Τρίτη 23 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμακώνει διπλωματικά και στρατιωτικά το Ισραήλ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΑΜΜΑΝ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Στην ανατολική Ιερουσαλήμ, δεν πρόκειται να παγώσει ή να σταματήσει κανένα σχέδιο ανοικοδόμησης». Αυτό δήλωνε την Κυριακή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός λίγο πριν αναχωρήσει για επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, πυροδοτώντας νέο κύκλο παλαιστινιακών αντιδράσεων, τη στιγμή που ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Τζορτζ Μίτσελ προσπαθούσε, στις επαφές του με την παλαιστινιακή ηγεσία, να αναζητήσει ένα αποδεκτό «πλαίσιο άμεσης επανάληψης έμμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών».

Οι δηλώσεις του Μπέντζαμιν Νετανιάχου προκάλεσαν ρωγμές στην εικόνα της ισραηλινής «δέσμευσης για κινήσεις οικοδόμησης εμπιστοσύνης», που, απο την περασμένη Παρασκευή, καλλιεργούσε η αμερικανική διπλωματία με αφορμή την τηλεφωνική επικοινωνία του Νετανιάχου με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών. Την έντονη δυσφορία της εξέφρασε και η ΕΕ.

Η Χίλαρι Κλίντον μιλώντας στο AIPAC, τη μεγαλύτερη οργάνωση ισραηλινο-αμερικανικής συνεργασίας στις ΗΠΑ, επανέλαβε ότι η ασφάλεια του Ισραήλ είναι κάτι παραπάνω από «πρώτη προτεραιότητα» για την Ουάσιγκτον. Το Ισραήλ οφείλει να κάνει δύσκολες και αναγκαίες επιλογές. Η κατάσταση ως έχει είναι ανυπόφορη. Συμπλήρωσε, όμως, ότι «και θα οδηγήσει μόνο σε περαιτέρω βία». Για να καταλήξει ότι «μοναδικός δρόμος προς την ειρήνη είναι η ύπαρξη δύο ανεξάρτητων γειτονικών κρατών». Στην ομιλία της, βέβαια, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την παλαιστινιακή πλευρά για «δημιουργία εντυπώσεων μέσα από την πρόκληση πανικού όσον αφορά στους μουσουλμανικούς θρησκευτικούς τόπους».

Την ίδια ώρα, ο Μίτσελ συναντούσε τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς, στο Αμμάν της Ιορδανίας, καλώντας και τις δύο πλευρές σε αποκλιμάκωση της έντασης προκειμένου να «αναθερμανθούν οι, μεταξύ τους, επαφές το ταχύτερο δυνατό». Ο Αμπάς, από την άλλη, ξεκαθάρισε ότι όσο το Ισραήλ επιμένει στον εποικισμό, ιδιαίτερα της ανατολικής Ιερουσαλήμ, είναι αδύνατο να υπάρξουν συνομιλίες. Επίσης, κατηγόρησε την ισραηλινή πλευρά ότι «παίζει με τη φωτιά», καθώς κλιμακώνει τις προκλήσεις με την ισραηλινή στρατιωτική βία στη Δ. Οχθη.

Ο Αμπάς αναφερόταν στο θάνατο τεσσάρων νεαρών Παλαιστινίων, το Σάββατο και την Κυριακή, κοντά στην Νάμπλους, από πυρά του ισραηλινού στρατού σε επεισόδια με διαδηλωτές. Ανάλογη κλιμάκωση παρατηρείται και στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η ισραηλινή αεροπορία συνεχίζει τις, σχεδόν, καθημερινές επιδρομές, χωρίς, μέχρι στιγμής, να έχουν προκληθεί θύματα. Αργά χθες το βράδυ, αναφέρθηκαν και συγκρούσεις κατά μήκος της μεθορίου.

Στη Γάζα βρέθηκε, την Κυριακή, και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, ο οποίος ζήτησε την άρση του καταστροφικού εμπάργκο, μιλώντας για «απαράδεκτη κατάσταση» και τονίζοντας ότι «αποδυναμώνει τους απλούς ανθρώπους και ενισχύει τις φανατικές φωνές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ