Τρίτη 3 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Παλαιστινιακή οργή για την Κλίντον

Ο ισραηλινός στρατός σε δράση στη Ναμπλούς
Ο ισραηλινός στρατός σε δράση στη Ναμπλούς
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΜΑΡΑΚΕΣ.--

Να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια των Αράβων ομολόγων της προσπαθούσε, χθες, στις συναντήσεις που είχε μαζί τους στο Μαρακές του Μαρόκου η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Αιτία της αραβικής δυσφορίας η, έστω και έμμεση, υιοθέτηση εκ μέρους της της ισραηλινής θέσης περί αναγκαιότητας «άμεσης επανάληψης του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου» χωρίς προϋποθέσεις, δηλαδή χωρίς «πάγωμα» της εποικιστικής δραστηριότητας.

Η Κλίντον έκανε την προαναφερόμενη δήλωση στο πλευρό του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου το Σάββατο το βράδυ, ολοκληρώνοντας τις συναντήσεις της στο Ισραήλ και αφού είχε μια «δύσκολη αλλά ειλικρινή», όπως υποστήριζαν παλαιστινιακές πηγές, συνάντηση με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς στο Αμπού Ντάμπι. Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η Κλίντον επέμεινε ότι η αμερικανική θέση περί πλήρους «παγώματος» του εποικισμού, όπως είχε διατυπωθεί αρχικώς από τον Πρόεδρο Ομπάμα, δεν έχει αλλάξει.

Τόνισε, όμως, ότι η, μέχρι στιγμής, προσφορά της ισραηλινής ηγεσίας για «μερικό και προσωρινό» περιορισμό της εποικιστικής δραστηριότητας είναι «ένα θετικό βήμα», το οποίο θα «πρέπει ν' αξιοποιηθεί, αν και υστερεί πολύ από αυτό που η Ουάσιγκτον συνεχίζει να θέλει». Οι ελιγμοί της Κλίντον, πάντως, δε φαίνεται να φέρνουν αποτελέσματα.

Η παλαιστινιακή πλευρά ξεκαθάρισε ότι δε θα συζητήσει το οτιδήποτε, αν «δεν παγώσουν οι εποικισμοί», πόσο μάλλον που τους τελευταίους μήνες η ισραηλινή προκλητικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο τόσο στη Δ. Οχθη, όσο και στην Ιερουσαλήμ. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωναν «βαθιά απογοητευμένοι» από την προεδρία Ομπάμα.

Την παλαιστινιακή οργή συμμερίζονται οι άραβες συνομιλητές της Κλίντον. Εκ μέρους τους, ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου εκτιμούσε, χωρίς περιστροφές, ότι «η κατάσταση είναι αδιέξοδη. Τα σχέδια που διακήρυξε η προεδρία Ομπάμα, αν συνεχιστούν έτσι τα πράγματα, βαίνουν σε αποτυχία η οποία θα γίνει αισθητή σε ολόκληρη την περιοχή. Αιτία της αποτυχίας είναι η συνεχιζόμενη υποστήριξη προς το Ισραήλ, που θέλει παλαιστινιακό κράτος αλλά μόνο στα χαρτιά», κατέληξε ο Αμρ Μούσα.

  • Στο μεταξύ δικηγόρος της Νότιας Αφρικής δήλωσε ότι ερευνά τη συμμετοχή σε εγκλήματα πολέμου στην επιδρομή του Ισραήλ στη Γάζα, στις αρχές του χρόνου, 75 πολιτών της Νότιας Αφρικής που πολεμούσαν με το στρατό. Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για εβραίους το θρήσκευμα, με διπλή υπηκοότητα που πήραν μέρος στη σφαγή.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανησυχία για την επίσκεψη του προέδρου της ισραηλινής Βουλής... (2016-07-16 00:00:00.0)
Ευθύνες και στις δύο πλευρές ρίχνει ο Ομπάμα (2014-04-26 00:00:00.0)
Υπό ένταση η έναρξη των άμεσων συνομιλιών (2010-09-02 00:00:00.0)
Νέες πιέσεις από τις ΗΠΑ (2010-04-17 00:00:00.0)
Αδιάλλακτο το Τελ Αβίβ, εντείνει τον εποικισμό (2009-11-19 00:00:00.0)
Πιέζουν οι ΗΠΑ (2009-10-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ