Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων εργαζομένων στην καπνοβιομηχανία

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Στη λεηλασία και την καταστρατήγηση κάθε εργασιακού δικαιώματος των εργαζομένων στην τουρκική κρατική καπνοβιομηχανία TEKEL, η οποία πουλήθηκε στην αμερικανο - βρετανική καπνοβιομηχανία, προχωρά η τουρκική κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), με βάση το γνωστό μοντέλο των ιδιωτικοποιήσεων και του προγράμματος εξαθλίωσης των εργαζομένων, υπέρ του κεφαλαίου. Το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) καταγγέλλει τόσο το ξεπούλημα της εταιρείας όσο και τον εμπαιγμό που επιχειρείται εναντίον των εργαζομένων από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΚΡ, η τουρκική κυβέρνηση κατά την πάγια τακτική της επιχείρησε να απαξιώσει την TEKEL η οποία ήταν από τις πλέον κερδοφόρες σε ζημιογόνα και να τη χαρίσει ουσιαστικά στην αμερικανο - βρετανική καπνοβιομηχανία, που επέλεξε να κλείσει τα εργοστάσια για να διαλύσει τον ανταγωνισμό. Παράλληλα, η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει στους εργαζόμενους να μειώσουν τις αποδοχές τους στο 1/3 της κανονικής αμοιβής τους και να αποχωρήσουν με μειωμένα δικαιώματα, με αποτέλεσμα να προκληθεί σειρά αντιδράσεων, οι οποίες φυσικά κατέληξαν σε επίθεση της αστυνομίας με δακρυγόνα και γκλοπς.

Το ΤΚΡ υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι η κυβέρνηση όπως επιτίθεται στους εργαζόμενους της TEKEL επιτίθεται και στο σύνολο της εργατικής τάξης της χώρας και δη του δημοσίου τομέα που ξεπουλιέται και απαξιώνεται καθημερινά. Τονίζει ότι παρά το λαϊκισμό στον οποίο καταφεύγει το ΑΚΡ, στην πραγματικότητα κάθε μέτρο που παίρνει στοχεύει στην ενίσχυση του κεφαλαίου και καλεί όλους τους εργαζόμενους να συστρατευθούν στον αγώνα των εργατών της TEKEL και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους, τονίζοντας ότι είναι η στιγμή για την εργατική τάξη να δείξει τη δύναμή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ