Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα εποικιστική πρόκληση στην ανατολική Ιερουσαλήμ

Από πρόσφατη διαμαρτυρία Παλαιστινίων για την επέκταση των εποικισμών στη Δυτική Οχθη
Από πρόσφατη διαμαρτυρία Παλαιστινίων για την επέκταση των εποικισμών στη Δυτική Οχθη
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Οργισμένα αντέδρασε η Παλαιστινιακή Αρχή στη νέα ισραηλινή ανακοίνωση για ανέγερση κι άλλων κατοικιών σε εποικισμούς στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, εγκρίθηκε η κατασκευή 625 νέων σπιτιών στον εποικισμό Πισγκάτ Ζέεβ, στο ανατολικό τμήμα της Ιερής Πόλης.

Η είδηση επιβάρυνε περαιτέρω το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων εξαιτίας του παρατεταμένου αδιεξόδου που επικρατεί στις, μεταξύ τους, άμεσες συνομιλίες για τις οποίες άσκησε τεράστιες πιέσεις η Ουάσιγκτον. Η αμερικανική διπλωματία, προσπαθώντας να πετύχει επανέναρξη των συνομιλιών, πριν από λίγες βδομάδες, πρότεινε σειρά σοβαρών ανταλλαγμάτων στο Ισραήλ προκειμένου να δεχθεί ένα νέο ολιγόμηνο «πάγωμα» στην εποικιστική δραστηριότητα, το οποίο θα επιτρέψει στην παλαιστινιακή πλευρά να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών. Η ισραηλινή ηγεσία, όμως, ζήτησε τα αμερικανικά ανταλλάγματα γραπτώς, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί, ενώ η παλαιστινιακή πλευρά ουδέποτε ενημερώθηκε επισήμως για τις αμερικανικές προτάσεις.

«Η Ουάσινγκτον θα πρέπει να επιρρίψει την ευθύνη της κατάρρευσης της όποιας προσπάθειας αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Ισραήλ» δήλωνε ο διαπραγματευτής, και στενός συνεργάτης του Παλαιστινίου Προέδρου, Σάεμπ Ερακάτ. Υποστήριξε ότι η νέα ανακοίνωση για καινούριες κατοικίες σε εποικισμούς αποδεικνύει σαφώς ότι το Ισραήλ επιλέγει τον εποικισμό και όχι την ειρήνη. Από την πλευρά της, η αμερικανική διπλωματία, διά στόματος Γενικού Προξένου της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ, Ντάνιελ Ρουμπινστάιν, διαβεβαίωνε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να προσπαθεί για διαπραγματεύσεις κάνοντας επαφές με όλες τις πλευρές.

Νεκροί στη Γάζα

Τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και αδιευκρίνιστος αριθμός άλλων τραυματίστηκε, όταν ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ από αέρος και εδάφους κατά ομάδας ενόπλων, όπως υποστηρίζει σε επίσημη ανακοίνωσή του, κοντά στο διαχωριστικό φράκτη στη βόρεια Γάζα. Σύμφωνα με την ισραηλινή εκδοχή, ομάδα ενόπλων «που σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση» πλησίασε το φράκτη και δέχτηκε πυρά. Η παλαιστινιακή πλευρά δεν είχε κάνει σχόλιο μέχρι αργά το απόγευμα και τα στοιχεία προέρχονταν από την ισραηλινή ενημέρωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ