Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Στον απόηχο των αιματηρών επιθέσεων

ΚΑΡΑΤΣΙ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Εκκλήσεις για «ηρεμία» απηύθυνε μετά το μακελειό της Δευτέρας εναντίον σιιτών στο Καράτσι η πακιστανική κυβέρνηση, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 43, και την ατμόσφαιρα να οξύνεται ιδιαίτερα κατά την ταφή των θυμάτων, ενώ παραμένει ο κίνδυνος κατάρρευσης κτιρίων στην περιοχή της επίθεσης. Την επίθεση ακολούθησαν βίαια επεισόδια που αρχικά εμφανίστηκαν ως αντίδραση σιιτών στην αδυναμία της κυβέρνησης να προστατεύσει τους εορτασμούς της Ασούρα και σήμερα εμφανίζονται ως προβοκάτσια κακοποιών στοιχείων και όχι εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Παράλληλα ο κυβερνητικός στρατός του Πακιστάν εξακολουθεί τις επιχειρήσεις εναντίον δυνάμεων των «Ταλιμπάν» στην κοιλάδα Σουάτ, υποστηρίζοντας ότι σκότωσαν τον Αμπού Ζαρ, έναν από τους καταζητούμενους διοικητές των «ανταρτών».

Την ίδια στιγμή στο Αφγανιστάν συνεχίζονται οι δηλώσεις υποκρισίας από την κυβέρνηση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι, που δήθεν ζητά εξεταστική επιτροπή και έρευνα σχετικά με επίθεση κατοχικών δυνάμεων την Κυριακή στην επαρχία Κουνάρ, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 10 αμάχων, μεταξύ των οποίων και οκτώ παιδιών, προκαλώντας σειρά αντιδράσεων. Ο Αφγανός πρόεδρος δήλωσε «θυμωμένος» για το επεισόδιο, ενώ οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις επιμένουν στην εκδοχή ότι δεν υπήρχαν άμαχοι θύματα, αλλά «μαχητές των Ταλιμπάν».

Στο μεταξύ χτες σημειώθηκε νέο περιστατικό εκτέλεσης Αμερικανού κατοχικού στρατιώτη από Αφγανό στρατιώτη που άνοιξε πυρ εναντίον του, τραυματίζοντας ακόμα δύο Ιταλούς. Σύμφωνα με τις κατοχικές δυνάμεις το περιστατικό τελεί υπό έρευνα, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο εάν επρόκειτο για «φίλια πυρά» ή για στοχευμένη επίθεση εκ μέρους των μαχητών των Ταλιμπάν, που διείσδυσαν στο στράτευμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ