Σάββατο 31 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
«Τέλος» για τις πατέντες φαρμάκων

ΚΙΤΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Με διάταγμα του Προέδρου Ραφαέλ Κορέα λίγο πριν αναχωρήσει για την Ευρώπη για επισκέψεις σε Βρετανία και Ρωσία, το Εκουαδόρ αποφάσισε να καταστρατηγήσει 2.214 πατέντες, να εκδώσει ειδικές άδειες σε τοπικά εργαστήρια για την παραγωγή των φαρμάκων που χρειάζεται η χώρα και να καταβάλει στις ξένες εταιρείες έως και το 10% επί των πωλήσεων των αντιγράφων.

Η αντίδραση ήταν «ήπια» εκ μέρους των διεθνών φαρμακευτικών εταιρειών: «Αποδεχόμαστε τη δημοκρατική απόφαση...να εφαρμοστεί νόμιμα αυτό το εξαιρετικό μέτρο», σημείωσαν 14 φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ανάμεσά τους γίγαντες όπως οι Pfizer, Bayer και GSK. Η αντίδραση ήταν «ήπια» καθώς η κυβέρνηση του Εκουαδόρ επικαλέστηκε μηχανισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που επιτρέπουν σε χώρες που αντιμετωπίζουν κρίσεις δημόσιας υγείας να αναγκάζουν πολυεθνικές να αποδεχτούν την τοπική παραγωγή φθηνότερων φαρμάκων τους ή αντιγράφων τους.

«Κανένα νομικό δικαίωμα δεν είναι σημαντικότερο από την δημόσια υγεία, ειδικά αν ληφθούν υπόψη οι σοβαρές περιστάσεις», ανέφερε το ανακοινωθέν την κυβέρνησης Κορέα ξεκαθαρίζοντας συνάμα ότι η απόφασή του είναι απολύτως νόμιμη.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Intercontinental Marketing Services (IMS), οι ξένες εταιρείες ελέγχουν το 82% της αγοράς φαρμάκων του Ισημερινού, που υπολογίζεται ότι φθάνει τα 720 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση και οι αρχές του Εκουαδόρ ανέφεραν ότι αυτό το de facto μονοπώλιο αυξάνει πολύ τις τιμές των φαρμάκων.

Τέλος, συνολικά επτά συμφωνίες υπογράφτηκαν χτες στη Μόσχα ανάμεσα στους Προέδρους της Ρωσίας και του Εκουαδόρ, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Ραφαέλ Κορέα, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο τελευταίος στη Ρωσία. Οι συμφωνίες αφορούν τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ