Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Διαβουλεύσεις για την αστική διαχείριση

ΡΩΜΗ.--

Εντείνονται οι μετεκλογικές αντεγκλήσεις μεταξύ των Ιταλών πολιτικών ηγετών και τα παζάρια για τις πιθανές εκδοχές σχηματισμού κυβέρνησης που θα συνεχίσει τη φτωχοποίηση του λαού, προκειμένου το κεφάλαιο να βγει με λιγότερες απώλειες από την καπιταλιστική κρίση. Το αρνητικό για τους εργαζόμενους αποτέλεσμα των εκλογών της 24 - 25/2 αποδεικνύει ότι όσο αυτοί μένουν εγκλωβισμένοι στη διαχείριση (με όποιο μείγμα) δεν πρόκειται να δουν άσπρη μέρα. Το σύστημα έχει τη δυνατότητα να «χωνεύει» τα πάντα και τη δήθεν αντισυστημική ψήφο. Οσο δεν υπάρχει επαναστατική στρατηγική ρήξης με το κεφάλαιο οι αστοί δεν ανησυχούν.

Στην πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής είναι το πολιτικό «φλερτ» του επικεφαλής του κεντροαριστερού μπλοκ Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι (29,5% στη Βουλή) προς τον επικεφαλής του «Κινήματος Πέντε Αστέρων» (ΚΠΑ) λαϊκιστή κωμικό Μπέπε Γκρίλο (25,5%) για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Ωστόσο, ο Γκρίλο δε φαίνεται να θέλει να ...ενδίδει τόσο γρήγορα, αφού και αυτός, παρά τα περί «αλλαγής του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος» τη διαχείριση του καπιταλισμού υποστηρίζει. Αποκάλεσε τον Μπερσάνι «Νεκρό που μιλάει», αλλά φρόντισε να ανοίξει παράθυρο πιθανής συνεργασίας για στήριξη εντός κοινοβουλίου.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι (29,1%), απ' την άλλη, λοξοκοιτάει «κεντροαριστερά», επαναλαμβάνοντας ότι δε θα είχε αντίρρηση να συνεργαστεί με τον Μπερσάνι δήθεν «για το καλό της Ιταλίας», αλλά αποκλείοντας την οποιαδήποτε επαφή με τον πρώην πρωθυπουργό Μάριο Μόντι (10,5%).

Νωρίτερα, προηγήθηκε ιταλο-γερμανικό πολιτικό «επεισόδιο», όταν ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος για την Καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ αποκάλεσε «κλόουν» τον Σ. Μπερλουσκόνι και τον Μπ. Γκρίλο, με αποτέλεσμα ο Ιταλός Πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο που πραγματοποιεί από χτες επίσκεψη στη Γερμανία να ακυρώσει την προγραμματισμένη με εκείνον συνάντηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Αντίθετα, η προγραμματισμένη για αργότερα χτες βράδυ συνάντηση του Ναπολιτάνο με την Καγκελάριο Α. Μέρκελ επρόκειτο να γίνει κανονικά.

Στο μεταξύ, πυκνώνουν οι έξωθεν παρεμβάσεις για «συμμάζεμα» της ιταλικής πολιτικής σκηνής, με στόχο τη «γρήγορη» συγκρότηση «σταθερής κυβέρνησης» για να μην οδηγηθεί η Ιταλία μία ώρα γρηγορότερα σε «δημοσιονομικό γκρεμό» με τη Γερμανία να έχει την «τιμητική» της. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι το ιταλικό εκλογικό «αδιέξοδο» μεγεθύνει τον κίνδυνο περαιτέρω αναστάτωσης στις χρηματαγορές και στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, θυμίζοντας με νόημα ότι ουδέποτε ισχυρίστηκε πως έχει τελειώσει η κρίση του ευρώ. Συνέστησε δε γρήγορα μία «σταθερή κυβέρνηση». Η καγκελάριος Μέρκελ ήταν πιο λιτή, εκφράζοντας αισιοδοξία πως η Ρώμη θα βρει διέξοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ