ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχίζεται η σφαγή στο Ουαζιριστάν

ΚΑΡΑΤΣΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Συνθήκες γενικευμένου πολέμου δημιουργεί ο πακιστανικός στρατός στη χώρα, εξαπολύοντας ανθρωποκυνηγητό σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως «προπύργια των Ταλιμπάν» με περισσότερους από 30.000 στρατιώτες να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα στο Νότιο Ουαζιριστάν. Χθες σε ανακοίνωση του στρατού, ο οποίος πραγματοποιεί επιθέσεις με χερσαία και εναέρια μέσα, χαιρετίζεται η κατάληψη μίας ακόμα περιοχής, στην οποία κυριαρχούσαν οι «αντάρτες που πρόσκεινται στις δυνάμεις των Ταλιμπάν», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι στις επιχειρήσεις έχασαν τη ζωή τους 16 «ισλαμιστές μαχητές», χωρίς να γίνεται σε καμία περίπτωση λόγος για απώλειες σε αμάχους...

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν από την πλευρά του αρνήθηκε τις αποκαλούμενες ως «επιτυχίες» του στρατού, ισχυριζόμενος ότι οι περιοχές από τις οποίες αποσύρονται οι δυνάμεις των ανταρτών και ο στρατός υποστηρίζει ότι κέρδισε, δεν είναι παρά μέρος συγκεκριμένου σχεδίου, δεδομένου ότι γνωρίζουν ότι βρίσκονται εν μέσω ενός μακροχρόνιου πολέμου...

ΥΠΕΞ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Eξαγοράζoντας ... συμμάχους

Η Κλίντον επί το έργον...
Η Κλίντον επί το έργον...
MΑΡΑΚΕΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που δημιούργησαν οι δηλώσεις της, όπου σχεδόν αυτολεξεί υιοθέτησε τις θέσεις του Τελ Αβίβ για τον εποικισμό, προσπάθησε, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, η Χίλαρι Κλίντον. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, ολοκληρώνοντας τις επαφές της με Αραβες ομολόγους της που δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους στο Μαρακές του Μαρόκου, επανέλαβε ότι «η Ουάσιγκτον είναι δεσμευμένη και αποφασισμένη στο στόχο της για επίτευξη οριστική συμφωνίας και ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».

Προκειμένου, δε, να «πείσει» για τις «καλές προθέσεις» του Λευκού Οίκου, η Κλίντον μεταβαίνει, εκτός προγράμματος, σήμερα στο Κάιρο και προανήγγειλε «ως μια νέα αρχή», προγράμματα δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων προς Υεμένη και Ιορδανία, τα οποία, φυσικά, θα εντείνουν την εξάρτηση των δύο ηγεσιών στο άρμα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Κατά τα άλλα, επέμεινε ότι θα πρέπει να επαναληφθούν άμεσα «οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες και να βελτιωθούν οι ισραηλινο-αραβικές σχέσεις συνολικά», χωρίς, όμως, να ανακαλέσει την επίμαχη δήλωσή της, δηλαδή ότι «αν και ανεπαρκές, είναι ένα πρώτο βήμα η πρόθεση της κυβέρνησης Νετανιάχου να περιορίσει για λίγο τον εποικισμό».

Τον ισραηλινό εποικισμό καταδίκασε, λεκτικώς, και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών. Εντούτοις, ο Μίλιμπαντ, από το Αμμάν, δεν προσέφερε καμία, επί του πρακτέου, λύση.

Το «γάντι» στον αραβικό κόσμο «πέταξε» χθες και ο Ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών. Ο Ντάνι Αγιαλόν υπογράμμισε ότι «εφόσον ενδιαφέρονται για την ειρήνη, θα πρέπει να εκπονήσουν ένα σχέδιο Μάρσαλ ύψους 10 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση της παλαιστινιακής οικονομίας, αφού είναι κομβικός παράγοντας για την επίτευξη σταθερότητας».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ισραηλινής στρατιωτικής αντικατασκοπείας, υποστράτηγος Αμος Γιαντλίν, υποστήριζε ότι η «Χαμάς» δοκίμασε, προσφάτως, επιτυχώς στη Μεσόγειο, ρουκέτα, ιρανικής προέλευσης, μεγάλου βεληνεκούς που μπορεί να φτάσει το Τελ Αβίβ. Η «Χαμάς» δε διέψευσε κατηγορηματικά την πληροφορία.

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Πιέσεις για «τελική επίσημη» απάντηση της Τεχεράνης

ΒΙΕΝΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Αμφίσημα παραμένουν τα μηνύματα της ιρανικής ηγεσίας όσον αφορά στο σχέδιο συμφωνίας για προμήθεια πυρηνικού καυσίμου, διά μέσου του περαιτέρω εμπλουτισμού του ουρανίου που διαθέτει από Ρωσία - Γαλλία. Χτες, η Τεχεράνη επαναλάμβανε τη θέση που εξέφρασε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί, δηλαδή ότι επιδιώκει να συσταθεί υπό τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας μια «τεχνική επιτροπή, που θα εξετάσει τα τεχνικά και οικονομικά ζητήματα που προκύπτουν από την πρόταση της ΔΕΑΕ και ανησυχούν το Ιράν».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Μοτακί υποστήριξε ότι το Ιράν δεν έχει απορρίψει το σχέδιο συμφωνίας, αν και άλλοι αξιωματούχοι άφηναν να εννοηθεί ότι «κλίνει προς τη λύση της αγοράς πυρηνικού καυσίμου και όχι της εξαγωγής των δικών της αποθεμάτων».

Τη διεξαγωγή ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων «που δε θα γίνει με όρους των ΗΠΑ» ζήτησε και ο θρησκευτικός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Από την άλλη, όμως, οι «6» (Ρωσία, Γαλλία, Κίνα, Βρετανία, ΗΠΑ, Γερμανία) πιέζουν για άμεση αποδοχή της συμφωνίας και τονίζουν ότι «αν η διαφωνία έγκειται μόνο σε τεχνικά ζητήματα, τότε θα συζητήσουμε μετά». Η Χίλαρι Κλίντον υπογράμμιζε ότι «το περιεχόμενο της συμφωνίας δε θ' αλλάξει».

Ο ΓΓ της ΔΕΑΕ, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, επανέλαβε την έκκλησή του προς την ιρανική ηγεσία να «είναι όσο το δυνατόν πιο ανοιχτή και ν' απαντήσει το γρηγορότερο δυνατό θετικά στην ευκαιρία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης». Ανάλογη έκκληση απηύθυναν και οι Αραβες υπουργοί Εξωτερικών.

Εκτέλεση μέλους της «Τζουνταλάχ»

Απαγχονίστηκε στο Ζαχεντάν, πρωτεύουσα της νοτιοανατολικής επαρχίας Σιστάν-Μπαλουχιστάν, μέλος της σουνιτικής οργάνωσης «Τζουνταλάχ», που πραγματοποίησε την πολύνεκρη επίθεση κατά Φρουρών της Επανάστασης, πριν δύο εβδομάδες με δύο νεκρούς. Ο Αμπντουλχαμίντ Ρίτζι κρίθηκε ένοχος για άλλη υπόθεση, όπως ανακοινώθηκε.

  • Αυστηρή προειδοποίηση προς τους «μεταρρυθμιστές» να μην «αξιοποιήσουν την 30ή επέτειο κατάληψης της αμερικανικής πρεσβείας, σήμερα, για να διαδηλώσουν κατά της ηγεσίας Αχμαντινετζάντ» απηύθυναν οι Φρουροί της Επανάστασης και ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων καταστολής της Τεχεράνης.
ΙΡΑΚ
«Χορός» πετρελαϊκών συμφωνιών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Επισημοποιήθηκε, με έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, η συμφωνία της ιρακινής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας με την κοινοπραξία της βρετανικής BP PLC και της κινεζικής CNPC για την εκμετάλλευση του πετρελαϊκού κοιτάσματος Ρουμάιλα, στο νότο, που διαθέτει τα τρίτα, στον κόσμο, μεγαλύτερα διαπιστωμένα αποθέματα. Η 20ετής συμφωνία προβλέπει ότι θα εξορύσσονται από το κοίτασμα 2,85 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (τριπλάσια ποσότητα από σήμερα) εκ των οποίων η κοινοπραξία θα κερδίζει 2 δολάρια καθ' έκαστο, μειώνοντας κατά πολύ την αρχική διεκδίκησή της με γνώμονα τους όρους της Βαγδάτης, που κρατά το μεγαλύτερο μερίδιο ανά βαρέλι. Ο βρετανικός Τύπος σχολίαζε ότι πρόκειται για ιστορική συμφωνία, αφού σηματοδοτεί την επιστροφή της BP στο Ιράκ μετά τις εθνικοποιήσεις της δεκαετίας του '70.

Μια μέρα νωρίτερα, το υπουργείο Πετρελαίου ανακοίνωνε ότι κατέληξε σε εικοσαετή συμφωνία εκμετάλλευσης του πετρελαϊκού κοιτάσματος Ζουμπάιρ, στο νότο, (4,1 δισ. βαρέλια) με την κοινοπραξία της ιταλικής ΕΝΙ με την αμερικανική Occidental Petroleum Corp. και την νοτιοκορεατική KOGAS. Η αρχική αυτή συμφωνία προβλέπει αύξηση της παραγωγής ημερησίως από 200.000 βαρέλια σε 1,1 εκατομμύριο. Οι εταιρείες, επίσης, μείωσαν το μερίδιό τους από 4,80 δολάρια το βαρέλι σε 2 και για να ισχύσει η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου Σαχριστάνι, σε «θετική κατεύθυνση» βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις με τρεις κοινοπραξίας που έκαστη διεκδικεί την εκμετάλλευση, επίσης με 20ετή ορίζοντα, του κοιτάσματος της Δυτικής Κούρνα Στάδιο 1. Πρόκειται για τις κοινοπραξίες της ρωσικής Lukoil με την αμερικανική ConocoPhilips, της αμερικανικής ExxonMobil με την ολλανδική Royal Dutch Shell και η κινεζική CNPC.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Στη θέση του ο αχυράνθρωπος Καρζάι

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΠΑΡΙΣΙ.--

Την «προεδρία» του Αφγανιστάν (δηλαδή του τοποτηρητή των κατοχικών δυνάμεων) για δεύτερη θητεία ανέλαβε και επισήμως χτες ο Χαμίντ Καρζάι, υποσχόμενος «δίκαιη διακυβέρνηση» και «καταπολέμηση της διαφθοράς», και κάνοντας άνοιγμα προς τους «Ταλιμπάν» ζήτησε «ειρήνη στη χώρα»... Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν αναφερόμενος στις υποσχέσεις του προέδρου μίλησε για «λόγια άνευ σημασίας», προσθέτοντας ότι και στο παρελθόν έχει κάνει τέτοιες δηλώσεις, ωστόσο δεν είναι παρά «μία μαριονέτα και αυτός και η κυβέρνησή του και φυσικά δεν έχει εξουσία για τέτοια απόφαση». Στην ανακοίνωσή τους οι Ταλιμπάν σημειώνουν ότι και η ακύρωση του δεύτερου γύρου των εκλογών αποδεικνύει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στην Ουάσιγκτον και στη συνέχεια ανακοινώνονται στην Καμπούλ.

Χτες τον Αφγανό πρόεδρο συνεχάρησαν ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, ο οποίος επανέλαβε τη δέσμευση της «Συμμαχίας» στην κατοχή, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, δηλώνοντας την «πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας», η Σουηδική προεδρία της ΕΕ, η οποία σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι «πρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα από την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας», και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, ζητώντας από τον Χ. Καρζάι περισσότερες προσπάθειες κατά της διαφθοράς, την οποία επί της ουσίας στηρίζει και υποστηρίζει η κατοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ