Τρίτη 23 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Αόριστες διακηρύξεις για σταθερότητα και διεύρυνση

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.--

Σε ναυάγιο κατέληξε η συνδιάσκεψη που διοργάνωσαν από κοινού Σλοβενία και Κροατία το περασμένο Σάββατο για την προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, στο κάστρο Μπρντο πρι Κράνιου. Η τελική ανακοίνωση που εκδόθηκε δεν ήταν παρά ένα άνευρο κείμενο με γενικόλογες αναφορές στην «ανάγκη υιοθέτησης μίας κουλτούρας διαλόγου για την οικοδόμηση μεγαλύτερης περιφερειακής εμπιστοσύνης» αλλά και έκκληση στην ΕΕ προκειμένου «να διατηρηθεί ψηλά στην ατζέντα της η διαδικασία διεύρυνσης».

Ρόλο στην αποτυχία της συνδιάσκεψης φαίνεται πως έπαιξε η ηχηρή απουσία του Σέρβου Προέδρου Μπόρις Τάντιτς και του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Ο μόνος αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετείχε ήταν ο ευρωενωσιακός επίτροπος Στέφαν Φούλε, που κι αυτός έφυγε νωρίτερα προτρέποντας τους ηγέτες ΠΓΔΜ και Βοσνίας - Ερζεγοβίνης να πράξουν το ίδιο...

Ο μόνος ικανοποιημένος ήταν ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι που χαρακτήρισε τη Συνδιάσκεψη «πολύ σημαντικό γεγονός που συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής». Δεν παρέλειψε βέβαια να κατηγορήσει το Βελιγράδι για «νοοτροπία του παρελθόντος», ενώ αναφερόμενος στην συνδιάσκεψη που ετοιμάζει η ισπανική προεδρία της ΕΕ στο Σεράγεβο τον ερχόμενο Ιούνη είπε ότι δεν έχει λάβει πρόσκληση αλλά ότι προτίθεται να συμμετάσχει σαν...«ανεξάρτητο κράτος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ