ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενταση στη μεθόριο Γάζας - Ισραήλ

Από τις χτεσινές επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Γάζα
Από τις χτεσινές επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Γάζα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Ανέβηκε το «θερμόμετρο», στη Λωρίδα της Γάζας, λίγες μόλις ώρες μετά την τετράωρη επίσκεψη του εμίρη του Κατάρ, του πρώτου ηγέτη που επισκέπτεται το συγκεκριμένο τμήμα των παλαιστινιακών εδαφών από το 2007 και κατά την άφιξη στο Ισραήλ της εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια της ΕΕ, η οποία είχε προγραμματίσει, αργά χτες, συναντήσεις με τον Πρόεδρο Πέρες και τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, ενώ σήμερα θα δει στη Δυτική Οχθη τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς και τον πρωθυπουργό Φαγιάντ. Η ισραηλινή αεροπορία έπληξε στόχους στο νότο και στο βορρά της Λωρίδας, νωρίς το πρωί και το μεσημέρι, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων μαχητών και τον τραυματισμό αρκετών άλλων Παλαιστινίων, των οποίων ο αριθμός δεν διευκρινίστηκε. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι επιδρομές αποτελούν «απάντηση» σε ρουκέτες που έπληξαν το Νότιο Ισραήλ, προκαλώντας ζημιές σε ένα σπίτι και έξι ελαφρά τραυματίες.

Την ευθύνη για την εκτόξευση των περίπου 70 ρουκετών ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες Ιζεντίν αλ Κασάμ», στρατιωτικό σκέλος της «Χαμάς», και η, συνεργαζόμενη με αυτό, οργάνωση «Λαϊκές Επιτροπές Αντίστασης». Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν χαρακτηρίζουν την εκτόξευση ρουκετών «ως ιερή επιχείρηση για όλα τα εγκλήματα που το Ισραήλ έχει διαπράξει σε βάρος του παλαιστινιακού λαού». Εκ των θυμάτων στη Γάζα, οι τρεις ανακοινώθηκε ότι είναι μέλη των «Ιζεντίν αλ Κασάμ» και ο ένας μέλος των «Λαϊκών Επιτροπών». Για τη βομβιστική επίθεση που προκάλεσε το σοβαρό τραυματισμό ενός Ισραηλινού στρατιώτη, την Τρίτη το πρωί, στη μεθόριο της βόρειας Γάζας, την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης».

Αναφερόμενος στη νέα όξυνση στη μεθόριο με τη Γάζα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των αεροπορικών επιδρομών ή ακόμη και κάποιας χερσαίας επιχείρησης «εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο»...

ΣΥΡΙΑ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Ομόφωνα υπέρ εκεχειρίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΚΑΪΡΟ.-

Την ομόφωνη στήριξή του στην πρόταση του Λακχντάρ Μπραχίμι για κατάπαυση πυρός, με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής Αϊντ αλ Αντχα, εξέφρασε, αργά χτες βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στην απόφαση καλούνται «όλοι οι εμπλεκόμενοι ν' ανταποκριθούν θετικά στην πρόταση για εκεχειρία και να διασφαλίσουν την εφαρμογή της», ενώ καλούνται και «όλοι οι περιφερειακοί και διεθνείς παράγοντες ν' ασκήσουν την επιρροή τους για να διευκολύνουν την εφαρμογή της». Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκτιμά ότι η εκεχειρία αυτή θα μπορούσε «ν' αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για οριστική παύση των εχθροπραξιών και για την έναρξη μιας πολιτικής μετάβασης που θα πραγματοποιήσουν οι ίδιοι οι Σύροι». Τέλος, καλείται η συριακή ηγεσία να διευκολύνει με κάθε τρόπο την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας παντού.

Της απόφασης προηγήθηκε εκτενής ενημέρωση του Συμβουλίου από τον Μπραχίμι, ο οποίος, σε συνέντευξη Τύπου, χαρακτήριζε πιθανό το ενδεχόμενο εκεχειρίας λέγοντας ότι τόσο η συριακή κυβέρνηση όσο και οι επικεφαλής των περισσότερων αντικαθεστωτικών οργανώσεων έχουν συναινέσει. Ο Μπραχίμι εμφανίζεται, πάντως, εξαιρετικά επιφυλακτικός ως προς την τελική επιτυχία της εκεχειρίας, ενώ προειδοποίησε ότι «αν δεν τερματιστεί η αιματοχυσία και το Συμβούλιο φανεί ότι αποτυγχάνει πάλι, τότε ο κίνδυνος γενίκευσης των συγκρούσεων είναι πολύ μεγάλος και απειλεί όλη την περιοχή».

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να διευκρινίσει ότι εξετάζει την πρόταση Μπραχίμι και θα τοποθετηθεί επισήμως σήμερα. Ρώσοι διπλωμάτες υποστήριζαν ότι η συριακή ηγεσία «διάκειται θετικά». Από την άλλη, ο λεγόμενος «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» δήλωνε ότι θα τηρήσει κατάπαυση πυρός εφόσον το πράξουν οι κυβερνητικές δυνάμεις. Αντίθετα, δεν έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις του το Μέτωπο των ισλαμιστικών δυνάμεων που απαρτίζονται κυρίως από τζιχαντιστές ξένους μισθοφόρους, ενώ το σαλαφιστικό «Μέτωπο αλ Νούσρα» απέρριψε την εκεχειρία.

Στο μέτωπο των συγκρούσεων, δε, τίποτε δεν θυμίζει το ενδεχόμενο εκεχειρίας. Στη συνοικία Νταμ αλ Σουκ, στη Δαμασκό, εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο σκοτώνοντας έξι ανθρώπους και τραυματίζοντας 20. Συγκρούσεις σημειώνονταν σε άλλες συνοικίες, ενώ αντικαθεστωτικοί και κυβέρνηση αλληλοκατηγορούνταν για 25 νεκρούς αμάχους που εντοπίστηκαν στο προάστιο Ντούμα. Σφοδρότατες μάχες και βομβαρδισμοί σημειώνονται και σε συνοικίες στο Χαλέπι, στον αυτοκινητόδρομο που το συνδέει με τη Δαμασκό, αλλά και στην Μααρέτ αλ Νουμάν.

Στο μεταξύ ο αρχηγός του ρωσικού ΓΕΣ επανέλαβε, χτες, ότι ορισμένοι αντικαθεστωτικοί διαθέτουν αντιαεροπορικούς πυραύλους αέρος - εδάφους, αμερικανικής κατασκευής («Stinger»). Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας δήλωσε άγνοια και ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωνε ότι θα μπορούσαν να φτάσουν στα χέρια τους χωρίς να τους έχουν δώσει οι ΗΠΑ...

ΛΙΒΑΝΟΣ
Πιέσεις για κυβερνητική αλλαγή

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Τεταμένη ηρεμία επικρατούσε και χτες σε όλο το Λίβανο αλλά και στην πρωτεύουσα, όπου για αργά το βράδυ είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση συμπαράστασης στα θύματα της βομβιστικής επίθεσης της περασμένης Παρασκευής, της οποίας κύριος στόχος ήταν ο επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών και Εσωτερικής Ασφάλειας, Ουίσαμ αλ Χάσαν, συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Σάαντ Χαρίρι και σημαίνων επικριτής της συριακής ηγεσίας. Η συγκέντρωση είχε οριστεί να ξεκινήσει από την πλατεία Σασίν, όπου σημειώθηκε η επίθεση στην καρδιά της συνοικίας Ασχραφίγια, και να καταλήξει με πορεία στο κέντρο της Βηρυτού, ενώ σε συναγερμό είχαν τεθεί οι στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε άλλες πόλεις.

Εξαιρετικά μεγάλη παραμένει και η ένταση σε πολιτικό επίπεδο, με την αντιπολίτευση της «Συμμαχίας της 14ης Μάρτη» αλλά και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να την υποδαυλίζουν σταθερά. Χτες, η Συμμαχία, της οποίας κύριος κορμός είναι το κόμμα «Μέλλον» του Χαρίρι ενώ συνεργάζονται και οι Χριστιανοί Φαλαγγίτες - συνεργάτες των Ισραηλινών εισβολέων κατά το 15ετή εμφύλιο - ζήτησε, πάλι, την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης Μικάτι, την οποία στηρίζει ένας ευρύτερος συνασπισμός πολιτικών δυνάμεων με κύριο κορμό τη σιιτική «Χεζμπολάχ». Στη σχετική ανακοίνωση η κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν κατηγορούνται ότι φέρουν «πολύ μεγάλη ευθύνη γιατί με τη στάση τους, η οποία παρεμπόδιζε τις έρευνες και το έργο του αλ Χάσαν, διευκολύνουν τα σχέδια του εγκληματικού καθεστώτος Ασαντ».

Ο Πρόεδρος της χώρας, Σουλεϊμάν, χτες συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της «Χεζμπολάχ», Μουχάμαντ Ράαντ, που δήλωσε ότι η οργάνωσή του είναι πρόθυμη να συμμετάσχει στον πολιτικό διάλογο που προωθεί η Προεδρία με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Συνεργάτες του Σουλεϊμάν διέρρεαν ότι στόχος του Προέδρου είναι να «πέσουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης» και να «διατυπωθούν σαφείς προτάσεις από τις πολιτικές δυνάμεις για το τι είδους κυβέρνηση θέλουν ακριβώς για να μην υπάρξει πολιτικό κενό».

Στην κατεύθυνση της αλλαγής κυβέρνησης πιέζουν, πιο ανοιχτά, από χτες και οι ΗΠΑ, οι οποίες, προς το παρόν, απέφυγαν να υιοθετήσουν τις κατηγορίες περί εμπλοκής της Συρίας στην επίθεση, όπως εμμέσως έπραξε ο γαλλικός ιμπεριαλισμός διά του υπουργού Εξωτερικών, Λ. Φαμπιούς, ο οποίος κάλεσε το Λίβανο να «μην παρασυρθεί σε εμφύλιο γιατί αυτό θέλει το καθεστώς Ασαντ». Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο Λίβανο, Μάουρα Κόνελι, επισκέφτηκε τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν και του επανέλαβε τα όσα είχε ανακοινώσει νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με τα οποία η Ουάσιγκτον «στηρίζει τον Λιβανέζο Πρόεδρο αλλά και τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας στην προσπάθειά τους να οικοδομήσουν μια αποτελεσματική κυβέρνηση». Η Κόνελι και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναδιατύπωσαν την ανησυχία τους για την πιθανότητα πολιτικής αστάθειας και δημιουργίας πολιτικού κενού.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ
Το ΝΑΤΟ ψάχνει διαδρόμους

Το περασμένο Σαββατοκύριακο την πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσανμπέ, επισκέφτηκε ο διοικητής της αμερικανικής Διοίκησης Μεταφορών (USTRANSCOM), στρατηγός Ουίλιαμ Φράσερ. Νωρίτερα ο Αμερικανός αξιωματούχος επισκέφτηκε το Ασχαμπάντ (Τουρκμενιστάν) και την Τασκένδη (Ουζμπεκιστάν).

Συνομιλώντας με τη στρατιωτική ηγεσία του Τατζικιστάν, ο Ο. Φράσερ εκδήλωσε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ να μεταφέρουν το στρατιωτικό εξοπλισμό τους από το Αφγανιστάν μέσω του εδάφους του Τατζικιστάν. Πρόκειται για την τρίτη του επίσκεψη στο Τατζικιστάν τη φετινή χρονιά. Τον περασμένο Μάη ο Αμερικανός στρατηγός εξέτασε το κέντρο ελέγχου «Νίζνι Πιάντζ» στα σύνορα Τατζικιστάν - Αφγανιστάν, το οποίο κατασκευάστηκε με χρήματα που δόθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αναλυτές, το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει το διάδρομο αυτό για τη μεταφορά των φορτίων τους από και προς το Αφγανιστάν.

Οπως γράφει η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα», σύμφωνα με τον διευθυντή του «Κέντρου Ερευνας του σύγχρονου Αφγανιστάν», Ομάρ Νέσαρ, στο φόντο των ασταθών σχέσεων με το Πακιστάν, οι ΗΠΑ αναγκάζονται να αναζητούν νέους διαδρόμους μεταφοράς. «Εγινε γνωστό πως οι ΗΠΑ επεξεργάζονται σχέδιο δημιουργίας κάμποσων ακόμα πρόσθετων διαδρόμων του Βόρειου Δικτύου Διανομής. Η κύρια οδός (για μεταφορά των φορτίων του ΝΑΤΟ) παραμένει η Ρωσία. Για άλλη μια φορά η Κιργισία δημιούργησε πρόβλημα, δηλώνοντας πως το 2014 σκοπεύει να κλείσει το αμερικανικό διαμετακομιστικό κέντρο που βρίσκεται στο αεροδρόμιο "Μανάς". Δεν αποκλείεται πως αυτή τη φορά η απαίτηση θα ικανοποιηθεί, επειδή η Μόσχα και το Μπισκέκ υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία μιας ρωσικής στρατιωτικής βάσης το 2015 στο έδαφος της Κιργισίας. Γι' αυτό το λόγο το ΝΑΤΟ έχει ανάγκη από πρόσθετους διαδρόμους και διαμετακομιστικά κέντρα: Μέσω του Ουζμπεκιστάν, του Τατζικιστάν και της Κασπίας», τόνισε ο αναλυτής.

Οι χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπως είναι το Καζαχστάν, το Τατζικιστάν και η Κιργισία, που συμμετέχουν στην Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), που έχει συγκροτήσει η Ρωσία, αλλά κι αυτές που παραμένουν εκτός του ΟΣΣΑ (Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν) επιδιώκουν να κερδίσουν αντάλλαγμα από την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ