ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σημαντικές παραστάσεις στην Επίδαυρο

«Ικέτιδες»

Eurokinissi

«Ικέτιδες»
Με τις ελληνο-ολλανδικές μουσικές «Ικέτιδες» του Ευριπίδη, την Παρασκευή και το Σάββατο, που έχει συν-σκηνοθετήσει με τον Ολλανδό Πολ Κεκ ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, συνεχίζονται τα φετινά Επιδαύρια. «Οι Ικέτιδες πραγματεύονται» - σημειώνει ο σκηνοθέτης - «τη σκληρότητα του πολέμου και τον πόνο που αυτός προκαλεί. Ταυτόχρονα όμως, έχει και ένα βαθύ πολιτικό υπόστρωμα, που μας καλεί να ξανασκεφτούμε το δικό μας πολιτικό κλίμα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ολλανδία. Το έργο παρέχει πλούσιο υλικό για τη διερεύνηση των διαφορετικών πολιτικών συμφερόντων στις σύγχρονες ειρηνευτικές επιχειρήσεις και δράσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στην Ολλανδία αυτό είναι ένα φλέγον θέμα, εφόσον η ολλανδική κυβέρνηση πρόκειται να αποφασίσει σύντομα για μια ολλανδική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Η φωνή των μανάδων στις Ικέτιδες είναι η φωνή όλων των μανάδων του κόσμου». Για την παράσταση, που είναι δίγλωσση (Ελληνικά και Ολλανδικά), έγιναν δύο νέες μεταφράσεις: Η πρώτη από τα αρχαία ελληνικά στα ολλανδικά και η δεύτερη από το νεοδημιουργηθέν ολλανδικό κείμενο στα ελληνικά. Η μετάφραση είναι των Χέρμαν Αλτενα, Τζοάνα Ντούλαρτ, Ευαγγελίας Αδριτσάνου, Μιχαήλ Μαρμαρινού κ.ά. Οι μουσικές των Ρικ Ελστγκέστ, Μπο Κεκ, Πολ Κεκ, Τον βαν ντε Μερ, Τζον βαν Οστρουμ και Μπάστιαν Βόλτζερ. Παίζουν οι ηθοποιοί και μουσικοί: Μελίνα Αποστολίδου, Γιοαχίμ Μπάντενχορστ, Ρεϊνού Μπουσερμέικερ, Ρικ Ελστγκέστ κ.ά.

  • Στο πλαίσιο του Μουσικού Ιούλη, στο μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, Παρασκευή και Σάββατο, επίσης, παρουσιάζονται τα «ΧΟΡΙΚΑ - Αιωνία θητεία στο κάλλος», από την Ομάδα Ελληνικού Μουσικού Θεάτρου «Σπείρα - Σπείρα». Η μετάφραση - επιλογή κειμένων είναι του Κ. Χ. Μύρη, η διδασκαλία του Σταμάτη Κραουνάκη. Ενδυση και σκηνικό Τάκης Χατούπης. Φωτισμοί Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Κίνηση Φρόσω Κορρού. Υποκριτική και αυτοσχεδιασμός Χρήστος Στέργιογλου. Ενορχήστρωση Σταμάτης Κραουνάκης, Χρίστος Θεοδώρου, Στέφανος Λογοθέτης, Γιάννης Χριστοδουλόπουλος. Ομάδα Σπείρα Σπείρα: Ρίτα Αντωνοπούλου, Ελεάνα Καραντινού, Στέλιος Καρπαθάκης, Πελαγία Μουρούζη, Χρήστος Μουστάκας, Γιώργος Στιβανάκης, Βικτωρία Ταγκούλη, Ηρώ Σάια, Παρθένα Χοροζίδου και δώδεκα εκπαιδευόμενοι ερμηνευτές από τα σεμινάρια «Μουσικής ερμηνείας ελληνικού λόγου» (2003-04 & 2004-05). Είκοσι δύο λυρικές συνθέσεις με μέρη του χορού από τους τρεις τραγικούς μας Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη και τον Αριστοφάνη. Λόγια του χορού, λόγια του κόσμου, κωμωδία, τραγωδία, λόγια των ποιητών: Ορνιθες, Οιδίπους επί Κολωνώ, Αγαμέμνων, Βάκχες, Νεφέλες, Εκάβη, Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Ικέτιδες, Τρωάδες, Χοηφόρες, Τραχίνιες, Ελένη, Ιφιγένεια η εν Ταύροις, Ευμενίδες, Κύκλωψ, Θεσμοφοριάζουσες.
Αλληγορικό «Καφέ Μύλλερ»

Στιγμιότυπο από το «Καφέ Μύλλερ»
Στιγμιότυπο από το «Καφέ Μύλλερ»
Επανέρχεται στην Ελλάδα μια μεγάλη, διεθνώς καταξιωμένη αναμορφώτρια της τέχνης του χορού και σύνδεσής του με στοιχεία του θεάτρου (λόγο, τραγούδι), με επιρροές από τον Μπρεχτ, το προπολεμικό, πολιτικο-κοινωνικού περιεχομένου γερμανικό «θέατρο καμπαρέ», το μιούζικαλ, την ακροβασία κλπ. Μια δημιουργός που επηρέασε όχι μόνο ομοτέχνους της, διεθνώς, αλλά και σκηνοθέτες. Ο λόγος για τη Γερμανίδα Πίνα Μπάους, η οποία θα παρουσιάσει με το Χοροθέατρο του Βούπερταλ, στις 9,10,11/7, στην αίθουσα της Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, μια «μυθική» και ιστορικής σημασίας χοροθεατρική δημιουργία της. Συγκεκριμένα το έργο «Καφέ Μύλλερ», που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1978 και το οποίο βιογραφεί τη χορευτική και χορογραφική πορεία της 66χρονης Πίνα Μπάους και παράλληλα ιστορεί την πορεία του Χοροθεάτρου του Βούπερταλ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παράσταση αυτή μετέχει χορευτικά και η ίδια.

Το «Καφέ Μύλλερ», που διαδραματίζεται μέσα σε ένα καφέ, με ρεαλισμό και μελαγχολικό χιούμορ, αλληγορεί ρεαλιστικά για το «όνειρο» και την πραγματικότητα, για τον «κόσμο» της δημιουργίας και της ζωής, τους «μαγεμένους» καλλιτέχνες και τους «κανονικούς» ανθρώπους, τη μοναδικότητα και τον άγνωστο εσώκοσμο κάθε ανθρώπου, τη μοναξιά, την αδυναμία επικοινωνίας των ανθρώπων. «Μου άρεσε να χορεύω επειδή φοβόμουν να μιλήσω. Οταν κινούμαι αισθάνομαι. Η κίνηση είναι για μένα ένα συναίσθημα, μια επιθυμία. Ο,τι με κινεί βρίσκεται πέρα από την έκφραση. Η κίνηση έχει να κάνει με την αβεβαιότητα...», λέει η Πίνα Μπάους, εξηγώντας τι την ώθησε στη βουβά εύγλωττη τέχνη του χορού. Στο έργο ακούγονται άριες του Χένρι Πέρσελ. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Ρολφ Μπόρζικ.

«Τζέθρο» κλασικής «γεύσης»

Ο Ιαν Αντερσον

Eurokinissi

Ο Ιαν Αντερσον
Ο σπουδαίος καλλιτέχνης Ιαν Αντερσον - ιδρυτικό μέλος των θρυλικών «Jethro Tull» («Τζέθρο Ταλ»)- εμφανίζεται αύριο στο Αρχαίο Ωδείο Πάτρας. Ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του φλάουτου σε ροκ εκτέλεση θα συμπράξει με την Ορχήστρα Πατρών. Παρότι παραμένει μέλος του συγκροτήματος, στην Πάτρα θα ξεδιπλώσει το ταλέντο του στα ακουστικά όργανα, με αγαπημένα κομμάτια συλλογής των «Jethro Tull», σόλο κομμάτια και μια γεύση κλασικού ρεπερτορίου. Η συλλογή είναι προσεκτικά διαμορφωμένη για φλάουτο με ενισχυτή, ροκ μουσική και ακουστικά όργανα για τρεις εκτελεστές και συμφωνική ορχήστρα. Θ' ακουστούν τα τραγούδια «Aqualung», «My God», «Bouree», «Budapest» κ.ά., με διάσπαρτα κομμάτια παλιού και πρόσφατου υλικού ακουστικών οργάνων του Αντερσον. Οπως ο ίδιος λέει, «ο σκοπός δεν είναι ο εξαναγκασμός ανόμοιων μαχητών σε μια βέβηλη μουσική ένωση. Το ροκ συγκρότημα και η ορχήστρα έχουν τις ρίζες τους στις αρχές του προοδευτικού ροκ, στα τέλη της δεκαετίας του '60. Ως μουσικός ακουστικών οργάνων, προτιμώ μια πιο φιλική σύνθεση κλασικής κιθάρας, πιάνου, κρουστών, ντραμς και μπάσου με τα παραδοσιακά όργανα ορχήστρας. Ετσι δημιουργείται ένα περιβάλλον όπου όλοι οι μουσικοί μπορούν να αποχωρήσουν από το θέατρο με τα αυτιά και την αξιοπρέπειά τους ανέπαφα! Πασχίζουμε για μια ζωηρή αίσθηση του ροκ, χωρίς βίαιο ήχο».

«Από δω και πάνω»

Τη Δευτέρα (10/7, 9μμ), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στο θέατρο Λυκαβηττού, ο Γιάννης Αγγελάκας, με τους πολυπληθείς «Επισκέπτες», αλλά και τους Γιώργο Ξυλούρη (Ψαρογιώργη) και Γιάγκο Χαιρέτη, θα παρουσιάσει ζωντανά τα τραγούδια του τελευταίου, εξαιρετικού δίσκου του «Από δω και πάνω», που σημείωσε μεγάλη κυκλοφορία το 2005 και πρωτοπαρουσιάστηκε ζωντανά, πέρσι το Νοέμβρη, στο «Γκαγκάριν». Στη συναυλία, στο Λυκαβηττό, θα ακουστούν και παλιότερα τραγούδια του τραγουδοποιού, όπως τα «Σιγά μην κλάψω», «Αιρετικό», «Παροιμίες από τον Κρόνο» και πολλά άλλα.

Εισιτήρια (15 ευρώ) προπωλούνται στο Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39, εντός στοάς, 210-3272000).

«Δον Καμίλο» στην Κρήτη

To Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης ανεβάζει το έργο του Σωτήρη Πατατζή «Δον Καμίλο», μία απολαυστική κωμωδία, με απρόβλεπτες διασκεδαστικές ανατροπές και εκπληκτικές καταστάσεις, μεταπλασμένη σε πολιτικο-κοινωνικής σάτιρας μιούζικαλ, που διαδραματίζεται στη δεκαετία του 1950. Σκηνοθεσία Θανάση Θεολόγη, σκηνικά - κοστούμια Αντώνη Χαλκιά, μουσική Μανόλη Μανουσάκη, χορογραφίες Πέτρου Γάλλια, φωτισμοί Παντελή Πετράκη, στίχοι Γιάννη Καλαντζόπουλου. Παίζουν: Γιώργος Παρτσαλάκης, Νίκος Δαδινόπουλος, Χρήστος Μπίρος, Μανόλης Σορμαΐνης, Στέλιος Καλαθάς, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Δέσποινα Ψαρροπούλου, Θεόδωρος Ιγνατιάδης, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Νίκος Βασιλάκης.

Η πρεμιέρα θα δοθεί στα Χανιά (10/7) στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου, εγκαινιάζοντας το Φεστιβάλ του Δήμου Χανίων. Επειτα θα περιοδεύσει στην Κρήτη και σε άλλα φεστιβάλ δήμων.

Ακροάσεις μονωδών οργανώνει η Λυρική Σκηνή, στις 10 και 11 του μήνα στο θέατρο «Ολύμπια». Ο κάθε υποψήφιος μονωδός πρέπει να πάει στην ακρόαση συνοδευόμενος από δικό του πιανίστα. Δηλώσεις μπορούν να γίνουν και σήμερα στον: Γιώργο Βούδα (210-3601225, 9.30πμ-3μμ).

Ποιήματα του Κ. Καβάφη, αλλά και δικά του θα διαβάσει, σήμερα, ο πολυβραβευμένος Γερμανός ποιητής Νταρς Γκρούμπεϊν, στο πλαίσιο λογοτεχνικής βραδιάς με τίτλο «Θυμήσου το σώμα», που οργανώνει στο Βερολίνο το εκεί παράρτημα του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, στο χώρο «Μάρτιν Γκρόπιους - Μπάου», όπου παρουσιάζεται και η αρχαιολογική έκθεση «Οι βυθισμένοι θησαυροί της Αιγύπτου». Η έκθεση περιλαμβάνει 500 ενάλια ευρήματα της ελληνιστικής περιόδου, τα οποία βρίσκονταν στους κόλπους της Αλεξάνδρειας και του Αμπουκίρ και ήρθαν στο φως με ανασκαφές τα τελευταία χρόνια.

Λόγω βροχής ματαιώθηκαν δύο προγραμματισμένες θεατρικές παραστάσεις. Ο λόγος για την παράσταση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ρούμελης με τον «Βολπόνε» του Μπεν Τζόνσον, σε μετάφραση - διασκευή - σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη και πρωταγωνιστή τον ίδιο, που θα παιχτεί στις 16/7, στο θέατρο «Πέτρα», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Πετρούπολης. Και η παράσταση του θεάτρου «Διαδρομή», με το έργο του Μποστ «Μαρία Πενταγιώτισσα», σε διασκευή - σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, με πρωταγωνιστή τον Πέτρο Φιλιππίδη, που θα παιχτεί, επίσης στις 16/7, στο Δημοτικό Θέατρο Παπάγου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ