Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Ομόφωνα υπέρ εκεχειρίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΚΑΪΡΟ.-

Την ομόφωνη στήριξή του στην πρόταση του Λακχντάρ Μπραχίμι για κατάπαυση πυρός, με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής Αϊντ αλ Αντχα, εξέφρασε, αργά χτες βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στην απόφαση καλούνται «όλοι οι εμπλεκόμενοι ν' ανταποκριθούν θετικά στην πρόταση για εκεχειρία και να διασφαλίσουν την εφαρμογή της», ενώ καλούνται και «όλοι οι περιφερειακοί και διεθνείς παράγοντες ν' ασκήσουν την επιρροή τους για να διευκολύνουν την εφαρμογή της». Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκτιμά ότι η εκεχειρία αυτή θα μπορούσε «ν' αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για οριστική παύση των εχθροπραξιών και για την έναρξη μιας πολιτικής μετάβασης που θα πραγματοποιήσουν οι ίδιοι οι Σύροι». Τέλος, καλείται η συριακή ηγεσία να διευκολύνει με κάθε τρόπο την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας παντού.

Της απόφασης προηγήθηκε εκτενής ενημέρωση του Συμβουλίου από τον Μπραχίμι, ο οποίος, σε συνέντευξη Τύπου, χαρακτήριζε πιθανό το ενδεχόμενο εκεχειρίας λέγοντας ότι τόσο η συριακή κυβέρνηση όσο και οι επικεφαλής των περισσότερων αντικαθεστωτικών οργανώσεων έχουν συναινέσει. Ο Μπραχίμι εμφανίζεται, πάντως, εξαιρετικά επιφυλακτικός ως προς την τελική επιτυχία της εκεχειρίας, ενώ προειδοποίησε ότι «αν δεν τερματιστεί η αιματοχυσία και το Συμβούλιο φανεί ότι αποτυγχάνει πάλι, τότε ο κίνδυνος γενίκευσης των συγκρούσεων είναι πολύ μεγάλος και απειλεί όλη την περιοχή».

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να διευκρινίσει ότι εξετάζει την πρόταση Μπραχίμι και θα τοποθετηθεί επισήμως σήμερα. Ρώσοι διπλωμάτες υποστήριζαν ότι η συριακή ηγεσία «διάκειται θετικά». Από την άλλη, ο λεγόμενος «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» δήλωνε ότι θα τηρήσει κατάπαυση πυρός εφόσον το πράξουν οι κυβερνητικές δυνάμεις. Αντίθετα, δεν έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις του το Μέτωπο των ισλαμιστικών δυνάμεων που απαρτίζονται κυρίως από τζιχαντιστές ξένους μισθοφόρους, ενώ το σαλαφιστικό «Μέτωπο αλ Νούσρα» απέρριψε την εκεχειρία.

Στο μέτωπο των συγκρούσεων, δε, τίποτε δεν θυμίζει το ενδεχόμενο εκεχειρίας. Στη συνοικία Νταμ αλ Σουκ, στη Δαμασκό, εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο σκοτώνοντας έξι ανθρώπους και τραυματίζοντας 20. Συγκρούσεις σημειώνονταν σε άλλες συνοικίες, ενώ αντικαθεστωτικοί και κυβέρνηση αλληλοκατηγορούνταν για 25 νεκρούς αμάχους που εντοπίστηκαν στο προάστιο Ντούμα. Σφοδρότατες μάχες και βομβαρδισμοί σημειώνονται και σε συνοικίες στο Χαλέπι, στον αυτοκινητόδρομο που το συνδέει με τη Δαμασκό, αλλά και στην Μααρέτ αλ Νουμάν.

Στο μεταξύ ο αρχηγός του ρωσικού ΓΕΣ επανέλαβε, χτες, ότι ορισμένοι αντικαθεστωτικοί διαθέτουν αντιαεροπορικούς πυραύλους αέρος - εδάφους, αμερικανικής κατασκευής («Stinger»). Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας δήλωσε άγνοια και ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωνε ότι θα μπορούσαν να φτάσουν στα χέρια τους χωρίς να τους έχουν δώσει οι ΗΠΑ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ