Σάββατο 31 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΑΓΚΟΛΑ
Καταδίκες πρώην υπουργών για λαθρεμπόριο όπλων

ΠΑΡΙΣΙ.-- Δεκάδες πρώην πολιτικοί και προσωπικότητες με μεγάλη επιρροή και δύναμη (συμπεριλαμβανομένου και του 62χρονου Ζαν Κριστόφ Μιτεράν, γιου του πρώην Προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά) καταδικάστηκαν από γαλλικό δικαστήριο, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για λαθρεμπόριο όπλων (με τζίρο άνω των 450 εκατ. δολαρίων) και «τροφοδότηση» του επί σειρά ετών πολυετή εμφύλιου πολέμου στην Αγκόλα.

Σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα των Τάιμς του Λονδίνου, το Ποινικό Δικαστήριο του Παρισιού καταδίκασε σε ποινές φυλάκισης ή και βαριά χρηματικά πρόστιμα 42 άτομα. Ανάμεσά τους ο Ζαν Κριστόφ Μιτεράν, που καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή και 340.000 ευρώ, ο 82χρονος πρώην υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Σαρλς Πασκουά (ένα χρόνο φυλάκισης με αναστολή για παράνομες πιέσεις), ο 66χρονος κρατικός υπάλληλος Ζαν Σαρλς Μαρσιάνι σε τρίμηνη ποινή κάθειρξης και δεκάδες άλλα άτομα που σύμφωνα με το δικαστήριο «προώθησαν» (με το αζημίωτο...) στην Αγκόλα 170.000 νάρκες, 420 άρματα μάχης, 150.000 βλήματα, 12 ελικόπτερα, έξι πολεμικά σκάφη στην κυβέρνηση του Προέδρου Ζοζέ Εδουάρδου Ντος Σάντος από το 1993 έως το 1998.

Στην υπόθεση που είναι γνωστή στο γαλλικό Τύπο σαν «Αγκόλα - Γκέιτ» εμπλέκονται ακόμη και σεναριογράφοι της βιομηχανίας κινηματογράφου, αλλά και επιχειρηματίες. Ο Σαρλ Πασκουά, κεντροδεξιός, πρώην ισχυρός πολιτικός και μέντορας του Ζακ Σιράκ και του τωρινού Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, χρησιμοποίησε, σύμφωνα με το δικαστήριο, χρήματα από τους μεσάζοντες των πολεμικών βιομηχανιών και για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του για εκλογή στο Ευρωκοινοβούλιο (όπου ήταν μέλος από το 1999 έως το 2004).

Ο Ζαν Κριστόφ Μιτεράν δούλευε για πολλά χρόνια σαν σύμβουλος επί των Αφρικανικών Υποθέσεων του πατέρα του Φρανσουά, όταν ο τελευταίος ήταν Πρόεδρος της Γαλλίας. Χρησιμοποίησε τις υψηλές γνωριμίες του για να προωθήσει το εμπόριο όπλων στην Αγκόλα παίρνοντας σε μίζες πάνω από 2 εκατ. δολάρια...

Στο εδώλιο και ο Σιράκ

Στο εδώλιο για «υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος» καλεί τον πρώην Πρόεδρο Ζακ Σιράκ να κάτσει, παρισινό δικαστήριο που δεν ακολούθησε την αρνητική σχετική εισήγηση της Γενικής Εισαγγελίας. Ο Σιράκ κατηγορείται ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δημάρχου της γαλλικής πρωτεύουσας μεταξύ 1977 - 1995 δημιούργησε «πλαστές θέσεις εργασίας» για να εξασφαλίσει αργομισθίες σε μια σειρά από συμβούλους και συνεργάτες του στο γκωλικό Κόμμα, οι οποίοι καμία σχέση δεν είχαν με το δήμο, αλλά πληρώνονταν, επί χρόνια, από τα κρατικά ταμεία με πολλά δισεκατομμύρια φράγκα.

Η υπόθεση είχε πρωτοανοίξει το 1999, αλλά ο Σιράκ, ως Πρόεδρος τότε, είχε αμνηστία. Σήμερα, πλέον, μπορεί να απαγγελθεί κατηγορία εναντίον του. Θα είναι ο πρώτος πρώην Πρόεδρος της χώρας που παραπέμπεται σε δίκη. Βέβαια, αυτό δεν είναι ακόμη οριστικό, καθώς έχει το δικαίωμα, εντός της επόμενης βδομάδας, να ασκήσει έφεση κατά της κλήτευσής του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ