Σάββατο 31 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέζουν οι ΗΠΑ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπαράκ είχε χθες ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, που επέστρεψε, για άλλη μια φορά, στην περιοχή. Στόχος της επίσκεψης του Τζορτζ Μίτσελ, που αναμένεται να συναντηθεί και με εκπροσώπους της παλαιστινιακής πλευράς, είναι να διευθετήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες της πρώτης επίσκεψης της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, στην περιοχή.

Ο Μίτσελ υποστήριξε ότι η πραγματοποίηση της επίσκεψης αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης της νέας αμερικανικής προεδρίας στην προσπάθεια επίτευξης πρόοδου στις τελματωμένες ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις με απώτερο σκοπό να «καταλήξουν σε μια (έστω και επιφανειακή) συμφωνία». Η Κλίντον αναμένεται την Κυριακή στο Ισραήλ και τη Δευτέρα θα συναντήσει Αραβες ηγέτες στο Μαρόκο. Δεν έγινε σαφές αν θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς, ο οποίος βρίσκεται εκτός Δυτικής Οχθης, επισκεπτόμενος το Μαρόκο, την Ιορδανία, ενώ αύριο θα φτάσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου και πιθανολογείται ότι θα συναντηθεί με την Κλίντον.

Βασικό θέμα των επαφών του Μίτσελ είναι το ζήτημα των εποικισμών. Η παλαιστινιακή πλευρά θέτει το «πάγωμα του εποικισμού» ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των επαφών και η ισραηλινή αρνείται το οποιοδήποτε μακροπρόθεσμο και ολικό «πάγωμα». Η Ουάσιγκτον, αρχικώς, είχε επίσης ζητήσει το ολικό και επ' αόριστον «πάγωμα» του εποικισμού, αλλά διπλωματικώς υπαναχώρησε μπροστά στην ισραηλινή αδιαλλαξία και μιλά πλέον «για αναγκαιότητα άμεσης επανέναρξης του διαλόγου άνευ προϋποθέσεων». Εκτιμάται, επίσης, ότι στις επαφές της με Παλαιστινίους αξιωματούχους θα θέσει και το ζήτημα του ενδο-παλαιστινιακού διχασμού και την αναγκαιότητα ύπαρξης μίας εκπροσώπησης στις συνομιλίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα εποικιστική πρόκληση στην ανατολική Ιερουσαλήμ (2010-12-03 00:00:00.0)
Κλιμακώνει διπλωματικά και στρατιωτικά το Ισραήλ (2010-03-23 00:00:00.0)
Συνάντηση σκοπιμοτήτων Νετανιάχου - Μουμπάρακ (2009-12-30 00:00:00.0)
Παλαιστινιακή οργή για την Κλίντον (2009-11-03 00:00:00.0)
Πιέζει «με καρότο» η Ουάσιγκτον για νέες ισορροπίες (2009-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ