Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Εξαιρετικά τεταμένα τα πνεύματα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Εξαιρετικά τεταμένα παραμένουν τα πνεύματα σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στην ιρανική πρωτεύουσα. Ομάδες του στρατού, της αστυνομίας, και κυρίως των παραστρατιωτικών σωμάτων των «Φρουρών της Επανάστασης» και «Μπασίτζ» που υπάγονται κατευθείαν στον Αγιατολάχ Χαμενεΐ, περιπολούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Δε λείπουν οι συγκρούσεις με διαδηλωτές, κυρίως γύρω από τα Πανεπιστήμια, αλλά και άλλου είδους μικροεπεισόδια που ουδείς είναι σε θέση να αποκλείσει ότι δεν πρόκειται για προβοκάτσιες, με ποικίλα, ακόμη και αντιφατικά, κίνητρα.

Επεισόδια φαίνεται ότι έγιναν χτες και στις πόλεις Κομ, Ισφαχάν, Νατζάφ - Αμπάντ, Κασχάν, Σχιράζ, Μασχάντ, ενώ ένταση επικράτησε και σε αρκετά τεμένη. Οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν, χθες, δύο ακόμη συγγενείς ενός εκ των επικεφαλής της «μεταρρυθμιστικής» αντιπολίτευσης του Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, όπως και την αδελφή της βραβευμένης με Νόμπελ Σιρίν Εμπάντι, καθηγήτρια Ιατρικής. Επίσης, αρνήθηκαν στον έτερο ηγέτη της αντιπολίτευσης Μεχντί Καρουμπί την παροχή προστασίας κατά τις μετακινήσεις του, κάτι που πρακτικά σημαίνει κατ' οίκον περιορισμό, εφόσον μπορεί να γίνει στόχος παραστρατιωτικών ή φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών. Τέλος, δεν παραδίδονται στους συγγενείς, προκειμένου να ταφούν, οι σοροί των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις του Σαββατοκύριακου, σε μια προφανή προσπάθεια να αποτραπεί η μετατροπή των κηδειών σε νέες διαδηλώσεις.

Περαιτέρω «λάδι στη φωτιά» έριξε, χτες, συνεργάτης του Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ο οποίος ζήτησε την εκτέλεση όλων των συλληφθέντων στις διαδηλώσεις ως «εχθρών του θεού». Την ευθύνη σε εξωτερικό δάκτυλο έριξε, από την πλευρά της, η ιρανική ηγεσία, με τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ και τον υπουργό Εξωτερικών να κατηγορούν κυρίως τη Βρετανία και λιγότερο τις ΗΠΑ ότι υποδαυλίζουν τις διαδηλώσεις. Μάλιστα, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ο Βρετανός πρέσβης.

Ο Αχμαντινετζάντ μίλησε για «διαδηλώσεις μιας μικρής μειοψηφίας» και τόνισε ότι «το έργο είναι γνωστό και δε θα φέρει αποτέλεσμα». Υποστήριξε, δε, ότι ο ανιψιός του Μουσαβί δολοφονήθηκε «από τρομοκράτες, μακριά από τις διαδηλώσεις». Εξισορροπιστική στάση τήρησε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Αλί Λαριτζάνι, ζητώντας «τη σκληρότερη τιμωρία για τους πραγματικούς εχθρούς της Ισλαμικής Επανάστασης», αλλά τονίζοντας ότι «θα πρέπει να διαχωριστούν από την αντιπολίτευση που κινείται στα όρια του καθεστώτος».

Το δικό τους «παιχνίδι» φυσικά συνέχισαν, και χτες, οι ηγεσίες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, προφανώς σε μια νέα προσπάθεια να προσεταιριστούν για τα δικά τους συμφέροντα τη δικαιολογημένη λαϊκή οργή. Επανέλαβαν τις επικρίσεις τους και ζήτησαν αποφυλάκιση των συλληφθέντων. Επικρίσεις, όμως, διατυπώθηκαν και από «φιλικά διακείμενες» χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

  • Να προμηθευτεί μυστικά 1.350 τόνους «καθαρού» ουρανίου έναντι 450 εκατομμυρίων δολαρίων από το Καζαχστάν, επιδιώκει η ιρανική ηγεσία. Αυτό υποστηρίζει μυστική σύντομη αναφορά που βρίσκεται στα χέρια του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και διέρρευσε αργά χτες στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες». Μια διαρροή, που πιθανώς δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας και μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς την ιρανική ηγεσία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ