Τρίτη 23 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Προχωρά η ... «εθνική συμφιλίωση»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ._

Τις επαφές με ομάδες ανταρτών των Ταλιμπάν για την προώθηση του σχεδίου της πολυσυζητημένης «εθνικής συμφιλίωσης» άρχισε να πραγματοποιεί από την Κυριακή ο εγκάθετος Αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι. Οι πρώτες επαφές πραγματοποιήθηκαν με την δεύτερη σε δύναμη οργάνωση Χεζμπ - ε - Ισλαμί, που βρίσκεται στις λίστες των «τρομοκρατών» των ΗΠΑ και στη δεκαετία του '80 χρηματοδοτούνταν ενάντια στο λαϊκό καθεστώς στη χώρα.

Η αντιπροσωπεία των ανταρτών που συναντήθηκε με το Χ. Καρζάι πρότεινε «σχέδιο ειρήνευσης», το οποίο μελετά η αφγανική κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι η «συμφιλίωση» περιλαμβάνει και χρηματικά οφέλη για τους Ταλιμπάν, και προπαγανδίζεται ως ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο και ακριβό σχέδιο, με τις ευλογίες των δυνάμεων κατοχής.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, που συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή και της ελληνικής αντιπροσωπείας, που συνυπογράφει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, επαναβεβαίωσε την δέσμευσή του στους στόχους της κατοχικής πολιτικής, δηλώνοντας ότι η «σταθερότητα και η ασφάλεια» παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση στην περιοχή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, χτες εξέφρασε την «υποστήριξή του στις προσπάθειες της αφγανικής κυβέρνησης για την εξεύρεση πολιτικής λύσης» με τους Ταλιμπάν και ανανέωσε για ακόμα ένα χρόνο την αποστολή του στη χώρα.

Την ίδια στιγμή 10 άμαχοι σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στα νότια της χώρας, την Κυριακή, με στόχο στρατιωτική αυτοκινητοπομπή στην επαρχία Γκερέσκ, ενώ χτες έχασαν τη ζωή τους και δύο ακόμα κατοχικοί στρατιώτες σε εκρήξεις στα νότια της χώρας. Στο Πακιστάν, 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή σε επίθεση μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ