Σάββατο 31 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Πρώτη συμφωνία αποκατάστασης του Σελάγια

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Βέβαιος εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια (ανατραπείς από τις 28 του Ιούνη) ότι τα μέλη του Κογκρέσου, δημοκρατικά, θα συναινέσουν «με τη λαϊκή βούληση» και θα εγκρίνουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την πραξικοπηματική κυβέρνηση υπό τον Ρομπέρτο Μιτσελέτι. Εντούτοις, τα ερωτήματα παραμένουν καθώς ο Ρομπέρτο Μιτσελέτι αποδέχθηκε μεν τη συμφωνία αλλά άφησε το ζήτημα της αποκατάστασης στην Προεδρία του Μανουέλ Σελάγια στα χέρια του Ανώτατου Δικαστηρίου και του Κογκρέσου. Των δύο Σωμάτων που οργάνωσαν το πραξικόπημα!

Η είδηση της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών έγινε γνωστή χτες τα ξημερώματα - τοπική ώρα - και ξάφνιασε πολλούς καθώς οι διαπραγματεύσεις εδώ και περίπου 4 μήνες είχαν οδηγηθεί πολλές φορές σε αδιέξοδο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, που είχε ως βάση τη συμφωνία του Σαν Χοσέ, την οποία προώθησε ο διαμεσολαβητής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Οσκαρ Αρίας. Ηδη χτες το Κογκρέσο ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις ενώ ο Πρόεδρος Σελάγια δήλωσε στο Radio Globo ότι «σήμερα (χτες) θα είναι η μέρα που θα υπογραφεί η συμφωνία για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα», μετά από μία μέρα διαπραγματεύσεων από αμερικανική αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα. Προφανώς το κλειδί ήταν η αμερικανική αντιπροσωπεία με υψηλόβαθμους αξιωματούχος με επικεφαλής τον Τόμας Σάνον, υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Δυτικού Ημισφαιρίου... Το γεγονός αυτό και μόνο προκαλεί δεύτερες σκέψεις όσον αφορά στο περιεχόμενο της συμφωνίας.

Δεύτερες σκέψεις προκαλούν και οι αντιδράσεις. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την «ιστορική συμφωνία»: «Θέλω να συγχαρώ το λαό της Ονδούρας και τον Πρόεδρο Σελάγια, καθώς και τον Ρομπέρτο Μιτσελέτι που κατέληξαν σε αυτή την ιστορική συμφωνία», τόνισε η Αμερικανίδα υπουργός από το Πακιστάν. Ενθουσιώδεις και οι αντιδράσεις του γγ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Μιγκέλ Ινσούλσα, και της ΕΕ που με ανακοινώσεις τους «χαιρετίζουν» τη συμφωνία. Με επιφύλαξη έβλεπαν την εξέλιξη αυτή - μέχρι αργά χτες - οι ηγέτες της Λατινικής Αμερικής αλλά και το Εθνικό Μέτωπο ενάντια στο Πραξικόπημα στη χώρα, που θέλει να προχωρήσουν και άλλες αλλαγές και κυρίως η αλλαγή Συντάγματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμβιβασμός Σελάγια με τη συνέχεια του πραξικοπήματος (2011-05-25 00:00:00.0)
Σχεδιασμός δράσης από το Μέτωπο (2009-12-05 00:00:00.0)
Κορυφώνεται η καταστολή (2009-11-27 00:00:00.0)
Σε τέλμα οι διαπραγματεύσεις (2009-10-22 00:00:00.0)
Διαδηλώσεων συνέχεια (2009-09-22 00:00:00.0)
Συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα (2009-08-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ