ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΟΗΕ
Νέα συνάντηση, ίδιες πιέσεις

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Μέχρι αργά το βράδυ αναμενόταν να διαρκέσει η νέα συνάντηση, χτες στο Λονδίνο, των εκπροσώπων των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Για άλλη μια φορά, ο εκπρόσωπος της Ουάσιγκτον, υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, δήλωνε ότι «θα επιμείνει στην ανάγκη επιβολής» ενός νέου γύρου σκληρότερων κυρώσεων, εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην Τεχεράνη καθώς δε συμμορφώνεται με την απόφαση για τερματισμό της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου.

Ο Μπερνς επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν κρίνουν ως «ικανοποιητικές» τις διαβεβαιώσεις που έδωσε, σε συνέντευξή του, την περασμένη βδομάδα, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, σύμφωνα με τον οποίο «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Τεχεράνη κατασκευάζει πυρηνικά όπλα». Στο πλευρό της Ουάσιγκτον, και το Παρίσι, που επίσης απέρριψε τις διαβεβαιώσεις Μπάρανταϊ, όπως και το Λονδίνο.

Αντίθετα, Ρωσία και Κίνα υποστηρίζουν ότι η επιβολή νέων κυρώσεων θα προκαλούσε εμπλοκή στη συνεργασία της ΔΕΑΕ και του Ιράν, από τον Αύγουστο, όταν κατέληξαν σε συμφωνία έτσι ώστε η Τεχεράνη να «απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που θα της τεθούν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα». Ρωσία και Κίνα παραπέμπουν το ζήτημα για μετά τη δημοσιοποίηση της νέας έκθεσης του Μπάρανταϊ, εντός του Νοέμβρη.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν ότι από τη χτεσινή συνάντηση δεν αναμένονται νεότερα. Ενδεικτικές, άλλωστε, ήταν και οι δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, που τόνισε ότι «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δε διαφωνούν επί της ουσίας, απλώς έχουμε διαφορές τακτικής με τις Ρωσία, Κίνα ως προς το ακριβές περιεχόμενο μιας νέας απόφασης και τη χρονική στιγμή της υιοθέτησής της».

Σχολιάζοντας τη συνάντηση του Λονδίνου, ο Ιρανός πρώην αντιπρόεδρος και επικεφαλής του πανίσχυρου Συμβουλίου των Ειδικών, Χασεμί Ραφσαντζανί, δήλωσε ότι η χώρα του συνεργάζεται άψογα με τη ΔΕΑΕ και απλώς θα πρέπει να επιδειχτεί λίγη υπομονή προκειμένου να διαλυθούν και οι τελευταίες υποψίες.

Αμεση ήταν η απάντηση του επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας στην πρόταση που φέρεται να διατύπωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, εκ μέρους των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, που δήλωσε ότι κέντρα παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου θα μπορούσαν να κατασκευαστούν σε «ουδέτερες χώρες όπως η Ελβετία». Ο Σεργκέι Κιριγιένκο έσπευσε να υπενθυμίσει ότι ανάλογη πρόταση έχει διατυπώσει και η Μόσχα προς την Τεχεράνη και ότι «κατά τη ρωσική άποψη, εμπλουτισμένο ουράνιο θα πρέπει να παράγεται στις χώρες που είναι πυρηνικές δυνάμεις, ήδη».

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ, 30 Γερουσιαστές (29 Δημοκρατικοί μεταξύ των οποίων και οι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα Χίλαρι Κλίντον και Τζόζεφ Μπίντεν και ένας ανεξάρτητος) υπέγραψαν επιστολή προς τον Πρόεδρο Μπους με την οποία του υπενθυμίζουν ότι δεν «έχει δικαιοδοσία να διατάξει καμία στρατιωτική επίθεση στο Ιράν».

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
«Κοινό εχθρό» χαρακτηρίζει η Ράις το ΡΚΚ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΑΓΚΥΡΑ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Κοινό εχθρό» για τις ΗΠΑ και την Τουρκία, χαρακτήρισε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, μετά τις συναντήσεις της με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης, χτες, στην Αγκυρα. Η Κ. Ράις, που βρίσκεται στην Τουρκία για να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου για το Ιράκ, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ομόλογό της Αλί Μπαμπατσάν, με θέμα την απειλή της Τουρκίας για εισβολή στο Βόρειο Ιράκ προκειμένου να «εκκαθαρίσει» το ΡΚΚ.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, ο «αγώνας» κατά των Τούρκων ανταρτών του ΡΚΚ, απαιτεί επιμονή και προσήλωση και η χώρα της θα «διπλασιάσει τις προσπάθειες να βοηθήσει την Τουρκία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα... το ξερίζωμα της τρομοκρατίας είναι σκληρό»... Υποστήριξε ότι η δέσμευση των ΗΠΑ στο θέμα είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη, σημειώνοντας «έχουμε ένα κοινό εχθρό και χρειαζόμαστε μία κοινή προσέγγιση», τονίζοντας ότι με τον Α. Μπαμπατσάν επεξεργάστηκαν στοιχεία ενός «διεξοδικού σχεδίου για την πάταξη του ΡΚΚ, τα ένοπλα μέλη του οποίου χρησιμοποιούν το Βόρειο Ιράκ ως ορμητήριο για επιθέσεις εναντίον στόχων στο τουρκικό έδαφος».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στην επίσκεψη Ράις, δήλωσε ότι «σηματοδοτεί την απαρχή στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο νατοϊκών εταίρων για την πάταξη της απειλής που αντιπροσωπεύει το ΡΚΚ», υπογραμμίζοντας ότι «εδώ τελειώνουν τα λόγια και πρέπει να αρχίσει η δράση. Περιμένουμε πολλά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που πρέπει να παίξουν ένα ρόλο κλειδί»...

Ωστόσο οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν ότι πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί μία εισβολή της Τουρκίας στο Ιράκ, καθώς αυτό θα φέρει αποσταθεροποίηση στην περιοχή, γεγονός, που δε συμφέρει «κανένα»...

Στο «πλευρό» της Τουρκίας φαίνεται να τάσσεται το Ιράν, καθώς σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μοχάμεντ Ρεζά Μπαγκερί, που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στη Σύνοδο, υποστήριξε ότι «η Τουρκία και το Ιράν πρέπει να συνεργαστούν στο ζήτημα του ΡΚΚ».

Η «κοινή δράση» Ουάσιγκτον - Αγκυρας, εναντίον των Κούρδων ανταρτών θα καθοριστούν στην τελική τους μορφή, στη συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, τη Δευτέρα.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανεπίσημη συνάντηση Αμπάς με αξιωματούχους της «Χαμάς»

Παιδιά διαδηλώνουν στη Γάζα ενάντια στις κυρώσεις

Associated Press

Παιδιά διαδηλώνουν στη Γάζα ενάντια στις κυρώσεις
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της «Χαμάς» στη Δυτική Οχθη συναντήθηκε, χτες, για πρώτη φορά μετά την κατάληψη της εξουσίας από την οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Ο Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε τον πρώην αντιπρόεδρο της πρώτης κυβέρνησης της «Χαμάς», Νασρεντίν αλ Σάερ, και τους αξιωματούχους Φάρατζ Ρουμάνα και Χουσεΐν Αμπού Κουέικ, στη Μουκάταα, όπου, αφού συμμετείχαν όλοι μαζί στην καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, στη συνέχεια είχαν σύντομη συνάντηση.

Ο Αμπάς φέρεται να επανέλαβε ότι δε θα έχει καμία επίσημη συνομιλία με τη «Χαμάς» αν αυτή δεν υπαναχωρήσει από το «πραξικόπημα που έκανε στη Γάζα τον Ιούνη». Εντούτοις, ο Σάερ εκτίμησε ότι η συνάντηση «είναι ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της εθνικής συμφιλίωσης». Ας υπενθυμιστεί ότι οι δύο άλλοι αξιωματούχοι, Ρουμάνα και Κουέικ, στα μέσα της βδομάδας, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, διαχώρισαν δημοσίως τη θέση τους από δηλώσεις συναδέλφων τους στη Γάζα, με βάση τις οποίες η «Χαμάς» επιδιώκει να κατακτήσει την εξουσία και στη Δ. Οχθη, όπως έγινε με τη Λωρίδα της Γάζας.

Η συνάντηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης, της οποίας εκπρόσωπος επαναλάμβανε ότι αν «η "Χαμάς" δεν αποδεχτεί τους όρους που τίθενται (αναγνώριση του Ισραήλ, αποκήρυξη της βίας κλπ.), κάθε επαφή μαζί της θα σημάνει και τερματισμό των συνομιλιών με τον Αμπάς». Εντούτοις, χτες, διαρροές από το πρωθυπουργικό γραφείο, διαβεβαίωναν ότι ο Εχούντ Ολμέρτ επιδιώκει να έχει πετύχει μια τελική συμφωνία ειρήνης (προφανώς όπως η ισραηλινή πλευρά την εννοεί) εντός ενός χρόνου και συγκεκριμένα όσο διαρκεί η θητεία του Τζορτζ Μπους στην αμερικανική προεδρία. Η επιδίωξη αυτή βασίζεται στο ότι ο Ολμέρτ θεωρεί πως δεν είναι βέβαιο κατά πόσο ο διάδοχος του Μπους «θα επιδείξει το ίδιο ενδιαφέρον για το θέμα», αλλά και στο ότι εκτιμά πως ο Αμπάς «είναι καλός συνομιλητής».

Κατά τα άλλα, χτες, για πρώτη φορά οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν και άρχισαν να πραγματοποιούν περιπόλους στην πόλη της Νάμπλους. Μέχρι πρότινος, ο ισραηλινός στρατός ήταν υπεύθυνος γι' αυτό μετά την ανακατάληψη της Δ.Οχθης, το 2002.

Μισό αιώνα τουλάχιστον!

Αυτό και αν είναι κυνισμός ή ίσως και ρεαλισμός; Εως και μισό αιώνα θα παραμείνουν οι Αμερικανοί φονιάδες στην έκρυθμη περιοχή της Μέσης Ανατολής κατά τον εν αποστρατεία στρατηγό και πρώην επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή Τζον Αμπιτζάιντ. Οσο για το γιατί η απάντηση είναι απλή κατά τον Αμπιτζάιντ: «η Μέση Ανατολή είναι ζωτική περιοχή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ». Φυσικά και δεν είπε τίποτε καινούριο αλλά να... διαψεύδει και τον προϊστάμενό του τον Μπους, ότι «σε δέκα χρόνια» θα έχουν καθαρίσει με την «τρομοκρατία»;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ