Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Θάνατος, καταστολή και πείνα

Παρά την καταστολή, ο λαός της Ονδούρας διαδηλώνει όπως μπορεί
Παρά την καταστολή, ο λαός της Ονδούρας διαδηλώνει όπως μπορεί
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Δεν πήγε σπίτι του για τα Χριστούγεννα και η οικογένεια ειδοποίησε τους οικείους και τους φίλους του, ενώ άρχισαν να τον αναζητούν. Τον βρήκαν μερικές ώρες αργότερα στο διαμέρισμά του σε μία πολυκατοικία στη συνοικία Σαν Ραφαέλ της πρωτεύουσας Τεγκουσιγκάλπα, να κείτεται νεκρός με ένα ξύλο στην πλάτη και μία θηλιά στο λαιμό του, ενώ τα πάντα στο διαμέρισμα ήταν διαλυμένα. Το όνομά του Ρενάν Φαχάρδο Αργκουέτα, 23 χρόνων, και από την πρώτη στιγμή συμμετείχε στην πρώτη γραμμή του αγώνα και του Μετώπου ενάντια στο Πραξικόπημα.

Είναι ένα ακόμη θύμα του τρομακτικά φονικού κύματος καταστολής που έχει εξαπολυθεί, καθώς πλέον οι οργανώσεις που συμμετέχουν στο Μέτωπο θεωρούν δεδομένο ότι οι μυστικές υπηρεσίες, ο στρατός και διάφοροι μισθοφόροι, έχοντας εφοδιαστεί με λίστα προσώπων ανά πόλη και χωριό, προσπαθούν να εξαφανίσουν από προσώπου Γης όλα τα ενεργά μέλη και στελέχη του λαϊκού κινήματος. Οι καταγγελίες συνεχώς αυξάνονται, ενώ ο Εμερσον Γιοβάνι Μαρτίνες, μέλος του Μετώπου που κατόρθωσε να φύγει ζωντανός από τα χέρια των πρακτόρων της Εθνικής Διεύθυνσης Ερευνών - DNIC, κατήγγειλε ότι η Γενική Διεύθυνση έχει μετατραπεί σε κέντρο βασανιστηρίων. Ανάλογες καταγγελίες είχε κάνει και ο Γουόλτερ Τρότσες, στέλεχος της αντίστασης, που τελικά δολοφονήθηκε μερικά 24ωρα μετά τη διαφυγή του...

Εκτός της καταστολής, ωστόσο, μία ακόμη τρομακτική προοπτική αντιμετωπίζει ο λαός της Ονδούρας, καθώς μέσα στον επόμενο χρόνο κινδυνεύουν περισσότεροι από 100.000, εξαιτίας της πείνας που προκαλείται από την καταστροφή της παραγωγής λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων και επιδεινώνεται δραματικά λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει τη διεθνή απομόνωση της χώρας, σύμφωνα με έκθεση του Συντονιστικού Γραφείου Ανθρωπιστικών Ζητημάτων του ΟΗΕ.

Τέλος, σε πολιτικό επίπεδο, ειδικής μνείας χρήζει «το τελεσίγραφο της ισπανικής κυβέρνησης» προς τον «εκλεγμένο πρόεδρο», Πορφίριο Λόμπο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, η Ισπανία, που θα ασκεί την Προεδρία της ΕΕ από την 1η Γενάρη, δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα, αλλά και την κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο Λόμπο μετά την 27η Γενάρη στην περίπτωση που δεν αποκατασταθεί άμεσα η συνταγματική τάξη, δεν υπάρξει «κυβέρνηση συμφιλίωσης» υπό τον Μανουέλ Σελάγια και συμμετάσχουν στην κυβέρνηση πρόσωπα που είχαν άμεση σχέση με το πραξικόπημα... Πρόκειται για υποκρισία εκ μέρους της Ισπανίας και μία σαφή προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την Προεδρία της ΕΕ - δεδομένων και των ειδικών δεσμών με τη Λατινική Αμερική - ώστε να προωθήσει τα συμφέροντα των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ