ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
«Αγκάθι» οι σχέσεις με τη Ρωσία

Από τη σύνοδο ΕΕ - Ουκρανίας
Από τη σύνοδο ΕΕ - Ουκρανίας
Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Ουκρανίας, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Φλεβάρη στις Βρυξέλλες, απέδειξε ότι οι δύο πλευρές επιδιώκουν να ξεπαγώσουν τον πολιτικό διάλογο, μετά από το «πάγωμά» του την περσινή χρονιά στον απόηχο τη φυλάκισης της πρώην πρωθυπουργού Γιούλιας Τιμοσένκο, των κατηγοριών της ΕΕ προς τις ουκρανικές αρχές, για «διώξεις» κατά της αντιπολίτευσης, καθώς και για διεξαγωγή «μη διαφανών εκλογών». Τόσο κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, όσο και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, υπογράμμισε πως «η Σύνοδος Κορυφής διεξάγεται σε μια σημαντική στιγμή» στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ και μάλιστα μπορεί να γίνει «ιστορικό άλμα» στις σχέσεις αυτές, εάν στη Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους (της Λιθουανίας) το φθινόπωρο του 2013 υπογραφεί η Συμφωνία Σύνδεσης Ουκρανίας - ΕΕ. Μάλιστα ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι έδωσε προθεσμία στην Ουκρανία έως το Μάη του 2013 για να μπορέσει να γίνει αποφασιστική πρόοδος σε 3 τομείς: «Ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», «δίκαιες και ελεύθερες εκλογές», «συνταγματική αναθεώρηση». Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε πως η Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται σε μια εποχή όπου όχι μόνο η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει ποιες θα είναι οι σχέσεις της με την ΕΕ, αλλά και η ΕΕ συνοψίζει την πολιτική της λεγόμενης «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης», προετοιμάζοντας τη Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους.

Ωστόσο, η κύρια ίντριγκα της Συνόδου ήταν το θέμα των σχέσεων της Ουκρανίας με τη Ρωσία και την Τελωνειακή Ενωση που έχει αυτή συγκροτήσει με τη Λευκορωσία και το Καζαχστάν. «Η Ουκρανία δεν μπορεί να έχει συμφωνία για μια βαθιά διευρυμένη ζώνη ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ και ταυτόχρονα να είναι μέλος της Τελωνειακής Ενωσης μαζί με τη Ρωσία. Αυτό είναι αδύνατον» δήλωσε ασυνήθιστα κατηγορηματικά στη συνέντευξη Τύπου ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και πρόσθεσε πως η ΕΕ καταλαβαίνει πόσο σημαντικές είναι για την Ουκρανία οι σχέσεις με τη Ρωσία, και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κίεβο «θα μπορέσει να βρει το βέλτιστο σχέδιο για μια πραγματιστική συνεργασία με τη Μόσχα».

Από τη μεριά του ο Ουκρανός πρόεδρος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς σημείωσε, πως «Η Ουκρανία ελπίζει να βρει τη βέλτιστη και αμοιβαία ωφέλιμη συνεργασία με την Τελωνειακή Ενωση. Προς το παρόν δεν υπάρχει ένας τέτοιος τύπος συνεργασίας, όμως δουλεύουμε για τη δημιουργία του, και ελπίζουμε πως θα καταφέρουμε να τον διαμορφώσουμε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεωνμε τη Μόσχα».

Οι δύο πλευρές εξέδωσαν κοινή δήλωση αποτελείται από 16 σημεία. Η ΕΕ θα χορηγήσει στην Ουκρανία «μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια» ύψους 610 εκατ. Ευρώ, που θα συμπληρώσει τη μελλοντική συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στην κοινή δήλωση επίσης αναφέρεται πως το ουκρανικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου έχει εξαιρετική σημασία για την ΕΕ, και πως η ΕΕ ενδιαφέρεται για τη συγκρότηση του κονσόρτσιουμ από 3 πλευρές (Ουκρανία, ΕΕ και Ρωσία) για την εκμετάλλευση του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου. Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στο Κίεβο για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου.

ΡΩΣΙΑ
Ενισχύει τον εξοπλισμό της

Στις 27 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα διευρυμένη συνεδρίαση στελεχών του υπουργείου Αμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στην οποία ο Πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρθηκε σε ζητήματα των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, του εκσυγχρονισμού της δομής και του πολεμικού εξοπλισμού, αλλά και σε ζητήματα διαβίωσης των Ρώσων στρατιωτικών.

Την ίδια ώρα, ο Β. Πούτιν δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως από το εξωτερικό επιδιώκεται συνεχώς η υπονόμευση της στρατηγικής ισορροπίας της Ρωσίας. «Επιχειρούνται μεθοδικές προσπάθειες υπονόμευσης της στρατηγικής ισορροπίας, άρχισε η υλοποίηση του δεύτερου σταδίου δημιουργίας ενός παγκόσμιου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ, βολιδοσκοπούνται οι δυνατότητες για περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και μια σειρά χώρες εφαρμόζουν πολιτική στρατιωτικοποίησης της Αρκτικής», δήλωσε ο Πρόεδρος και τόνισε πως όλες οι προκλήσεις επηρεάζουν άμεσα τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας και τον καθορισμό των προτεραιοτήτων της.

Μιλώντας για τις προτεραιότητες της αστικής τάξης της Ρωσίας στις σημερινές συνθήκες, σημείωσε ότι ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται η ανάπτυξη μιας «σφικτής ολοκλήρωσης» στην Ευρασία, η ενίσχυση του λεγόμενου «Κοινού Οικονομικού Χώρου» και η μετατροπή του στην «Ευρασιατική Οικονομική Ενωση». Βεβαίως, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως απαιτείται η ενίσχυση και της εταιρικής σχέσης στο πλαίσιο της «Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης», όπου εκτός της Ρωσίας βασικό ρόλο παίζει και η Κίνα, αλλά και στο πλαίσιο των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) και τέλος, η ενίσχυση της στρατιωτικής συνιστώσας της «Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας» (ΟΣΣΑ), που αποτελεί ένα πολιτικό-στρατιωτικό μπλοκ που έχει συγκροτήσει η Ρωσία με 6 ακόμη κράτη, που προήλθαν από την ΕΣΣΔ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το μερίδιο της νέας γενιάς όπλων στις Ενοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας το 2015 θα φτάσει το 30% και το 2020 θα κυμαίνεται από 70 έως 100%. Και πρόσθεσε πως θα πρέπει να ληφθούν δοκιμασμένες και άμεσες λύσεις που να ανταποκρίνονται στη «δυναμική της γεωπολιτικής κατάστασης» με στόχο η Ρωσία να μπορεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε στρατιωτική πρόκληση.


Ι.Π.

ΚΟΣΣΟΒΑΡΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ
Συνέχεια προκλήσεων με τους Σέρβους

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ενταση στις σχέσεις με το Βελιγράδι προκαλούν οι τελευταίες δηλώσεις της ηγεσίας των Κοσσοβάρων Αλβανών περί υποτιθέμενης συμφωνίας για την κατάργηση των «σερβικών δομών ασφαλείας» στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο αλλά και το αίτημα του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι προς τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Γουίλιαμ Μπερνς να μην αναγνωριστούν μειονοτικά δικαιώματα στους Σέρβους του προτεκτοράτου γιατί τάχα αυτό θα οδηγούσε στη διχοτόμηση της χώρας και στην αποσταθεροποίηση της εσωτερικής «ασφάλειας»...

Οπως μετέδωσαν κοσοβάρικα ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Χ. Θάτσι, ενημέρωσε το πρωί την πρόεδρο του προτεκτοράτου Ατιφέτα Γιαχγιάγκα ότι στις συναντήσεις που είχε στις 19 και 20 Φλεβάρη με τον Σέρβο ομόλογό του Ιβιτσα Ντάσιτς στις Βρυξέλλες επιτεύχθηκε τάχα «συμφωνία» για «διάλυση των σερβικών δομών αστυνομίας και πληροφοριών» στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Η δήλωση Θάτσι διαψεύστηκε λίγη ώρα μετά από τον Αλεξάνταρ Βούλιν, εκπρόσωπο του Γραφείου του Σέρβου πρωθυπουργού στο Βελιγράδι, που σημείωσε εάν η Σερβία είχε μυστικές δυνάμεις ασφαλείας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο «δεν θα υπήρχε τόση βία που μένει ατιμώρητη...». Ο ίδιος μάλιστα κατέληξε ότι «όποιος υπονοεί ότι η Σερβία έχει τέτοιες δυνάμεις στο Κόσοβο έχει πρόβλημα με την πραγματικότητα»...

Αργότερα χτες, και λίγες μέρες πριν το νέο γύρο συνομιλιών με το Σέρβο ομόλογό του στις Βρυξέλλες, ο Θάτσι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Γουίλιαμ Μπερνς ζητώντας του την παρέμβαση των ΗΠΑ ώστε να μη δοθούν μειονοτικά δικαιώματα στη σερβική κοινότητα του Κοσσυφοπεδίου με το «επιχείρημα» ότι κάτι τέτοιο «θα υποβάθμιζε το Σύνταγμα και την εσωτερική τάξη»...

Πολιτικοί αναλυτές έσπευσαν να ερμηνεύσουν το «αίτημα» Θάτσι προς την Ουάσιγκτον σαν ένταση των πιέσεων από τη μεριά της ΕΕ στην Πρίστινα για ουσιαστικά δικαιώματα αυτονόμησης της σερβικής κοινότητας του προτεκτοράτου...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Απεργιακές κινητοποιήσεις στο δημόσιο τομέα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, πραγματοποίησαν χτες οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Τουρκία σε 81 επαρχίες της χώρας. Με κάλεσμα της Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Δημοσίων Υπαλλήλων (KESK), του Συνδικάτου Εργαζομένων Γραφείου (BES) και άλλων συνδικαλιστικών ενώσεων, διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στις περικοπές που προωθούνται στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, ενώ κατήγγειλαν και τις ιδιωτικοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι του Δημοσίου Τομέα στην Αγκυρα, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ότι σφετερίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα οποία έχουν αποψιλωθεί.

ΡΩΣΙΑ - ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Απαράδεκτο το φαινόμενο των «μη πολιτών»

Για «επαίσχυντο φαινόμενο» και «ανωμαλία» έκανε λόγο στις 27/2 ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Τιτόφ, αναφερόμενος στο γεγονός πως οι αρχές της Λετονίας και της Εσθονίας, είκοσι και πλέον χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, αρνούνται επίμονα να δώσουν υπηκοότητα σε χιλιάδες ρωσόφωνους κατοίκους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, στη Λετονία χωρίς υπηκοότητα ζουν 310 χιλιάδες άνθρωποι (το 14% του πληθυσμού), ενώ στην Εσθονία ζουν 97 χιλιάδες (το 7,5% του πληθυσμού) άνθρωποι, που χαρακτηρίζονται «μη πολίτες».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι για δεκαετίες στερούνται τα εκλογικά δικαιώματά τους, ενώ σε βάρος τους υπάρχουν διάφοροι περιορισμοί και διακρίσεις, μεταξύ αυτών και στα ζητήματα της εργασίας, σημειώνοντας τις ευθύνες της ΕΕ, μέλη της οποίας είναι οι 2 χώρες.

Παρά τις επανειλημμένες συστάσεις των διεθνών οργανισμών για το συγκεκριμένο ζήτημα, η Ρίγα και το Ταλίν συνεχίζουν να τις αγνοούν, τόνισε ο Ρώσος διπλωμάτης, προσθέτοντας πως «το ζήτημα της μη χορήγησης υπηκοότητας συχνά τίθεται στο διάλογό μας με την ΕΕ. Δυστυχώς, στις Βρυξέλλες δεν είναι επιρρεπείς στην αυτοκριτική και δεν είναι αντικειμενικοί, όταν πρόκειται για την κατάσταση στην ίδια την ΕΕ. Ωστόσο, στο διεθνές πεδίο, καθώς και μέσα στη Λετονία και την Εσθονία, αυξάνεται η συνειδητοποίηση πως δεν πρέπει να γίνεται πια ανεκτό αυτό το επαίσχυντο φαινόμενο», είπε ο Β. Τιτόφ.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ