Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Πιέσεις για «τελική επίσημη» απάντηση της Τεχεράνης

ΒΙΕΝΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Αμφίσημα παραμένουν τα μηνύματα της ιρανικής ηγεσίας όσον αφορά στο σχέδιο συμφωνίας για προμήθεια πυρηνικού καυσίμου, διά μέσου του περαιτέρω εμπλουτισμού του ουρανίου που διαθέτει από Ρωσία - Γαλλία. Χτες, η Τεχεράνη επαναλάμβανε τη θέση που εξέφρασε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί, δηλαδή ότι επιδιώκει να συσταθεί υπό τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας μια «τεχνική επιτροπή, που θα εξετάσει τα τεχνικά και οικονομικά ζητήματα που προκύπτουν από την πρόταση της ΔΕΑΕ και ανησυχούν το Ιράν».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Μοτακί υποστήριξε ότι το Ιράν δεν έχει απορρίψει το σχέδιο συμφωνίας, αν και άλλοι αξιωματούχοι άφηναν να εννοηθεί ότι «κλίνει προς τη λύση της αγοράς πυρηνικού καυσίμου και όχι της εξαγωγής των δικών της αποθεμάτων».

Τη διεξαγωγή ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων «που δε θα γίνει με όρους των ΗΠΑ» ζήτησε και ο θρησκευτικός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Από την άλλη, όμως, οι «6» (Ρωσία, Γαλλία, Κίνα, Βρετανία, ΗΠΑ, Γερμανία) πιέζουν για άμεση αποδοχή της συμφωνίας και τονίζουν ότι «αν η διαφωνία έγκειται μόνο σε τεχνικά ζητήματα, τότε θα συζητήσουμε μετά». Η Χίλαρι Κλίντον υπογράμμιζε ότι «το περιεχόμενο της συμφωνίας δε θ' αλλάξει».

Ο ΓΓ της ΔΕΑΕ, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, επανέλαβε την έκκλησή του προς την ιρανική ηγεσία να «είναι όσο το δυνατόν πιο ανοιχτή και ν' απαντήσει το γρηγορότερο δυνατό θετικά στην ευκαιρία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης». Ανάλογη έκκληση απηύθυναν και οι Αραβες υπουργοί Εξωτερικών.

Εκτέλεση μέλους της «Τζουνταλάχ»

Απαγχονίστηκε στο Ζαχεντάν, πρωτεύουσα της νοτιοανατολικής επαρχίας Σιστάν-Μπαλουχιστάν, μέλος της σουνιτικής οργάνωσης «Τζουνταλάχ», που πραγματοποίησε την πολύνεκρη επίθεση κατά Φρουρών της Επανάστασης, πριν δύο εβδομάδες με δύο νεκρούς. Ο Αμπντουλχαμίντ Ρίτζι κρίθηκε ένοχος για άλλη υπόθεση, όπως ανακοινώθηκε.

  • Αυστηρή προειδοποίηση προς τους «μεταρρυθμιστές» να μην «αξιοποιήσουν την 30ή επέτειο κατάληψης της αμερικανικής πρεσβείας, σήμερα, για να διαδηλώσουν κατά της ηγεσίας Αχμαντινετζάντ» απηύθυναν οι Φρουροί της Επανάστασης και ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων καταστολής της Τεχεράνης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ