Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΕ
Κλίμα, μπίζνες και επεμβάσεις

Οι Πρόεδροι Γερμανίας - ΗΠΑ
Οι Πρόεδροι Γερμανίας - ΗΠΑ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Να συντονιστεί με τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη» κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, απευθυνόμενη στην Ολομέλεια του Κογκρέσου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ετσι η Μέρκελ άδραξε την ευκαιρία για να πιέσει ενόψει και της Συνόδου του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στην Κοπεγχάγη, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο». Κάλεσε τις ΗΠΑ να συνυπογράψουν τις διεθνείς δεσμεύσεις για την επίτευξη του στόχου να μειωθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου ο μέσος όρος της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο και τόνισε ότι εάν Ευρώπη και ΗΠΑ «συνεργαστούν θα αποτελέσουν παράδειγμα» και για ανερχόμενες δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ινδία. Φυσικά, η Μέρκελ δεν έχει ευαισθητοποιηθεί για το περιβάλλον αλλά προωθεί με αυτό το πρόσχημα τα συμφέροντα των γερμανικών μονοπωλίων που ετοιμάζονται για «πράσινες μπίζνες». Ηδη είναι γνωστή η πρωταγωνιστική συμμετοχή γερμανικών και άλλων ευρωπαϊκών μονοπωλίων για την εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών συστημάτων στη Σαχάρα, με στόχο να παράγεται ηλεκτρική ενέργεια απ' το 2015.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έμεινε μόνο στο «ψητό»... Πλέκοντας το εγκώμιο του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ως «ενός εξαιρετικού ηγέτη», πρόσθεσε ότι και η Γερμανία είναι «εξαιρετικός σύμμαχος των ΗΠΑ σε μία σειρά διεθνών ζητημάτων» και πέρασε στην επίθεση καλώντας σε μία «πολιτική μηδενικής ανοχής» έναντι του Ιράν.

Ενα Ιράν με πυρηνικά όπλα θα αποτελούσε απειλή για τη διεθνή ασφάλεια, πρόσθεσε η Μέρκελ, λέγοντας ότι υπάρχει περιορισμένη υπομονή στις συνομιλίες που γίνονται προκειμένου το Ιράν να αποκαλύψει την αλήθεια για το πυρηνικό του πρόγραμμα. «Το Ιράν πρέπει να το γνωρίζει αυτό, ξέρει την προσφορά μας, αλλά ξέρει επίσης πού θα τραβήξουμε τη γραμμή», είπε η Μέρκελ καταλήγοντας και αναφερόμενη στις σχέσεις Ιράν-Ισραήλ: «Οποιος απειλεί το Ισραήλ απειλεί εμάς».

Αναλόγου περιεχόμενου με την ομιλία της ήταν και η ατζέντα των συνομιλιών της με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, συνάντηση που προηγήθηκε και πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ σε «ιδιαίτερα φιλικό κλίμα». «Εκτιμάμε τις θυσίες των Γερμανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν», είπε στις σύντομες δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Aμερικανός Πρόεδρος ενώ απέφυγε τις δηλώσεις όσον αφορά στο περιβάλλον.

Σύνοδος ΕΕ - ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντησή του με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους κατά τη σύνοδο ΗΠΑ-ΕΕ εξέφρασε την ελπίδα πως η σύνοδος του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές στην Κοπεγχάγη θα καταλήξει σε μια σημαντική συμφωνία. Εμφανίστηκε ωστόσο «συγκρατημένα αισιόδοξος», παραδεχόμενος ότι δε θα επιλυθούν όλα τα προβλήματα. Εξάλλου, η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται ότι δε θα έχει να προσφέρει τίποτα σχετικά με τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, μιας και δεν υπάρχει συναίνεση στο Κογκρέσο.

Στη σύνοδο ΗΠΑ-ΕΕ, στην οποία συμμετείχαν εκτός του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο Σουηδός πρωθυπουργός, Φρέντρικ Ράινφελντ, ως προεδρεύων της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, ο πρόεδρος τη Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η παγκόσμια οικονομική κρίση, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

  • Με το βλέμμα ουσιαστικά στραμμένο στις ενδιάμεσες εκλογές του 2010 αλλά και με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις προεδρικές εκλογές τις οποίες κέρδισε ο Μπαράκ Ομπάμα, η χτεσινή αναμέτρηση σε διάφορες πολιτείες αποτελεί κατά τους αναλυτές ένα «τεστ» για την κυβέρνηση. Αποτελέσματα αναμένονται τις πρώτες πρωινές ώρες καθώς οι πολιτείες Βιρτζίνια και Νιου Τζέρσι θα εκλέξουν κυβερνήτες, ενώ στα βόρεια της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, στη βόρεια Καλιφόρνια θα αποφασίσουν ποιοι θα καλύψουν δύο κενές θέσεις στο Κογκρέσο, η δε Νέα Υόρκη και η Ατλάντα θα εκλέξουν επίσης δημάρχους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ