Πέμπτη 24 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Γαλλογερμανική πρόταση για Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Ρωσίας

Στο μεταξύ, στο φόντο παρατηρήσεων αστικών επιτελείων για τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό με την Κίνα και την ανάγκη να μη «σπρώχνεται» η Μόσχα προς το Πεκίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times» που επικαλείται διπλωματικές πηγές, φέρονται να προτείνουν μια Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με τη συμμετοχή του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν.

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι Γαλλίας και Γερμανίας πρότειναν χτες στους ομολόγους τους των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ τη διεξαγωγή μιας Συνόδου Κορυφής με τη συμμετοχή του Ρώσου Προέδρου, που θα ήταν η πρώτη μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014. Οι δύο χώρες υπέβαλαν πρόταση για «βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία», με ορισμένα κράτη - μέλη, όπως η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, να αντιδρούν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η γαλλογερμανική πρόταση μιλά για «επιλεκτική δέσμευση» με τη Ρωσία και καλεί την Κομισιόν και τους διπλωμάτες της ΕΕ να δημιουργήσουν «συγκεκριμένες προτάσεις και μοχλούς» για αυτήν τη «δέσμευση» σε ένα ευρύ φάσμα τομέων (κλιματική αλλαγή, Αρκτική, διασυνοριακή συνεργασία, Υγεία, Διάστημα, «τρομοκρατία», Συρία, Ιράν).

«Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά την αναθεώρηση του υφιστάμενου σχήματος διαλόγου με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των συναντήσεων σε επίπεδο ηγετών», αναφέρει το προσχέδιο της πρότασης, σύμφωνα με τους FT.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ