το ζήτημα.

«Ο αγωγός είναι ένα ρωσικό γεωπολιτικό σχέδιο, το οποίο απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη και υπονομεύει την ασφάλεια της Ουκρανίας», επανέλαβε ο Μπλίνκεν, επισημαίνοντας ότι είναι ένα πρόβλημα το οποίο η σημερινή κυβέρνηση «κληρονόμησε» σε προχωρημένο στάδιο από την κυβέρνηση Τραμπ και προσπαθεί να το διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει τον αγωγό ως μοχλό πίεσης εναντίον της Ευρώπης ή της Ουκρανίας και ότι τελικά η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης δεν θα μειωθεί, αλλά θα ενισχυθεί», δήλωσε ο Μπλίνκεν, ενώ ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη για «κοινό μέτωπο» ΗΠΑ - Γερμανίας έναντι «κάθε πρόκλησης» από την πλευρά της Μόσχας.

Ο Μάας εξέφρασε βούληση για «αμοιβαία αποδεκτή» λύση στο θέμα του αγωγού, θέμα που αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο και κατά την επίσκεψη της Α. Μέρκελ στην Ουάσιγκτον, στις 15 Ιούλη. «Υπάρχουν πολλές δυνατότητες και προσεγγίσεις, αλλά δεν συζητούνται δημοσίως», ανέφερε.

Στο μεταξύ, η Α. Μέρκελ είχε προχτές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Προέδρους της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, με αφορμή τα 80 χρόνια από την επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας στη Σοβιετική Ενωση. Ο Ζελένσκι προσκλήθηκε στο Βερολίνο τον επόμενο μήνα ενώ ο Πούτιν ενημέρωσε την καγκελάριο για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής Ρωσίας - ΗΠΑ στη Γενεύη.

Γαλλογερμανική πρόταση για Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Ρωσίας

Στο μεταξύ, στο φόντο παρατηρήσεων αστικών επιτελείων για τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό με την Κίνα και την ανάγκη να μη «σπρώχνεται» η Μόσχα προς το Πεκίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times» που επικαλείται διπλωματικές πηγές, φέρονται να προτείνουν μια Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με τη συμμετοχή του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν.

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι Γαλλίας και Γερμανίας πρότειναν χτες στους ομολόγους τους των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ τη διεξαγωγή μιας Συνόδου Κορυφής με τη συμμετοχή του Ρώσου Προέδρου, που θα ήταν η πρώτη μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014. Οι δύο χώρες υπέβαλαν πρόταση για «βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία», με ορισμένα κράτη - μέλη, όπως η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, να αντιδρούν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η γαλλογερμανική πρόταση μιλά για «επιλεκτική δέσμευση» με τη Ρωσία και καλεί την Κομισιόν και τους διπλωμάτες της ΕΕ να δημιουργήσουν «συγκεκριμένες προτάσεις και μοχλούς» για αυτήν τη «δέσμευση» σε ένα ευρύ φάσμα τομέων (κλιματική αλλαγή, Αρκτική, διασυνοριακή συνεργασία, Υγεία, Διάστημα, «τρομοκρατία», Συρία, Ιράν).

«Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά την αναθεώρηση του υφιστάμενου σχήματος διαλόγου με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των συναντήσεων σε επίπεδο ηγετών», αναφέρει το προσχέδιο της πρότασης, σύμφωνα με τους FT.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ