Πέμπτη 24 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Οχι ακόμα «πράσινο φως» για Αλβανία - Β. Μακεδονία

Δεν εγκρίθηκε η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Αλβανία και Β. Μακεδονία (φωτ. από πρόσφατη συνάντηση του Ζ. Ζάεφ με τον πρόεδρο του Ευρ. Συμβουλίου, Σ. Μισέλ)

AFP or licensors

Δεν εγκρίθηκε η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Αλβανία και Β. Μακεδονία (φωτ. από πρόσφατη συνάντηση του Ζ. Ζάεφ με τον πρόεδρο του Ευρ. Συμβουλίου, Σ. Μισέλ)
Τις σοβαρές ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις που παραμένουν και εντός της ΕΕ επιβεβαίωσε το γεγονός ότι τελικά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ δεν άναψε «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, παρότι η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τη λυκοσυμμαχία.

Παρά τη συμβιβαστική πρόταση που ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζήτησαν πρόσφατα σε Σόφια και Σκόπια, η Βουλγαρία έθεσε ξανά βέτο για τη Βόρεια Μακεδονία, που προκάλεσε αντίστοιχη εμπλοκή και για την Αλβανία (με δεδομένο ότι η ενταξιακή τους πορεία είναι συνδεδεμένη).

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας Ανα Πάολα Ζακάριας, που προήδρευσε του Συμβουλίου, δήλωσε ότι «η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία ζουν μια δύσκολη πολιτική στιγμή» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι ακόμα η κατάλληλη στιγμή, πρέπει να βρούμε λύση αποδεκτή για όλους», παραπέμποντας το θέμα στη σλοβενική προεδρία που ξεκινά την 1η Ιούλη.

Την ίδια στιγμή, πάντως, όλα δείχνουν ότι οι διεργασίες γύρω από την ευρωατλαντική ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων «φουντώνουν», δεδομένης της σημασίας που έχει η περιοχή στον ανταγωνισμό με Ρωσία και Κίνα.

«Παζάρια» και αντιπαράθεση για το Κόσοβο

Αναφερόμενος στην εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου, ένα άλλο μεγάλο «κεφάλαιο» που πρέπει να διευθετηθεί για την αναβάθμιση του ευρωατλαντικού άξονα στην περιοχή, ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, δήλωσε ότι «τώρα υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Δεν υπάρχει πια ανταγωνισμός από την αμερικανική πλευρά (...) Τώρα συνεργαζόμαστε και αυτό θα βοηθήσει». Ο Μπορέλ ισχυρίστηκε ότι «θα υπάρξουν εξελίξεις πριν από το τέλος της θερινής περιόδου».

Προάγγελος πυκνότερων διεργασιών είναι και οι επαφές του Κοσοβάρου πρωθυπουργού Α. Κούρτι που μες στη βδομάδα θα συναντήσει στο Παρίσι τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν, λίγα 24ωρα μετά τις επαφές που είχε στην Πρίστινα πολυμελής αντιπροσωπεία Γάλλων διπλωματών, με επικεφαλής την Ιζαμπέλ Ντιμόντ, σύμβουλο του Γάλλου Προέδρου για την ηπειρωτική Ευρώπη και την Τουρκία.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι δήλωσε ότι «η ανεξαρτησία του Κοσόβου είναι μια μη αναστρέψιμη διαδικασία και τίποτα δεν μπορεί να μας εμποδίσει από αυτό», προσθέτοντας ότι πάνω από 100 χώρες έχουν αναγνωρίσει το προτεκτοράτο. Από την Αττάλεια της Τουρκίας όπου συμμετείχε σε διπλωματικό Φόρουμ, είπε ότι «έχουμε ανάγκη τη στήριξη της Τουρκίας και στο θέμα της ένταξης στους διεθνείς οργανισμούς» και ισχυρίστηκε ότι «από πολιτική άποψη, το Διεθνές Δικαστήριο είπε πως η ανεξαρτησία του Κοσόβου συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Για το λόγο αυτόν δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα σχετικά με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου».

  • Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζακχάροβα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «υπονομεύουν ανοιχτά τη διεθνή προσπάθεια για εγγύηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια» και επικρίνοντας την Ουάσιγκτον για «παραδόσεις όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στις αρχές στην Πρίστινα». Η ίδια σημείωσε ότι «η στρατιωτικοποίηση της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας του Κοσόβου είναι ασύμβατη με αυτή» και ότι «η Ουάσιγκτον στοχεύει στη δημιουργία συγκεκριμένου στρατού εκεί, κάτι που αποτελεί άμεση και βαριά παραβίαση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ