Επίθεση από κουκουλοφόρους εποίκους δέχτηκε ο Παλαιστίνιος, βραβευμένος με Οσκαρ σκηνοθέτης Χαμντάν Μπαλάλ, και στη συνέχεια συνελήφθη από τον ισραηλινό στρατό. Για ώρες η τύχη του παρέμενε άγνωστη και χτες, μία μέρα μετά την επίθεση και σύλληψή του, αφέθηκε ελεύθερος.
Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν τη Δευτέρα στο χωριό Σουσίγια, στη Μασάφερ Γιάτα της νότιας Δυτικής Οχθης, που τελεί υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό σκηνοθέτη Γιουβάλ Αμπραχαμ, συνεργάτη του Μπαλάλ, ομάδα εποίκων επιτέθηκε στο σπίτι του Παλαιστίνιου δημιουργού, λιντσάροντάς τον, πριν επέμβουν στρατιώτες και τον συλλάβουν αιμόφυρτο από ασθενοφόρο που τον μετέφερε.
Ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης Μπάζελ Αντρα, ο οποίος είδε την επίθεση στη Σουσίγια, περιέγραψε τη βία ως «φριχτή». «Υπήρχαν δεκάδες έποικοι μαζί με τους Ισραηλινούς στρατιώτες και μας απειλούσαν με όπλα», είπε. «Η αστυνομία ήταν εκεί από την αρχή και δεν επενέβη. Ενώ οι στρατιώτες έδειχναν τα όπλα τους σε εμάς, οι έποικοι άρχισαν να επιτίθενται στα σπίτια των Παλαιστινίων. Ο Χαμντάν προσπάθησε να προστατεύσει την οικογένειά του και οι έποικοι του επιτέθηκαν. Στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα για να εμποδίσουν όποιον ήθελε να βοηθήσει τον Χαμντάν. Φώναζε για βοήθεια. Αφησαν τους εποίκους να του επιτεθούν και μετά ο στρατός τον απήγαγε».
Ο Χαμντάν Μπαλάλ, μαζί με τον Παλαιστίνιο Μπάζελ Αντρα και τους Ισραηλινούς Γιούβαλ Αμπραχαμ και Ρέιτσελ Ζορ, δημιούργησαν πέρυσι το ντοκιμαντέρ «Καμία Αλλη Γη» (No Other Land), που απέσπασε μεγάλες διακρίσεις και κέρδισε και το Οσκαρ Ντοκιμαντέρ.
Η ταινία μιλάει για τη μεγαλύτερη πράξη αναγκαστικής μετακίνησης πληθυσμού στη Δυτική Οχθη από την κατάκτησή της το 1967, τον εκτοπισμό των κατοίκων της Μασάφερ Γιάτα και την κήρυξη της περιοχής σε ζώνη στρατιωτικής εκπαίδευσης από την ισραηλινή κατοχή. Η Μασάφερ Γιάτα είναι μια περιοχή με 20 αρχαία παλαιστινιακά χωριά στο νότιο άκρο της Δυτικής Οχθης. Οι κάτοικοί της, αγρότες και κτηνοτρόφοι, ζουν σε παλιά πέτρινα κτίσματα και σπηλιές, που κατοικούνται εδώ και εκατοντάδες χρόνια πριν την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.
Σε συνέντευξη που είχαν δώσει στον «Ριζοσπάστη» (12-13/10/2024), με αφορμή το ντοκιμαντέρ, οι δημιουργοί σημείωναν:
«Είναι μια πραγματικότητα που βιώνουμε δεκαετίες τώρα. Ομως δεν το βάζουμε κάτω, συνεχίζουμε να ζούμε εκεί.
Και ναι, η κάμερα είναι το δικό μου "όπλο" για να πολεμήσω τη βία, την κατοχή. Με την κάμερα στον ώμο μου καταγράφω τις επιθέσεις, τους στρατιώτες, τους εποίκους, τα σπίτια που καταστρέφουν, τις συνεχείς προσβολές τους στους κατοίκους...
Και μέσα από αυτόν τον τρόπο επιδιώκουμε να δείξουμε στους λαούς τι γίνεται, για να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους να σταματήσουν να υποστηρίζουν το κράτος του Ισραήλ με όπλα και χρήματα. Να μη μένουν σιωπηλοί. Να ενώσουν τις φωνές τους μαζί μας. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο γυρίζαμε αυτήν την ταινία τα τελευταία 5 χρόνια».
Η σύλληψη του Μπαλάλ δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, αλλά τμήμα της συστηματικής καταστολής στη Δυτική Οχθη. Επιβεβαιώνει ότι η κατοχή επιδιώκει να σιωπήσει κάθε φωνή που αποκαλύπτει τα εγκλήματά της.
RIZOSPASTIS |
Η παράσταση, πάνω σε ιδέα της Αγγελικής Ξένου, ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο της στο Θέατρο «Από Κοινού».
Μετά την παράσταση, ο Δ. Κουτσούμπας συνομίλησε με τους πρωταγωνιστές μέσα σε φιλικό κλίμα.
Τον Δ. Κουτσούμπα συνόδευαν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ, και ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.
RIZOSPASTIS |
RIZOSPASTIS |
«Πριν έναν χρόνο, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι, γεννήθηκε η Νέα Φωτιά. Εφερε μαζί της τραγούδια, συναντήσεις, συγκινήσεις - στιγμές που χάραξαν απ' την αρχή τη θέση μας στον κόσμο. Αφού ζεσταθήκαμε στη φλόγα της, ρίξαμε μέσα όσα μας στένευαν και κάψαμε τους φόβους και τα βάρη μας. Φέτος, με τη φωτιά στην πλάτη, προχωράμε σε ένα νέο, καθαρό ξεκίνημα. Σας περιμένουμε να σταθείτε δίπλα μας, να ενώσετε τη Φωνή σας με τη δική μας, για να κλείσουμε μαζί το φλεγόμενο ταξίδι», λένε για την παράστασή τους η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος.
Μαζί με τον Δ. Κουτσούμπα, ο οποίος στο τέλος συνεχάρη τους συντελεστές, τη μουσική παράσταση παρακολούθησαν ακόμα ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, και η Σεμίνα Διγενή, βουλευτής του Κόμματος.
RIZOSPASTIS |
Η τιμητική αυτή πρόσκληση στην Ελληνίδα βιολονίστα συνοδεύεται από διοργάνωση Masterclasses στην Ακαδημία Τεχνών και σε Μουσικά Σχολεία της Αβάνας.
Παράλληλα η ελληνική πρεσβεία στην Αβάνα, τιμώντας την 25η Μαρτίου, διοργάνωσε τη Δευτέρα συναυλία μουσικής δωματίου στη Βασιλική Εκκλησία της Μονής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, όπου ακούστηκαν μεταξύ άλλων έργα Ελλήνων και Κουβανών συνθετών σε σύμπραξη των μουσικών Ούβε Μάτσκε (πιάνο), Luis Manuel Molina (κιθάρα) και Δανάης Παπαματθαίου - Μάτσκε (βιολί).
Το διεθνές Duo Δανάη Παπαματθαίου - Μάτσκε και Ούβε Μάτσκε θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στην Καραϊβική στις 8 Απριλίου με μια συναυλία μουσικής δωματίου στο Εθνικό Θέατρο «Eduardo Brito» στον Αγιο Δομίνικο, πρωτεύουσα της Δομινικανής Δημοκρατίας, υπό την αιγίδα της γερμανικής πρεσβείας στη χώρα.
Η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ καταδικάζει τη δράση διαφόρων σκοταδιστικών δυνάμεων το Σάββατο 22 Μάρτη, έξω από τον χώρο στον οποίο διεξαγόταν η παράσταση του Χριστόφορου Ζαραλίκου, και τονίζει ότι αυτές οι πρακτικές «δεν έχουν θέση στη Λάρισα, ούτε πουθενά».
Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Λάρισας επισημαίνει ότι «διάφορες δυνάμεις βγαλμένες από μεσαιωνικές σελίδες, ρασοφόροι με εικόνες και λάβαρα στα χέρια συγκεντρώθηκαν και αποπειράθηκαν να ματαιώσουν την εν λόγω παράσταση, επικαλούμενοι "προσβολή" του θρησκευτικού τους συναισθήματος.
Το ΚΚΕ έχει μέτωπο σε τέτοιες φασιστικές πρακτικές, που μας γυρίζουν σε περασμένους αιώνες, κάτι που δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί. Τα "επεισόδια" που έγιναν το βράδυ του Σαββάτου στην πόλη μας δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, ούτε τυχαίο! Ανάλογες απαράδεκτες σκοταδιστικές ενέργειες και πρακτικές έλαβαν χώρα και σε άλλες πόλεις, απέναντι στον ίδιο καλλιτέχνη και όχι μόνο».
Και προσθέτει: «Πρόκειται για ενέργειες που βρήκαν στήριξη από διάφορες δημοτικές αρχές στη χώρα, που έφτασαν στο σημείο να εμποδίσουν τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης παράστασης, όπως έγινε στο Αγρίνιο και στα Τρίκαλα. Ανάλογες αντιλήψεις επίσης καλλιεργούνται, προωθούνται και υλοποιούνται από βουλευτές και από μορφώματα του αστικού πολιτικού συστήματος, όπως αυτό της "Νίκης", αποδεικνύοντας την αντιστοιχία τους με τον βαθύ σκοταδισμό που τα χαρακτηρίζει.
Δεν θα επιτρέψουμε την προσπάθεια περιορισμού και φίμωσης της Τέχνης! Αυτή αποτελεί πεδίο αισθητικής και ιδεολογικής έκφρασης, κριτικής και διαλεκτικής σκέψης, συχνά και διαπάλης, που διεξάγεται με όρους διαλόγου και σεβασμού στην καλλιτεχνική δημιουργία.
Στηρίζουμε την ελευθερία έκφρασης και την ελεύθερη διάδοση των ιδεών και των έργων της ανθρώπινης δημιουργίας, την ανάγκη να δοθούν όλες οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες στους καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν με κίνητρο το κοινό συμφέρον των λαών, με εφαλτήριο την κοσμοθεωρητική αντίληψή τους, με εργαλείο την αισθητική οπτική τους».
Καταλήγοντας η ΤΕ Λάρισας καλεί τον λαό και τη νεολαία της πόλης μέσα από τους συλλογικούς τους φορείς «να απομονώσουν τέτοιες σκοταδιστικές απόψεις, να δώσουν τη δική τους απάντηση στις πρακτικές που θυμίζουν Μεσαίωνα».