Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ο Ομπάμα σαλπίζει επίθεση στο όνομα της τρομοκρατίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Δεν θα εφησυχάσουμε έως ότου ανακαλύψουμε όλους όσοι εμπλέκονται και να τους κάνουμε να πληρώσουν. Αυτό αποτελεί μία σοβαρή υπενθύμιση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε και τη φύση όσων απειλούν την πατρίδα μας», τόνισε ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα από τη Χαβάη όσον αφορά την αποτυχημένη απόπειρα ανατίναξης του αεροσκάφους της Δέλτα από το Νιγηριανό Ούμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουτάλαμπ σαλπίζοντας συνάμα «διευρυμένη επίθεση» αρχικά στους μαχητές της Αλ Κάιντα στην Υεμένη αλλά και παντού φέρνοντας εκ νέου στο προσκήνιο τον «μπαμπούλα της τρομοκρατίας».

Παράλληλα, ο πρόεδρος Ομπάμα επεσήμανε κατά το διάγγελμά του πως διέταξε δύο μελέτες για το πώς οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να θωρακίσουν τα σύνορά τους από τρομοκρατικές πράξεις, υπογράμμισε πως διέταξε μία αναθεώρηση όλων των καταλόγων με υπόπτους, καθώς αποδείχθηκε πως ο δράστης είχε καταχωρηθεί σε κατάλογο με άτομα χαμηλού κινδύνου και κατέληξε ότι δεσμεύει «κάθε δυνατότητα» στη «νέα αποστολή» που δεν είναι άλλη από την επίθεση σε όσους ενέχονται σε αυτή την απόπειρα με πρώτους τους «μαχητές της Αλ Κάιντα στην Υεμένη».

Προφανώς ήταν το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο για τον Μπάρακ Ομπάμα καθώς με το «άρωμα της τρομοκρατίας» να πλανάται ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί όχι μόνο να νομιμοποιήσει τον πόλεμο ενάντια στην Υεμένη, έναν πόλεμο που ήδη διεξάγει έστω και περιορισμένα και σίγουρα συγκαλυμμένα, αλλά να δικαιολογήσει τη διεύρυνση και τη διαιώνιση των ιμπεριαλιστικών πολέμων που ήδη διεξάγουν οι ΗΠΑ και ενδεχομέμως όσους σχεδιάζει να αρχίσει στο μέλλον. Ηδη οι Αμερικανοί νομοθέτες κάνουν λόγο για επίσημη κήρυξη πολέμου στην Υεμένη, για μία «προληπτική επίθεση», ενώ κάποιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήδη κάνουν λόγο για εγκατάλειψη των σχεδίων για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο.

Ηδη το σκηνικό στήνεται. Κατά το τηλεοπτικό δίκτυο ABC επικαλούμενο έγγραφο του Πενταγώνου που χρονολογείται από τον περασμένο Μάη, ο εκπαιδευτής του επίδοξου «βομβιστή» Ούμαρ Φαρούκ φέρεται να ήταν «ένας από τους επικεφαλής της Αλ Κάιντα στην Υεμένη». Το έγγραφο καταγράφει «26 επιβεβαιωμένες» περιπτώσεις «επιστροφής σε τρομοκρατικές δραστηριότητες» κάποιων από τους περισσότερους από 500 κρατούμενους στο Γκουαντάναμο, μεταξύ αυτών δύο εκ των τεσσάρων ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, του Μουχάμαντ Αττίκ αλ Χάρμπι, κρατούμενου αρ. 333 και του επίσης Σαουδάραβα Σαΐντ Αλι αλ Σίχρι κρατούμενου 372 που απελευθερώθηκαν μαζί στις 9 Νοέμβρη 2007.

Την ίδια στιγμή ανακοίνωση της «Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου» με έδρα την Υεμένη που δημοσιεύθηκε σε μία ισλαμική ιστοσελίδα και φέρει την υπογραφή ενός εκ των «ηγετών», του Αμπου Μπασίρ Νάσερ Αλ Ουαχίσι, αναλαμβάνει την ευθύνη, ονομάζει ήρωα τον Νιγηριανό που διέλυσε το μεγάλο μύθο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών και ο οποίος «χρησιμοποίησε μια προηγμένη τεχνική για εκρηκτικά που έχει αναπτυχθεί από τους μουτζαχεντίν στα εργαστήρια της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο».

Τέλος οι αρχές της Υεμένης επιβεβαίωσαν ότι ο Ούμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουτάλαμπ «διέμενε στην Υεμένη από τις αρχές Αυγούστου ως τις αρχές Δεκεμβρίου» αφού «του χορηγήθηκε άδεια εισόδου για να παρακολουθήσει μαθήματα αραβικής σε ινστιτούτο της Σαναά» σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Saba. Παράλληλα οι αρχές της Υεμένης δήλωναν πως οι ΗΠΑ, παρότι γνώριζαν ότι ο 23χρονος Νιγηριανός βρίσκονταν στη λίστα υπόπτων για τρομοκρατία, δεν ενημέρωσαν ποτέ τις αρχές της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ