Πέμπτη 24 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
«Εκπαιδευμένοι» στις ΗΠΑ τέσσερις από τους εκτελεστές του Κασόγκι

Ειδική παραστρατιωτική «μετεκπαίδευση» στις ΗΠΑ φαίνεται πως είχαν τέσσερις από τους επτά Σαουδάραβες πράκτορες που διαμέλισαν ζωντανό τον αρθρογράφο Τζαμάλ Κασόγκι τον Οκτώβρη του 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Πληροφορίες της εφημερίδας «New York Times» αναφέρουν πως οι 4 πράκτορες είχαν εκπαιδευτεί από την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία «Tier 1 Group», δυνάμει εξουσιοδότησης που είχε δοθεί αρχικά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί κυβέρνησης Ομπάμα, το 2014. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως η εκπαίδευση τέτοιων πρακτόρων συνεχιζόταν τουλάχιστον στην αρχή της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε έγγραφό του προς την προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο Λούι Μπρέμερ, ανώτερο στέλεχος της μητρικής εταιρείας της «Tier 1 Group», του επενδυτικού ταμείου «Cerberus», επιβεβαίωνε πως η εταιρεία παρείχε εκπαίδευση στους Σαουδάραβες πράκτορες με χαρακτήρα... «αμυντικής φύσης» και δεν είχε «καμία σύνδεση με τις μεταγενέστερες ειδεχθείς ενέργειές τους». Επίσης, διευκρίνιζε πως τα τέσσερα μέλη της ομάδας των εκτελεστών εκπαιδεύθηκαν το 2017 και ότι τα δύο είχαν ήδη λάβει μια πρώτη εκδοχή της εκπαίδευσης από τον Οκτώβρη του 2014 έως τον Γενάρη του 2015.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τις πληροφορίες, επιμένοντας ότι η Ουάσιγκτον πάγια καλεί να γίνεται... «υπεύθυνη χρήση» του «εξοπλισμού» καθώς και της «εκπαίδευσης» που προσφέρεται από τις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ