Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ
Κινητοποιήσεις εργαζομένων

ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ.--

Με μία ακόμη πορεία και διαδήλωση, που καλεί η «Συμμαχία όλου του Πουέρτο Ρίκο για το Πουέρτο Ρίκο» (Coaliciοn Todo Puerto Rico por Puerto Rico) στο κέντρο της πρωτεύουσας Σαν Χουάν, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στα σχέδια του κυβερνήτη Λουίς Φορτούνιο να προχωρήσει σε απολύσεις 17.000 εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και σε σαρωτικές περικοπές των δαπανών.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται αδιάλειπτα από το Σεπτέμβρη όταν και ανακοινώθηκε η προώθηση του «Νόμου 7» ή του «Ειδικού Νόμου που κηρύσσει Κατάσταση Εκτακτης Δημοσιονομικής Ανάγκης» και ο οποίος προβλέπει περικοπές ύψους 2 δισ. δολαρίων, με στόχο να περιορίσει το έλλειμμα των 3,2 δισ. δολαρίων. Στις περικοπές αυτές περιλαμβάνονται οι άμεσες απολύσεις 17.000 εργαζομένων το πρώτο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μήνα, οι οποίοι προστίθενται στους ήδη 5.000 απολυμένους τους προηγούμενους μήνες, ενώ ο συνολικός αριθμός σύμφωνα με τα συνδικάτα ενδέχεται να φτάσει τους 30.000, καθώς αναμένεται η ιδιωτικοποίηση, η συγχώνευση ακόμη και το κλείσιμο εταιρειών και υπηρεσιών.

Στο Πουέρτο Ρίκο με το ιδιότυπο καθεστώς της «αυτοκυβέρνητης πολιτείας των ΗΠΑ» οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα αποτελούν το 25% του συνολικού εργατικού δυναμικού του. Από την ημέρα που ανακοινώθηκε το σχέδιο του κυβερνήτη Φορτούνιο, οι διαδηλώσεις και οι απεργίες είναι συνεχείς, ενώ, όπως δηλώνουν τα συνδικάτα και η συμμαχία, θα προχωρήσουν σε νέα πανεθνική απεργιακή κινητοποίηση, ίσως και απ' αόριστο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ