Τρίτη 3 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Σε εξέλιξη επιχείρηση διάχυσης του πολέμου

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Η σύγκρουση που λαμβάνει χώρα εδώ και δεκαετίες στην Κολομβία επιχειρείται να διαχυθεί στη Βενεζουέλα», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, Ραμόν Καρισάλες, στην κρατική τηλεόραση.

«Η απειλή υλοποιείται, αλλά προετοιμαζόμαστε να υπερασπίσουμε την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία μας», δήλωσε επιπρόσθετα αναφερόμενος στο τελευταίο περιστατικό όπου οι αρχές της Βενεζουέλας ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν στην πολιτεία της Τάχιρα οκτώ Κολομβιανούς, έναν Περουβιανό και έναν πολίτη της Βενεζουέλας που φέρονται ότι αποτελούν μέρος του δικτύου των ακροδεξιών παραστρατιωτικών ομάδων που δρουν κατά κύριο λόγο στην Κολομβία.

Οι συλλήψεις αυτές προστίθενται σε μια σειρά επεισοδίων που κλιμακώνονται ανάμεσα στις δύο χώρες με φόντο την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Κολομβίας και των ΗΠΑ για την εγκατάσταση αμερικανικών στρατευμάτων σε βάση της Κολομβίας. Της σύλληψης των παραστρατιωτικών προηγήθηκε η ανακάλυψη των σορών 10 Κολομβιανών που φέρονταν ως μέλη τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας αλλά κατά τον Καρισάλες αποτελούσε κάλυψη για την παραστρατιωτική τους δράση. Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τάρεκ Αλ Αϊσάμι, είχε ανακοινώσει τη σύλληψη τριών ανδρών μελών των μυστικών υπηρεσιών της Κολομβίας (DAS) που επιδίδονταν σε κατασκοπία κατά των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων θεσμών της Βενεζουέλας.

  • Βενεζουέλα και Βραζιλία υπέγραψαν, μετά από πολυετείς διαβουλεύσεις, συμφωνία για την κατασκευή και την από κοινού διαχείριση ενός διυλιστηρίου πετρελαίου στο βραζιλιάνικο κρατίδιο Περναμπούκο, όπου η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία «Petrobras» της Βραζιλίας θα διατηρεί το 60% της κυριότητας του διυλιστηρίου, ενώ η αντίστοιχη «Petroleos de Venezuela» θα κατέχει το 40%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ