Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Απαράδεκτο το φαινόμενο των «μη πολιτών»

Για «επαίσχυντο φαινόμενο» και «ανωμαλία» έκανε λόγο στις 27/2 ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Τιτόφ, αναφερόμενος στο γεγονός πως οι αρχές της Λετονίας και της Εσθονίας, είκοσι και πλέον χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, αρνούνται επίμονα να δώσουν υπηκοότητα σε χιλιάδες ρωσόφωνους κατοίκους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, στη Λετονία χωρίς υπηκοότητα ζουν 310 χιλιάδες άνθρωποι (το 14% του πληθυσμού), ενώ στην Εσθονία ζουν 97 χιλιάδες (το 7,5% του πληθυσμού) άνθρωποι, που χαρακτηρίζονται «μη πολίτες».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι για δεκαετίες στερούνται τα εκλογικά δικαιώματά τους, ενώ σε βάρος τους υπάρχουν διάφοροι περιορισμοί και διακρίσεις, μεταξύ αυτών και στα ζητήματα της εργασίας, σημειώνοντας τις ευθύνες της ΕΕ, μέλη της οποίας είναι οι 2 χώρες.

Παρά τις επανειλημμένες συστάσεις των διεθνών οργανισμών για το συγκεκριμένο ζήτημα, η Ρίγα και το Ταλίν συνεχίζουν να τις αγνοούν, τόνισε ο Ρώσος διπλωμάτης, προσθέτοντας πως «το ζήτημα της μη χορήγησης υπηκοότητας συχνά τίθεται στο διάλογό μας με την ΕΕ. Δυστυχώς, στις Βρυξέλλες δεν είναι επιρρεπείς στην αυτοκριτική και δεν είναι αντικειμενικοί, όταν πρόκειται για την κατάσταση στην ίδια την ΕΕ. Ωστόσο, στο διεθνές πεδίο, καθώς και μέσα στη Λετονία και την Εσθονία, αυξάνεται η συνειδητοποίηση πως δεν πρέπει να γίνεται πια ανεκτό αυτό το επαίσχυντο φαινόμενο», είπε ο Β. Τιτόφ.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ