Πέμπτη 29 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Σύνοδος Κορυφής των χωρών του BRICS

Ξεκίνησαν στο Νέο Δελχί της Ινδίας οι εργασίες της 4ης Συνόδου Κορυφής των χωρών του BRICS στις οποίες συμμετέχουν οι ηγέτες των Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής, που αποτελούν την άτυπη αυτή ένωση κρατών. Το διήμερο 28-29 Μάρτη οι ηγέτες των χωρών του BRICS αναμένεται να συζητήσουν πολιτικά και οικονομικά διεθνή ζητήματα.

Παρά το γεγονός πως οι χώρες του BRICS έχουν σημαντικούς δείκτες καπιταλιστικής ανάπτυξης, την ίδια ώρα η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση ασκεί και σε αυτές τις χώρες την επίδρασή της, που εκφράζεται με την επιβράδυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης. Ετσι, η Κίνα μείωσε από το 8% στο 7,5% την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ για το 2012, ενώ η Ινδία κατέβασε αυτόν το δείκτη από το 8,4% στο 6,9%.

Ο εκπρόσωπος της κρατικής επιτροπής για τη μεταρρύθμιση και ανάπτυξη της Κίνας, Τζαν Γιανσέν, σημείωσε πως στο φόντο αυτό οι χώρες-μέλη του BRICS πρέπει να εκτιμήσουν νηφάλια τις προοπτικές, επειδή μόνο στην περίπτωση αυτή θα μπορέσουν να γίνουν η «ατμομηχανή» της παγκόσμιας οικονομίας.

Βασικό συστατικό της φετινής Συνόδου Κορυφής αναμένεται να αποτελέσει η υπογραφή συμφωνίας για τη δημιουργία νομισματικών αποθεμάτων στα 5 νομίσματα, ώστε τα κράτη αυτά να κάνουν εμπορικές συναλλαγές στα εθνικά τους νομίσματα, παρακάμπτοντας το αμερικανικό δολάριο. Επιπλέον σχεδιάζεται η δημιουργία κοινής Τράπεζας Ανάπτυξης, που θα βοηθήσει στην αύξηση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των χωρών του BRICS. Οπως υπογράμμισε ο υπουργός Εμπορίου της Βραζιλίας, ο σκοπός αυτής της τράπεζας είναι η παροχή δανείων σε επιχειρήσεις των χωρών-μελών του BRICS. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, η κινέζικη τράπεζα ανάπτυξης θα υπογράψει μνημόνιο με τις τράπεζες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με το οποίο η κινεζική τράπεζα θα διευρύνει τον τομέα δανεισμού σε κινέζικο νόμισμα (γιουάν). Αυτό θα συμβάλει στην περαιτέρω διεθνοποίηση του νομίσματος της Κίνας.

Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, η Ρωσία δε θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η μορφοποίηση του σχήματος του BRICS και η μετεξέλιξή της από άτυπη ένωση σε οργανισμό κρατών με επιπλέον δομές. Οπως εκτίμησε, η έλλειψη δομικών μονάδων στη λειτουργία του BRICS δε δημιουργεί κανένα εμπόδιο για την επικοινωνία των ηγετών των χωρών και των υπουργών Εξωτερικών του BRICS.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ