ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Πληρωμή των δεδουλευμένων, εξασφάλιση χρηματοδότησης

Τα σοβαρά προβλήματα για τους εκπαιδευτικούς και τη λειτουργία του Ωδείου Αθηνών είναι το θέμα της Ερώτησης προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, που κατέθεσαν (16/7) στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης, Κώστας Καζάκος, Θανάσης Παφίλης και Νίκος Παπακωνσταντίνου. Στην Ερώτηση επισημαίνονται τα εξής:

«Με σοβαρά προβλήματα βρίσκονται αντιμέτωποι τον τελευταίο χρόνο οι εκπαιδευτικοί του Ωδείου Αθηνών, καθώς παραμένουν απλήρωτοι 11 μήνες. Ταυτόχρονα, την προηγούμενη εκπαιδευτική περίοδο η διοίκηση του Ωδείου προχώρησε σε απολύσεις, ενώ αβέβαιο προβλέπεται και το εργασιακό μέλλον των εκπαιδευτικών και για τη νέα εκπαιδευτική περίοδο. Συγκεκριμένα αλλάζει το καθεστώς εργασίας τους, καθώς οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι ως τώρα εργάζονται υπό το καθεστώς συμβάσεων αορίστου χρόνου, καλούνται να εργαστούν με κριτήριο τον αριθμό των μαθητών στους οποίους διδάσκουν και να πληρώνονται με βάση το ύψος των διδάκτρων που καταβάλλονται και συγκεκριμένα με το 85% ανά μαθητή. Οι εξελίξεις αυτές είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, αλλά και οι κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών, που έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχόμενη μείωση της επιχορήγησης του Ωδείου από το υπουργείο. Η πολιτική αυτή έχει φέρει το παλιότερο μουσικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας αντιμέτωπο με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, απόρροια των οποίων είναι και η μη καταβολή της μισθοδοσίας στους εκπαιδευτικούς, απειλώντας τη συνέχεια της λειτουργίας του και ανοίγοντας το δρόμο στην πλήρη ιδιωτικοποίησή του».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων και συγκεκριμένα για: «Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους εκπαιδευτικούς. Να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να μπορεί το Ωδείο Αθηνών να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του».

Τριήμερο οδοιπορικό στην Ηπειρο

Πολυφωνικά στο αλώνι της Παλιάς Σαγιάδας
Πολυφωνικά στο αλώνι της Παλιάς Σαγιάδας
«Ηπειρώτικες Οχθες» τιτλοφορείται το πολιτιστικό- περιβαλλοντικό τριήμερο που διοργανώνει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (27-29/7), διατρέχοντας όχθες ποταμών και λιμνών της Ηπείρου, ιχνηλατώντας πολιτιστικές και φυσιολατρικές διαδρομές. Αώος, Αραχθος, Αχέροντας, Καλαμάς, Παμβώτιδα, Αμβρακικός, Βουθρωτό, παράκτια Ηπειρος αποτελούν τις διαδρομές των φετινών, αλλά και των μελλοντικών εκδηλώσεων, καθώς φιλοδοξία είναι η δημιουργία ενός πολιτιστικού-περιβαλλοντικού θεσμού - ταξίδι μύησης στη φύση, στον πολιτισμό, στη συλλογική έκφραση και δημιουργία της Ηπείρου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: 27/7: Ξεκίνημα, 9 π.μ. από τη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, στο αρχαίο θέατρο Βουθρωτού. Συναυλία πολυφωνικού ομίλου. Απόγευμα: Πηγές της Λαγγάβιτσας του Καλαμά (μεταξύ Καλλιθέας και Λίστας Θεσπρωτίας). Συναυλία της Μουργκάνας, του πολυφωνικού συνόλου «Χαονία», της χορωδίας και χορευτικού της Αετόπετρας και Ηπειρωτικής Κομπανίας. Το βράδυ παραδοσιακό γλέντι στην Αετόπετρα. 28/7 (9 πμ-1 μμ): Πεζοπορία στο φαράγγι Καλαμά, κολύμπι στις Βόθρες (χωριό Κεραμίτσα), με οδηγό τον πρόεδρο του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας Μιχάλη Πασιάκο. Στάση στο Θεογέφυρο, ενημέρωση για τον Καλαμά από τον πανεπιστημιακό Νίκο Γιαννούλη. Κατασκήνωση στις όχθες του Αώου στην Κόνιτσα και (9 μ.μ.) στο εμβληματικό γεφύρι της Κόνιτσας, μουσική - ποιητική βραδιά με συμμετοχή γνωστών μουσικών και ποιητών. Ανάμεσά τους, ο πανεπιστημιακός Βασίλης Νιτσιάκος και ο Δημήτρης Υφαντής. Συμμετέχει και το Θερινό Πανεπιστήμιο Ανθρωπολογίας, Εθνογραφίας και Συγκριτικής Λαογραφίας των Βαλκανίων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 29/7: Πεζοπορία και κολύμπι στον Αώο. Ακολουθούν: Οχθες Αραχθου, κατασκήνωση στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας (περιήγηση από το Κέντρο Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών). Βράδυ: Προβολή ταινιών - μνήμη του Ηπειρώτη σκηνοθέτη Στράτου Στασινού (θα προβληθούν οι ταινίες του «Του κολυμπητή» και «Ηπειρος» και θα γίνουν ομιλίες για το έργο του), μικρή συναυλία του Γιώργου Μεράντζα και αποχαιρετιστήριο γλέντι με την ηπειρώτικη κομπανία «Λαλητάδες».

Με τις «Ηπειρώτικες Οχθες» συνταξιδεύουν η ελεύθερη Πανηπειρωτική Κατασκήνωση που στήνεται κάθε βράδυ στο χώρο των εκδηλώσεων και η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Απειρος /Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού». Επιμέλεια προγράμματος: Αλέξανδρος Λαμπρίδης (σκηνοθέτης, έφορος Πολιτισμού της Πανειπηρωτικής). Ελεύθερη είσοδος στις εκδηλώσεις. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 6973342113, 6974123992.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή»: Το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, με την ευκαιρία των 58 χρόνων από την εκτέλεση του ήρωα Νίκου Μπελογιάννη, κυκλοφόρησε το βιβλίο - μπροσούρα «Το ΚΚΕ γεννά Μπελογιάννηδες» (Το αφιερωματικό βιβλίο απαντά σε ποικίλες επιθέσεις κατά του ΚΚΕ, σήμερα, με τρία ιστορικά άρθρα που δημοσιεύθηκαν στον «Ριζοσπάστη», στις 11, 18 και 25 Απριλίου 2010, τα οποία αποδείχνουν ότι το πρωτοπόρο κόμμα της εργατικής τάξης, δρώντας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, γεννά αγωνιστές σαν τον Μπελογιάννη). Δήμητρα Σ. Πέτρουλα «Θρύλοι της Αραβίας (Η ξένη)» (μυθιστόρημα, που μέσα από θρύλους, παρομοιώσεις, παραβολές, προσωποποιήσεις αλληγορεί για την πραγματικότητα και τη ζωή της συγγραφέα).

-- «Μεταίχμιο»: Αντονι Γκίντενς «Η πολιτική των κλιματικών αλλαγών» (μετάφραση Κωνσταντίνου Γ. Γεώρμα. Μελέτη και πολιτικο-οικονομικές προτάσεις για την καταπολέμηση των επικίνδυνων κλιματικών αλλαγών). Αλέν - Κλοντ Ζούλτσερ «Ενας τέλειος σερβιτόρος» (μετάφραση Γιώργου Δεπάστα. Μυθιστόρημα που πήρε το βραβείο «Μedicis»). Νάιτζελ ΜακΚρέκι «Κρυφός κήπος» (μετάφραση Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου. Μυθιστόρημα). Ινα Αναγνωστοπούλου, Λία Μπουσούκη - Γκέσου «1864 παροιμίες και γνωμικά (Ξέρουμε τι σημαίνουν;)» (ανθολογία και σημασιολογική παρουσίαση παροιμιών και γνωμικών). Νίκος Σιδέρης «Δεν παίζεις μόνο εσύ. Υπάρχουν κι άλλοι!» (κείμενα για αυτοέλεγχο και καλύτερες ανθρώπινες σχέσεις). Ρήγος - Γιώργος Σκουτέλας «Δεν θέλω να πάω στον παράδεισο» (μυθιστόρημα). Παναγιώτης Χατζημωϋσιάδης «Αστοχία υλικού» (μυθιστόρημα). Σοφία Νικολαΐδου «Απόψε δεν έχουμε φίλους» (μυθιστόρημα). Μέγκαν ΜακΝτόναλντ «Μιμή η νευρική» (σειρά έξι βιβλίων για παιδιά 8-10 ετών, με απολαυστική ηρωίδα τη μικρή Μιμή, σε διάφορα επεισόδια. Εικονογράφηση Πίτερ Ρέινολντς, μετάφραση Ρένα Ρώση - Ζαΐρη). Στη σειρά διδακτικών παραμυθιών για παιδιά «Μια φορά κι έναν καιρό», κυκλοφόρησαν εικονογραφημένα τα εξής: Αδελφοί Γκριμ «Χάνσελ και Γκρέτελ», Αισώπου «Το τζιτζίκι και το μυρμήγκι», «Τα τρία γουρουνάκια». Κάρλο Κολόντι «Πινόκιο».

-- «νέδα» (Μαυροκορδάτου 1-3, Αθήνα 10678, 210-3839020): Νάσος Χριστογιαννόπουλος «7 Φανταστικοί Διάλογοι (Διατρέχοντας την ιστορία μέσα από συζητήσεις)» (ο συγγραφέας πλάθει επτά φανταστικές συνομιλίες ιστορικών προσώπων, όπως οι Βησσαρίων, Ελ Γκρέκο, Ρισελιέ, Ντεκάρτ, Ντοστογιέφσκι, Μπέρτραντ Ράσσελ, κ.ά, σε επτά πόλεις της Ευρώπης, με θέματα τη μισαλλοδοξία, τους πολέμους, τη φιλοσοφία, τη φιλία και συνεργασία των λαών).

-- «Μανδραγόρας»: Σωτήρης Ηλ. Παλαιολόγος «Ο καρδιακός και Τα νοσταλγημένα» (διηγήματα. Επιμέλεια Μαρία Παλαιολόγου - Σκλήρου).

-- «Ελληνικά Γράμματα»: Κώστας Κατσουλάρης «Ο άντρας που αγαπούσε τη γυναίκα μου» (μυθιστόρημα).

-- «Δίβατον» (Λευκωσία 2009): Γιώργος Μολέσκης «Μες στη ροή» (ποιήματα, με σχέδια του ζωγράφου Χρίστου Φουκαρά. Διεύθυνση του ποιητή: Τριπόλεως 12, ΤΚ 2017, Αγλαντζιά, Κύπρος).

-- Γαβριηλίδης : Γιάννης Καρβέλης «Η παραβολή του ασώτου» (μυθιστόρημα). Λάκης Δολγεράς «Μια σκοτεινή υπόθεση» (μυθιστόρημα).

-- «Ιωλκός»: Γιάννης Κορίδης «Κλειστός χώρος» (ποίηση). Δημήτρης Γλυφός «Λίγο πάγο ακόμα» (ποιήματα).

-- Ορίν Κρεμιέ «Ολοι ελεύθεροι και ίσοι!» (μετάφραση Βασιλική Τσίγκανου, εικονογράφηση Μουζό. Συνοπτική παρουσίαση της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Εκδόσεις Κονιδάρη).

-- Δέσποινα Πολυχρονίδου «Της δόξας και του ελέγου» (ποιήματα. Εκδόσεις Κυριακίδη).

-- Παναγιώτης Λαμπράκης «Λευκόφαια κύματα» (ποιήματα. Εκδόσεις Μαυρίδη).

-- «Φιλολογική» (περιοδικό της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων. Τεύχος 109, με αφιέρωμα στον ποιητή Εκτορα Κακναβάτο).

-- «Διαβάζω» (μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου. Τεύχος 504, με αφιέρωμα στον συγγραφέα Ντον Ντελίλο).

-- «Ομπρέλα» (περιοδικό λογοτεχνίας, τεύχη: 86 με αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο. 87, 88 με αφιέρωμα στον Ν. Γκόγκολ).

-- «Γραφή» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 67).

-- «Ενημερωτικό Δελτίο» (δελτίο ενημέρωσης των μελών της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών).

-- «Περίπλους» (περιοδικό του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, τεύχος 69).

-- «Ο αγώνας της γυναίκας» (γυναικείο περιοδικό, τεύχος 87).

Φτωχότερο... το βιβλίο

«Εφυγε», στα 61 χρόνια του, ο δημιουργός των εκδόσεων «Οδυσσέας», μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθήνας (ΣΕΒΑ) και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Εργων Λόγου Τρύφων (Τίτος) Μυλωνόπουλος. Θα ταφεί στις 26/7 (4 μ.μ.) στο νεκροταφείο Ζωγράφου. Ο Τ. Μυλωνόπουλος διατέλεσε πρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος της «ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ ΑΕΒΕ», πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου, γγ της ΠΟΕΒ, μέλος του ΔΣ της «ΒιΒΛΙΟΝΕΤ» (η πρώτη ηλεκτρονική βάση δεδομένων της ελληνικής βιβλιογραφίας). Λόγω της αντιδικτατορικής δράσης του, συνελήφθη και βασανίστηκε από τη στρατιωτική χούντα.

Στα τέλη του 1972 δημιούργησε τον εκδοτικό οίκο «Οδυσσέας». Το πρώτο πολιτικό βιβλίο που κυκλοφόρησε ήταν ο «Ιστορικός Υλισμός» του Γκράμσι και το πρώτο λογοτεχνικό ήταν το μυθιστόρημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Το ρομάντσο της πεντάρας». Ακολούθησαν περισσότεροι από 300 τίτλοι βιβλίων φημισμένων συγγραφέων, άγνωστων τότε στην Ελλάδα (Μπουκόφσκι, Παζολίνι, Μπόλντουιν, Μισίμα, Ντος Πάσος, Μούζιλ, Βαγιάν, Ταμπούκι, Απντάικ, Χάινριχ Μάν, Σέργουντ Αντερσον, Γερτρούδη Στάιν, Κόχουτ, Ντράιζερ, Καλβίνο, Μοράβια, Φώκνερ, Καπότε, Τσάντλερ, Μπέλοου, Κάμινγκς, Ντόρις Λέσινγκ, Τόνι Μόρισον, Ν. Γκόρντιμερ, Βιρτζίνια Γουλφ, κ.ά). Καινοτομία των εκδόσεων «Οδυσσέας» ήταν η κυκλοφορία σειράς φθηνών βιβλίων τσέπης στη δεκαετία του 1980 με περισσότερους από διακόσιους τίτλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ