Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ
Και με υπογραφή... Κλάους

ΠΡΑΓΑ.--

Υπέγραψε τελικά χτες την αντιδραστική Συνθήκη της Λισαβόνας ο Τσέχος Πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εφαρμογή της, πιθανότατα στις αρχές του 2010.

Ο Κλάους υπέγραψε το συγκεκριμένο ντοκουμέντο λίγες ώρες αφότου το τσεχικό Συνταγματικό Δικαστήριο, μετά από εξέταση προσφυγών που κατέθεσαν 17 Τσέχοι γερουσιαστές του συντηρητικού Δημοκρατικού Κόμματος Πολιτών, αποφάνθηκε ότι η Συνθήκη «δε βρίσκεται σε αντίφαση με το Σύνταγμα της Τσεχικής Δημοκρατίας».

Ο Τσέχος Πρόεδρος είχε ζητήσει να υπάρξει για τη χώρα του μια εξαίρεση από το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, κάτι που έγινε αποδεκτό από την ΕΕ, επικαλούμενος το υπαρκτό ενδεχόμενο περιουσιακών διεκδικήσεων από τους Γερμανούς Σουδήτες, που είχαν εκδιωχθεί από την Τσεχοσλοβακία μετά το β' Παγκόσμιο πόλεμο.

Την ικανοποίησή τους για την επικύρωση της Συνθήκης από τον Β. Κλάους έσπευσαν να δηλώσουν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τις ΗΠΑ όπου βρισκόταν, Γέρζι Μπούζεκ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο Τσέχος πρωθυπουργός Γιαν Φίσερ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ