ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Φιέστες» για να κρύψουν την προσφορά του σοσιαλισμού

Οι πρωτεργάτες της ανατροπής (Γκορμπατσόφ, Κολ και Μπους) βρέθηκαν στο Βερολίνο ενώ συνεχίζονται οι εκδηλώσεις χειραγώγησης για τις ανατροπές του 1989-1990

Τέτοιες φωτογραφίες που καταγράφουν τη φροντίδα προς το παιδί, του σοσιαλιστικού κράτους, της ΓΛΔ, λείπουν φυσικά από τις φιέστες στο Βερολίνο
Τέτοιες φωτογραφίες που καταγράφουν τη φροντίδα προς το παιδί, του σοσιαλιστικού κράτους, της ΓΛΔ, λείπουν φυσικά από τις φιέστες στο Βερολίνο
Στα πλαίσια των «γιορτών» που διοργανώνονται από όσους συνέβαλαν στην ανατροπή του σοσιαλισμού στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, το Βερολίνο ήδη έχει πάρει χρώμα υποτίθεται ...ιστορίας για τα 20 χρόνια από την «πτώση του τείχους του Βερολίνου». Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μεγάλη προπαγανδιστική εκστρατεία που περιλαμβάνει εκθέσεις φωτογραφίας και «δρώμενα» αναπαράστασης, που στόχο έχει να παρουσιάσει την ΓΛΔ ως μια «δικτατορία», μια «φυλακή». Ολη αυτή η εκστρατεία γίνεται σήμερα από θέσεις ισχύος από τους νικητές, που θέλουν να επιδράσουν στη συνείδηση των νέων γενεών. Κρύβοντας τη λυσσαλέα προσπάθεια που κατέβαλε ο ιμπεριαλισμός από την πρώτη στιγμή, με τον «ψυχρό πόλεμο», για να διαλύσει τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία. Και η ανέγερση του τείχους του Βερολίνου ξεκόβεται από την ιστορική περίοδο, από τις απειλές των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, από την ταξική πάλη που συνεχιζόταν και με τη μορφή της παγκόσμιας αντιπαράθεσης ιμπεριαλισμού - σοσιαλισμού και παρουσιάζεται εντελώς αντεστραμμένα.

Στις φιέστες, που θα κορυφωθούν στις 9 Νοέμβρη, περιλαμβανόταν και η εκδήλωση που έγινε το Σάββατο στο Βερολίνο όπου πήραν μέρος ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, 78 χρονών, που πρωτοστάτησε στην τελική φάση ανατροπής του σοσιαλισμού και στη διάλυση της ΕΣΣΔ, ο Τζορτζ Μπους (85 χρονών) ο πρεσβύτερος και ο Χέλμουτ Κολ (79 χρονών), πρώην καγκελάριος. Οι τρεις τους θυμήθηκαν τα επιτεύγματά τους: Ο Κολ (σε καροτσάκι, που με δυσκολία μιλάει λόγω πρόσφατου εγκεφαλικού) εξήρε τον Μπους, λέγοντας «ήταν πάντα εκεί για να σου φτιάχνει τη διάθεση». Ο Γκορμπατσόφ, που ευχαρίστησε για τη βοήθεια που του δόθηκε (να φέρει εις πέρας την αποστολή της παλινόρθρωσης του καπιταλισμού), δεν ξέχασε να πει ότι αρχικά με τον Κολ «δεν ξεκίνησαν καλά», αφού μαζί με τους ηγέτες Αγγλίας και Γαλλίας, Μ. Θάτσερ και Φρ. Μιτεράν, «ήθελαν να υπάρχουν δύο Γερμανίες». Ο Μπους, που στεκόταν με μπαστούνι, αναφέρθηκε στον Κολ «ως τον μεγάλο πολιτικό του 20ού αιώνα».

Η επόμενη «φιέστα» θα είναι στις 9 του Νοέμβρη όπου πρόκειται να παραστούν γνωστά φερέφωνα του ιμπεριαλισμού όπως ο Λεχ Βαλέσα, αλλά και οι ηγέτες όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ολοι αυτοί θα πανηγυρίσουν για την επανένωση της Ευρώπης. Αυτή και άλλες φιέστες που θα γίνουν στην ΕΕ, στη χώρα μας από τη Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα, έχουν ως κεντρικό μότο το «Γκρεμίζοντας τείχη - χτίζοντας γέφυρες», δηλαδή την Ευρώπη που ...επανενώθηκε. Ομως τα ταξικά τείχη που έχουν υψωθεί σήμερα με την καπιταλιστική παλινόρθωση είναι ακόμα μεγαλύτερα.

Μόλις χτες έγινε γνωστό ότι το 16% του πληθυσμού της ΕΕ ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Στην ίδια τη Γερμανία η ανεργία φτάνει το 9% στη Δυτική και 17% στην πρώην ΓΛΔ, χτυπιούνται εργασιακά και συλλογικά δικαιώματα, ιδιωτικοποιούνται η Παιδεία, η Υγεία, η Πρόνοια και διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες. Οι λεωφόροι της ...δημοκρατίας και της ελευθερίας σήμαναν για εκατομμύρια ανθρώπους, ιδιαίτερα νέους, αποκλεισμό, απόγνωση, περιθωριοποίηση, αύξηση του αλκοολισμού, της πορνείας, χιλιάδες εξαρτημένους από τα ναρκωτικά. Ολες δηλαδή τις «ελευθερίες» του καπιταλιστικού συστήματος, που η σοσιαλιστική κοινωνία, με τις όποιες αδυναμίες και προβλήματα, είχε εξαλείψει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που στη συνείδηση των ανθρώπων, η Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία καταγράφεται με θετικό τρόπο (οι άνθρωποι ζούσαν καλύτερα απ' ό,τι στη σημερινή ενωμένη Γερμανία), σύμφωνα με δημοσκοπική έρευνα του περασμένου Ιούλη, κατά 57%. Αυτό είναι που οδηγεί στη σημερινή λυσσασμένη επίθεση των αστών, μικροαστών και οπορτουνιστών κατά της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στη ΓΛΔ και τις άλλες χώρες. Η κριτική προσέγγιση των λαθών, των αντιφάσεων και παρεκκλίσεων στη σοσιαλιστική οικοδόμηση, υπό την πίεση του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων, που κάνουν οι κομμουνιστές και το ΚΚΕ στην Ελλάδα, δεν έχει καμία σχέση με την προσπάθεια μηδενισμού. Η προσφορά του σοσιαλισμού έχει καταγραφεί στην ιστορία και η θετική και αρνητική εμπειρία, που έχει συγκεντρωθεί, είναι σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον.


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Στους εργαζόμενους τα βάρη

OYAΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΝΤΡΕΑΛ.--

Κλίμα τεχνητής αισιοδοξίας και αντιστροφής της καθοδικής πορείας επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, κάνοντας «κατάχρηση» της είδησης ότι το ΑΕΠ κατέγραψε αύξηση και διαμορφώθηκε στο 3,6% το τρίτο τρίμηνο, ώστε να πείσει ότι η χώρα εξέρχεται από την ύφεση.

Ομως, για άλλη μία φορά η πραγματικότητα διαψεύδει τον Αμερικανό Πρόεδρο καθώς την Κυριακή ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος CIT Group, ο οποίος χρηματοδοτεί αμερικανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανακοίνωσε ότι τίθεται υπό την προστασία του νόμου περί πτωχεύσεων. Πρόκειται για την πέμπτη μεγαλύτερη πτώχευση στην ιστορία των ΗΠΑ, έπειτα από εκείνες των Lehman Brothers (2008), Washington Mutual (2008), WorldCom (2002) και General Motors (2008).

Η ανακοίνωση της πτώχευσης της CIT προστίθεται στο ήδη δυσμενέστατο περιβάλλον που διαμορφώθηκε τις προηγούμενες μέρες με το κλείσιμο άλλων εννέα τραπεζών και την ανεργία να έχει φτάσει στο 9,8%.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, επιμένει ότι η ανεργία θα αρχίσει να υποχωρεί πιθανότατα το πρώτο τρίμηνο του 2010 αναμένοντας προφανώς και ότι το νομοσχέδιο για την απασχόληση, που η εξέτασή του εκκρεμεί εδώ και καιρό στη Γερουσία, θα τεθεί υπόψη της Ολομέλειας αυτή τη βδομάδα.

Επίσης, το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο «Money Morning» σε ανάλυσή του αναφέρει ότι η αύξηση του ΑΕΠ προήλθε αποκλειστικά από την αύξηση των εσόδων από τη φορολογία και οι υπόλοιποι δείκτες της αμερικανικής οικονομίας, όπως ο δείκτης καταναλωτή, η πώληση νέων κατοικιών κ.ά., εξακολουθούν να παρουσιάζουν αρνητικό πρόσημο. Παράλληλα, σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης για λογαριασμό των Wall Street Journal/NBC News καταγράφει αύξηση του ποσοστού των Αμερικανών (58% από το 52% για το μήνα Σεπτέμβρη) που θεωρούν ότι η ύφεση της οικονομίας θα παραμείνει.

Τέλος, η αυτοκινητοβιομηχανία Ford ανακοίνωσε ότι θα κλείσει ένα από τα εργοστάσιά της στον Καναδά το τρίτο τρίμηνο του 2011 και θα καταργήσει 1.400 θέσεις εργασίας, όπως ανακοίνωσε το συνδικάτο των Καναδών Εργαζομένων στην Αυτοκινητοβιομηχανία (TCA).


ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΙΝΔΙΑΣ – ΚΙΝΑΣ – ΡΩΣΙΑΣ
Ζήτησαν «αλλαγές» στην παγκόσμια «αρχιτεκτονική»

Στο Μπανγκαλόρ, πόλη στη νότια Ινδία, πραγματοποιήθηκε στα μέσα της περασμένης βδομάδας συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συνάντησης, δήλωσε ότι η «τρόικα» ενδιαφέρεται για τη συνέχιση της συμμετοχής της στις διεθνείς προσπάθειες για την αποκατάσταση της σταθερότητας στο Αφγανιστάν, την εξάλειψη της απειλής των ναρκωτικών και εξέφρασε την επιδίωξη των 3 χωρών να βοηθούν αυτή τη χώρα στην κοινωνικο-οικονομική της αναγέννηση. «Ανάμεσα στα περιφερειακά προβλήματα ιδιαίτερη προσοχή δώσαμε στην κατάσταση στο Αφγανιστάν. Δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για ό,τι γίνεται σ' αυτή τη φιλική προς εμάς χώρα. Δεν μπορούμε να αδιαφορούμε επίσης και για ό,τι συμβαίνει κοντά στα σύνορα των τριών κρατών μας. Θα δουλεύουμε και στο μέλλον προς αυτή την κατεύθυνση, μαζί και υπολογίζοντας τις αποφάσεις που είχαν παρθεί σε ειδική Διάσκεψη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης για το Αφγανιστάν φέτος τον Μάρτιο στη Μόσχα».

Ταυτόχρονα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ σημείωσε πως «η παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, κατά την κοινή γνώμη των μετεχόντων στις συνομιλίες, φώτισε ξεκάθαρα το γεγονός ότι η διαμορφωμένη μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο παγκόσμια αρχιτεκτονική, δεν ανταποκρίνεται αντικειμενικά στην υπάρχουσα πραγματικότητα». Κατέληξαν σε συμφωνία για το συντονισμό των ενεργειών τους με σκοπό τη δημιουργία ενός λεγόμενου «πολυ-πολικού, πιο δημοκρατικού και πιο δίκαιου διεθνούς συστήματος», τόσο στον τομέα της οικονομίας, της ενέργειας, των συναλλαγμάτων και των οικονομικών, όσο και στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας. Είναι φανερό ότι η προσπάθεια αυτών των χωρών, να κερδίζουν θέσεις στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό θα ενταθεί.


.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ