ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σημείο συμφωνίας για τον Αραβικό Σύνδεσμο οι προτάσεις Ανάν

Από τη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου
Από τη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Στην υιοθέτηση σχεδίου απόφασης που θα υποστηρίζει τις προτάσεις αποκλιμάκωσης που προωθεί ο Κόφι Ανάν, ως κοινός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, προχώρησαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών του Συνδέσμου, που συνεδρίασαν στην ιρακινή πρωτεύουσα για να προετοιμάσουν τη σημερινή συνάντηση κορυφής και ασχολήθηκαν, στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, αποκλειστικά με το θέμα της Συρίας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, καθώς τα αποτελέσματα της συνόδου θα ανακοινωθούν σήμερα, τα μέλη του Συνδέσμου συμφώνησαν να συσπειρωθούν γύρω από την πρόταση Ανάν και ν' αποφύγουν την περαιτέρω συζήτηση καθώς παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ τους ως προς το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι εξελίξεις στη Συρία.

Οπως διαρρεόταν από διπλωματικές πηγές, οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, που έχει για τα καλά αναλάβει το ρόλο του πολιορκητικού κριού κυρίως του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, με προεξέχοντες τους υπουργούς της Σ. Αραβίας και του Κουβέιτ, επανέθεσαν το ζήτημα της αναγκαιότητας ανάληψης συγκεκριμένων δράσεων υποστήριξης της συριακής αντιπολίτευσης, αρχής γενομένης από τον εξοπλισμό της μέχρι τη δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ορμητήριο κατά των στρατιωτικών δυνάμεων. Από την άλλη πλευρά, χώρες όπως η Αλγερία, ο Λίβανος, αλλά και το Ιράκ, που φιλοξενεί μετά από 20 χρόνια τη σύνοδο, επιμένουν ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία άλλη παρέμβαση πλην της τήρησης των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Με σοβαρές διαρροές η σύνοδος της αντιπολίτευσης

Την ώρα που οι αραβικές ηγεσίες έβρισκαν κάποιο τρόπο, έστω και προσωρινό, γεφύρωσης των διαφωνιών, δε συνέβαινε το ίδιο και στους κόλπους της συριακής αντιπολίτευσης προς απογοήτευση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που την υποστηρίζουν και έχουν επιτακτικά ζητήσει «επίτευξη ενότητας και εκπόνηση κοινού πλαισίου δράσης». Οσες οργανώσεις, τελικά, προσήλθαν στη σύνοδο της Τουρκίας αναγνώρισαν ως «κύριο εκπρόσωπο» το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, που εκφράζει κυρίως δυνάμεις προσκείμενες στους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους».

Αποχώρησαν όμως οι κουρδικές οργανώσεις, ενώ δεν προσήλθαν ποτέ τα κοσμικά παναραβικά προοδευτικά κόμματα που συσπειρώνονται στην Επιτροπή Εθνικού Συντονισμού, ούτε οι δυνάμεις πέριξ του γνωστού αντικαθεστωτικού Μισέλ Κίλο. Στην Κωνσταντινούπολη καταλήχθηκε μια τελική διακήρυξη που αναφέρεται εκτενώς «στο σεβασμό όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων» και στο στόχο «ενός κοσμικού δημοκρατικού κράτους».

Η Συρία στην ατζέντα και του Ερντογάν στην Τεχεράνη

Οι εξελίξεις στη Συρία αναμενόταν να είναι και ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης του Τούρκου πρωθυπουργού που άρχισε, χτες, επίσκεψη στην ιρανική πρωτεύουσα. Η τουρκική ηγεσία, υποστηρίζοντας ανοιχτά τη συριακή αντιπολίτευση, έχει υιοθετήσει διαμετρικά αντίθετη θέση από την Τεχεράνη, που στηρίζει το καθεστώς Ασαντ. Στην Τουρκία, άλλωστε, πραγματοποιείται την 1η Απρίλη η δεύτερη συνάντηση των «Φίλων της Συρίας».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας, Οικονομικών, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος και θα συζητήσει και διμερή οικονομικά θέματα, όπως και για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η Αγκυρα έχει διαφωνήσει με τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Στο εσωτερικό πάντως της Συρίας, συνεχίστηκαν ένοπλες συγκρούσεις στις πόλεις Καλάατ αλ Μάντικ, Ντεράα και Ραστάν.

ΙΝΔΙΑ
Σύνοδος Κορυφής των χωρών του BRICS

Ξεκίνησαν στο Νέο Δελχί της Ινδίας οι εργασίες της 4ης Συνόδου Κορυφής των χωρών του BRICS στις οποίες συμμετέχουν οι ηγέτες των Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής, που αποτελούν την άτυπη αυτή ένωση κρατών. Το διήμερο 28-29 Μάρτη οι ηγέτες των χωρών του BRICS αναμένεται να συζητήσουν πολιτικά και οικονομικά διεθνή ζητήματα.

Παρά το γεγονός πως οι χώρες του BRICS έχουν σημαντικούς δείκτες καπιταλιστικής ανάπτυξης, την ίδια ώρα η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση ασκεί και σε αυτές τις χώρες την επίδρασή της, που εκφράζεται με την επιβράδυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης. Ετσι, η Κίνα μείωσε από το 8% στο 7,5% την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ για το 2012, ενώ η Ινδία κατέβασε αυτόν το δείκτη από το 8,4% στο 6,9%.

Ο εκπρόσωπος της κρατικής επιτροπής για τη μεταρρύθμιση και ανάπτυξη της Κίνας, Τζαν Γιανσέν, σημείωσε πως στο φόντο αυτό οι χώρες-μέλη του BRICS πρέπει να εκτιμήσουν νηφάλια τις προοπτικές, επειδή μόνο στην περίπτωση αυτή θα μπορέσουν να γίνουν η «ατμομηχανή» της παγκόσμιας οικονομίας.

Βασικό συστατικό της φετινής Συνόδου Κορυφής αναμένεται να αποτελέσει η υπογραφή συμφωνίας για τη δημιουργία νομισματικών αποθεμάτων στα 5 νομίσματα, ώστε τα κράτη αυτά να κάνουν εμπορικές συναλλαγές στα εθνικά τους νομίσματα, παρακάμπτοντας το αμερικανικό δολάριο. Επιπλέον σχεδιάζεται η δημιουργία κοινής Τράπεζας Ανάπτυξης, που θα βοηθήσει στην αύξηση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των χωρών του BRICS. Οπως υπογράμμισε ο υπουργός Εμπορίου της Βραζιλίας, ο σκοπός αυτής της τράπεζας είναι η παροχή δανείων σε επιχειρήσεις των χωρών-μελών του BRICS. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, η κινέζικη τράπεζα ανάπτυξης θα υπογράψει μνημόνιο με τις τράπεζες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με το οποίο η κινεζική τράπεζα θα διευρύνει τον τομέα δανεισμού σε κινέζικο νόμισμα (γιουάν). Αυτό θα συμβάλει στην περαιτέρω διεθνοποίηση του νομίσματος της Κίνας.

Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, η Ρωσία δε θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η μορφοποίηση του σχήματος του BRICS και η μετεξέλιξή της από άτυπη ένωση σε οργανισμό κρατών με επιπλέον δομές. Οπως εκτίμησε, η έλλειψη δομικών μονάδων στη λειτουργία του BRICS δε δημιουργεί κανένα εμπόδιο για την επικοινωνία των ηγετών των χωρών και των υπουργών Εξωτερικών του BRICS.


Ι.Π.

ΗΠΑ
Θέλουν βάση σε νησιά στον Ινδικό

KAΜΠΕΡΑ.--

Η Αυστραλία θα μπορούσε μία μέρα να επιτρέψει τις πτήσεις αμερικανικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών από τα νησάκια Κόκο στον Ινδικό Ωκεανό δήλωσε χτες ο Αυστραλός υπουργός Αμυνας Στέφεν Σμιθ, τα οποία χαρακτήρισε «μακροπρόθεσμα στρατηγική περιοχή». Ο Σμιθ αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως το θέμα έχει ήδη συζητηθεί με Αμερικανούς αξιωματούχους, επιβεβαιώνοντας έτσι σχετικό χτεσινό ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ» που υποστήριζε ότι το Πεντάγωνο ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει τις ατόλες των νησιών Κόκο (που απέχουν περίπου 3.000 χλμ από τη δυτική Αυστραλία) ως εναλλακτική λύση απέναντι στο βρετανικό νησιωτικό κρατίδιο Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό, του οποίου η άδεια εκχώρησης από το Λονδίνο στην Ουάσιγκτον λήγει το 2016. Οι ΗΠΑ «ορέγονται» τα νησάκια Κόκο προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ως νέα βάση κατασκοπευτικών αεροσκαφών αλλά και ως ορμητήριο για την πραγματοποίηση κατασκοπευτικών πτήσεων πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα, στην οποία υπάρχουν βραχονησίδες με σημαντικά πετρελαϊκά υποθαλάσσια κοιτάσματα που διεκδικούνται εξίσου από την Κίνα, τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία, το Μπρουνέι και το Βιετνάμ...

Στο μεταξύ, χτες ανακοινώθηκε πως οι πρώτοι 250 Αμερικανοί πεζοναύτες -προπομποί της μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας στην Αυστραλία θα αρχίσουν να καταφθάνουν στη ναυτική βάση κοντά στη βόρεια πόλη Ντάργουιν εντός του ερχόμενου μήνα στο πλαίσιο συμφωνίας που ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβρη ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα με την κυβέρνηση της Αυστραλής πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ. Στην αμερικανική στρατιωτική βάση στο Ντάργουιν θα δραστηριοποιηθούν ως το 2016 περίπου 2.500 Αμερικανοί πεζοναύτες με παράλληλη αύξηση της παρουσίας αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών, πλοίων και πυρηνικών υποβρυχίων, στη ναυτική βάση Στέρλινγκ (νοτίως του Περθ)...

ΣΟΥΔΑΝ - ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Ανησυχία για γενίκευση των συγκρούσεων

TZOYMΠΑ - ΧΑΡΤΟΥΜ.--

ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ και Αφρικανική Ενωση εξέφρασαν χτες «βαθιά ανησυχία» για την ανάφλεξη των εχθροπραξιών μεταξύ Σουδάν και Νοτίου Σουδάν, από την αρχή της βδομάδας, καλώντας τις δύο χώρες να λύσουν τις διαφορές τους με διαπραγματεύσεις...

Ειδικότερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χτες κάλεσε τις κυβερνήσεις Σουδάν και Νοτίου Σουδάν να επιδείξουν «μέγιστη ανοχή» και να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες για την επίλυση των ζητημάτων που τροφοδοτούν τη δυσπιστία όπως το μοίρασμα των πετρελαϊκών εσόδων, ο σαφής καθορισμός των μεταξύ τους συνόρων, η υπηκοότητα, το μέλλον της διαφιλονικούμενης πετρελαιοφόρας περιοχής Αμπγέι.

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Αστον, εξέφρασε φόβο για πιθανή γενίκευση των συγκρούσεων σε πραγματικό πόλεμο, καλώντας αμφότερες χώρες να δείξουν «αυτοσυγκράτηση». Παρόμοια κινήθηκε και ο προεδρεύων της Αφρικανικής Ενωσης Ζαν Πινγκ που αφού εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις συγκρούσεις Σουδάν-Νοτίου Σουδάν κάλεσε τους στρατούς των δύο χωρών να τιμήσουν την προ μηνών συμφωνία και να αποσύρουν τα στρατεύματά τους σε απόσταση 10 χλμ από τα μεταξύ τους σύνορα.

Στις ΗΠΑ, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ εμφανίστηκε ανήσυχη, ζήτησε την άμεση παύση των βομβαρδισμών και κάλεσε τους προέδρους των δύο χωρών να επαναπρογραμματίσουν τη συνάντηση που είχαν σχεδιάσει για την επόμενη βδομάδα αλλά ματαιώθηκε λόγω των εξελίξεων... Αντίθετα, πιο έντονη ήταν η αντίδραση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον που έριξε την ευθύνη για την ανάφλεξη των συγκρούσεων στο Σουδάν καλώντας την κυβέρνηση του προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ στο Χαρτούμ να σταματήσει αμέσως την δυσανάλογη χρήση ισχύος...

Πάντως στις νοτιοσουδανικές μεθοριακές περιοχές της πολιτείας Γιούνιτι φάνηκε χτες να επικρατεί τεταμένη ηρεμία έπειτα από σφοδρό ολονύκτιο σφυροκόπημα πετρελαιοφόρων περιοχών κοντά στην πόλη Μπεντίου από αεροσκάφη της βορειοσουδανικής πολεμικής αεροπορίας. Μάλιστα, αργότερα χτες, ο Νοτιοσουδανός συνταγματάρχης Φίλιπ Αγκουερ ανακοίνωσε ότι ο νοτιοσουδανικός στρατός απέσυρε τις δυνάμεις του από τη σουδανική μεθοριακή πετρελαιοφόρα πόλη Χέγκλινγκ (την οποία διεκδικεί η νοτιοσουδανική πλευρά), που είχε καταλάβει πριν ένα 48ωρο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ