Τρίτη 3 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΕΕ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Προειδοποιήσεις για την Ουκρανία

ΜΟΣΧΑ.--

Το ζήτημα της κόντρας Ρωσίας - Ουκρανίας, για την τιμή του φυσικού αερίου, που διέρχεται από την Ουκρανία και καταλήγει στις χώρες της ΕΕ, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, κάλεσε χτες την ΕΕ να «βοηθήσει την Ουκρανία» να πληρώσει τα χρέη από το φυσικό αέριο, και προειδοποίησε ότι η ροή θα διακοπεί αν δεν τα εισπράξει.

Την Κυριακή ο Ρώσος πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σουηδό ομόλογό του, Φρέντρικ Ράινφελντ, προεδρεύοντα στην ΕΕ το εξάμηνο αυτό, και του επέστησε την προσοχή για τις ενδείξεις που υπάρχουν αναφορικά με πιθανά προβλήματα πληρωμών από ουκρανικής πλευράς για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου. Είναι γνωστό ότι στις αρχές του φετινού Γενάρη από τη μακρά διακοπή στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου είχαν παρατηρηθεί μεγάλα προβλήματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Συνάντηση Λαβρόφ - Μίλιμπαντ

«Κοινή βάση» στα παγκόσμια ζητήματα φαίνεται να έχουν η Ρωσία και η Βρετανία μετά από δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και Σεργκέι Λαβρόφ, αντίστοιχα. Ο Μίλιμπαντ πραγματοποιεί από την Κυριακή επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία και πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Βρετανού υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα την τελευταία πενταετία. Ανάμεσα στα άλλα ζητήματα που συζήτησαν ήταν και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Μέση Ανατολή, όπως και η ανεύρεση συμφωνίας για την επαναλειτουργία των γραφείων του Βρετανικού Συμβουλίου στη Ρωσία, που έκλεισαν το 2007 μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε η Μόσχα πως λειτουργούσαν παράνομα.

Ωστόσο, αντίθετη στην έκδοση του Αντρέι Λουγκοβόι, βασικού υπόπτου της δολοφονίας του Ρώσου κατασκόπου Αλεξάντρ Λιτβινένκο, παραμένει η Ρωσία, θέμα για το οποίο υποστήριξε ο Λαβρόφ: «Η Γενική Εισαγγελία μας είναι έτοιμη να διενεργήσει έρευνα στην Ομοσπονδία της Ρωσίας, συνεργαζόμενη με Βρετανούς εκπροσώπους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ