Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνάντηση σκοπιμοτήτων Νετανιάχου - Μουμπάρακ

Από χτεσινή διαδήλωση στο Κάιρο ενάντια στην ισραηλινή κατοχή στη Γάζα
Από χτεσινή διαδήλωση στο Κάιρο ενάντια στην ισραηλινή κατοχή στη Γάζα
ΚΑΪΡΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Συνάντηση που, όπως όλα δείχνουν, είχε ως κύριο στόχο ν' ασκήσει πίεση προς την παλαιστινιακή πλευρά προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών είχαν στο Κάιρο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος. Οι δύο άνδρες δεν έκαναν δηλώσεις. Ομως, ισραηλινές πηγές μίλησαν για «φιλικές και σε βάθος συνομιλίες», από τις οποίες ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξήλθε «ενθαρρυμένος» ενώ ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αχμαντ Αμπούλ Γάιτ, εκτιμούσε ότι «ο Νετανιάχου φαίνεται για πρώτη φορά να εξετάζει σοβαρά τις προϋποθέσεις επανέναρξης διαλόγου».

Επισήμως, η αιγυπτιακή πλευρά φέρεται να επανέλαβε ότι για να ξαναρχίσουν οι ισραηλινο-παλαιστινιακές επαφές θα πρέπει να «υιοθετηθεί σαφές χρονοδιάγραμμα τελικής ολοκλήρωσής τους» και να «παγώσει πλήρως ο εποικισμός» ή έστω «να δεσμευτεί ρητώς το Ισραήλ ότι συζητά για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα όρια του 1967». Η ισραηλινή πλευρά δεν έκανε σχόλιο. Ομως, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι διέρρεαν ότι ο Νετανιάχου «σκέφτεται να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις με σαφώς ορισμένο χρονικό πλαίσιο, πιθανώς διετίας, και με την προοπτική των συνόρων του '67».

Οπως και να έχει, η συνάντηση Νετανιάχου - Μουμπάρακ μοιάζει να επιδίωκε να προλειάνει το έδαφος για μια νέα αμερικανική «διπλωματική πρωτοβουλία». Την επόμενη βδομάδα, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, συνοδευόμενος από τον αρχηγό των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Μισέλ Σουλεϊμάν, μεταβαίνουν στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθούν με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου Ομπάμα στην περιοχή, Τζορτζ Μίτσελ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μίτσελ προετοιμάζει «πλαίσιο εγγυήσεων» που θ' απαντά στις ανησυχίες Ισραηλινών - Παλαιστινίων, κάτι που ουσιαστικά θα πιέσει περισσότερο την παλαιστινιακή πλευρά.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, με καθιστικές διαμαρτυρίες μπροστά στη γαλλική και στην αμερικανική πρεσβεία αλλά και στα γραφεία του ΟΗΕ στο Κάιρο αντιδρούν οι περίπου 1.300 συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία «Free Gaza March» (Πορεία για την Ελεύθερη Γάζα), που έχουν συρρεύσει, από όλο τον κόσμο, στο Κάιρο για να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας ενώ δεν έλειψαν και συλλήψεις διαδηλωτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ