Τρίτη 3 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Στους εργαζόμενους τα βάρη

OYAΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΝΤΡΕΑΛ.--

Κλίμα τεχνητής αισιοδοξίας και αντιστροφής της καθοδικής πορείας επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, κάνοντας «κατάχρηση» της είδησης ότι το ΑΕΠ κατέγραψε αύξηση και διαμορφώθηκε στο 3,6% το τρίτο τρίμηνο, ώστε να πείσει ότι η χώρα εξέρχεται από την ύφεση.

Ομως, για άλλη μία φορά η πραγματικότητα διαψεύδει τον Αμερικανό Πρόεδρο καθώς την Κυριακή ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος CIT Group, ο οποίος χρηματοδοτεί αμερικανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανακοίνωσε ότι τίθεται υπό την προστασία του νόμου περί πτωχεύσεων. Πρόκειται για την πέμπτη μεγαλύτερη πτώχευση στην ιστορία των ΗΠΑ, έπειτα από εκείνες των Lehman Brothers (2008), Washington Mutual (2008), WorldCom (2002) και General Motors (2008).

Η ανακοίνωση της πτώχευσης της CIT προστίθεται στο ήδη δυσμενέστατο περιβάλλον που διαμορφώθηκε τις προηγούμενες μέρες με το κλείσιμο άλλων εννέα τραπεζών και την ανεργία να έχει φτάσει στο 9,8%.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, επιμένει ότι η ανεργία θα αρχίσει να υποχωρεί πιθανότατα το πρώτο τρίμηνο του 2010 αναμένοντας προφανώς και ότι το νομοσχέδιο για την απασχόληση, που η εξέτασή του εκκρεμεί εδώ και καιρό στη Γερουσία, θα τεθεί υπόψη της Ολομέλειας αυτή τη βδομάδα.

Επίσης, το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο «Money Morning» σε ανάλυσή του αναφέρει ότι η αύξηση του ΑΕΠ προήλθε αποκλειστικά από την αύξηση των εσόδων από τη φορολογία και οι υπόλοιποι δείκτες της αμερικανικής οικονομίας, όπως ο δείκτης καταναλωτή, η πώληση νέων κατοικιών κ.ά., εξακολουθούν να παρουσιάζουν αρνητικό πρόσημο. Παράλληλα, σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης για λογαριασμό των Wall Street Journal/NBC News καταγράφει αύξηση του ποσοστού των Αμερικανών (58% από το 52% για το μήνα Σεπτέμβρη) που θεωρούν ότι η ύφεση της οικονομίας θα παραμείνει.

Τέλος, η αυτοκινητοβιομηχανία Ford ανακοίνωσε ότι θα κλείσει ένα από τα εργοστάσιά της στον Καναδά το τρίτο τρίμηνο του 2011 και θα καταργήσει 1.400 θέσεις εργασίας, όπως ανακοίνωσε το συνδικάτο των Καναδών Εργαζομένων στην Αυτοκινητοβιομηχανία (TCA).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ