ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο Αφγανιστάν, που χτες συμπλήρωσε μία ολόκληρη δεκαετία και το τέλος του είναι άδηλο, βρέθηκε στο στόχαστρο των διαδηλωτών, των δεκάδων χιλιάδων πλέον του κινήματος «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ», το οποίο ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη στις 17 Σεπτέμβρη, έχει πια επεκταθεί για τα καλά σε 853 πόλεις των ΗΠΑ, μεγαλουπόλεις όπως το Σικάγο, το Λος Αντζελες αλλά και πόλεις μερικών χιλιάδων κατοίκων, ακόμη και στην Αλάσκα.

Στη Νέα Υόρκη, οι διαδηλώσεις επικεντρώθηκαν εκ νέου στη Γουόλ Στριτ, ωστόσο την «τιμητική τους» χτες είχαν άλλες πόλεις, που πήραν τη σκυτάλη, για να αναλάβει και πάλι σήμερα η Νέα Υόρκη.

Δεκάδες χιλιάδες πήραν μέρος στις διαδηλώσεις στο Πόρτλαντ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Portland Tribune», χιλιάδες στο Λος Αντζελες, όπου η αστυνομία προχώρησε σε καταστολή με δεκάδες συλλήψεις. Την Πέμπτη, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Ελευθερίας στην Ουάσιγκτον, στην Τάμπα στη Φλόριντα, Τρέντον και Τζέρζι Σίτι στο Νιου Τζέρζι, Φιλαδέλφεια, Νόρφολκ στη Βιρτζίνια, στα ανατολικά, Σικάγο και Σεντ Λιούις στο Μίντγουεστ, Χιούστον, Σαν Αντόνιο και Οστιν στο Τέξας, Νάσβιλ στο Τενεσί, Σιάτλ κ.ά.

Οι διαδηλωτές, κυρίως νέοι, άνεργοι, κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι και κάποια εργατικά συνδικάτα, προβάλλουν αιτήματα ενάντια στην ασυδοσία των τραπεζών, την τεράστια αντίθεση πλούσιων και φτωχών, τις βαριές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης που πληρώνουν με επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Στο μεταξύ, η πολιτική τού «διαίρει και βασίλευε» συνεχίζεται. Η συμβιβασμένη Γενική Συνομοσπονδία AFL-CIO επιχειρεί να διεισδύσει και να τους χειραγωγήσει τις διαδηλώσεις για τη στήριξη του λεγόμενου «προγράμματος δημιουργίας θέσεων εργασίας» του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε λιτά ότι «κατανοεί» τη δυσαρέσκεια των Αμερικανών, το ίδιο και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που ωστόσο δεν δίστασε να δηλώσει «ότι μοιάζει λίγο με το Κίνημα του Τσαγιού», το ακροδεξιό και άκρως λαϊκιστικό παρακλάδι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ενώ ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στο Κογκρέσο, Ερικ Καντόρ, δε δίστασε να χαρακτηρίσει τους διαδηλωτές «συμμορίες»..!

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Επίθεση από παντού στη Σύρτη

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Μεγάλης κλίμακας επίθεση, από δύο πλευρές, ανατολικά και δυτικά, εξαπέλυσαν κατά της Σύρτης, χτες, οι δυνάμεις του Μεταβατικού Συμβουλίου σε μια προσπάθεια να δώσουν τέλος στην περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες ασφυκτική πολιορκία και στις περίπου δύο εβδομάδες μαχών που έχουν μετατρέψει τη γενέτειρα του Καντάφι σε κρανίου τόπο. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των διαφόρων αξιωματούχων των ενόπλων του Συμβουλίου που βρίσκονται στην πολιορκία της πόλης, ελέγχουν ήδη το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και οι περισσότερες μάχες έχουν επικεντρωθεί στην ευρύτερη περιοχή του συνεδριακού κέντρου Ουαγκαντούγκου, όπου έχουν οχυρωθεί μαχητές του Καντάφι.

Αμαχοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν την πόλη, όπου σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις πρέπει πλέον να παραμένουν λιγότεροι από το μισό συνολικό πληθυσμό. Οι εικόνες που μεταφέρουν, τόσο οι πολίτες που φεύγουν, όσο και τα μέλη ανθρωπιστικών συνεργείων που προσπαθούν να εισέλθουν και να παράσχουν βοήθεια, τρόφιμα, νερό και φάρμακα, είναι εφιαλτικές: άνθρωποι εγκλωβισμένοι σε σπίτια χωρίς τροφή και νερό, μαζί με τραυματίες και νεκρούς. Εφιαλτική είναι η κατάσταση και στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης, όπου έχει απομείνει ελάχιστο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δεν υπάρχει οξυγόνο και φάρμακα και οι σοροί κείτονται άταφες.

Για την πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δικές τους δηλώσεις, το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την κατάσταση αυτή φέρουν οι ένοπλοι του Μεταβατικού Συμβουλίου και οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί.

Νόμπελ «Ειρήνης», συγκάλυψης φτώχειας και δήθεν «επαναστάσεων»

OΣΛΟ._ Στα τρία μοίρασαν το φετινό Νόμπελ Ειρήνης τα μέλη της Νορβηγικής Επιτροπής επιβραβεύοντας δύο γυναίκες από τη Λιβερία και μία από την Υεμένη σε μία προσπάθεια να ωραιοποιήσουν τη μετα-εμφυλιακή μιζέρια στη δυτική Αφρική και την «ειρηνική» αραβική επίφαση «επανάστασης» στην Υεμένη...

Οι δύο Λιβεριανές είναι η 72χρονη πρόεδρος Ελεν Τζόνσον-Σίρλιφ, απόφοιτος του Χάρβαρντ, πρώην μεγαλοστέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Σίτιμπανκ που βρίσκεται στην εξουσία από το 2005 και η 38χρονη Λέιμα Γκμπόουι, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών απέναντι στους πολέμαρχους που βύθισαν τη χώρα - με τη συναίνεση και την υποστήριξη ξένων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων - την προηγούμενη 15ετία. Τρίτη βραβευθείσα είναι η 32χρονη επίσης ακτιβίστρια από την Υεμένη, Ταϊακούλ Κάρμαν, συντηρητική ισλαμίστρια - πολέμια του προέδρου της χώρας Σάλεχ και στέλεχος του αντιπολιτευόμενου «Κόμματος Ισλάχ» που συμμετείχε ενεργά σε «ειρηνικές» αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Από τις τρεις βραβευθείσες, η Λιβεριανή πρόεδρος είναι η πιο κραυγαλέα περίπτωση, αφού κατά τα έξι χρόνια προεδρίας της απέδειξε ότι είναι πιστό αφεντικό των πρώην εργοδοτών της (Παγκόσμια Τράπεζα...) αφού χρησιμοποίησε κάθε ξένη «επένδυση» και «βοήθεια» για να υποστηρίξει το κεφάλαιο, αφήνοντας το 80% του λαού της να αργοσβήνει στη μιζέρια της ανεργίας και της φτώχειας... Η «επιτυχία» της υποτίθεται πως είναι η «ειρήνη», αλλά ούτε αυτή είναι πραγματική μιας που στηρίζεται στα όπλα 9.000 κυανόκρανων. «Λεπτομέρεια»: Βραβεύτηκε τέσσερις μέρες πριν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Τρίτης...

Το άλλοθι της νορβηγικής επιτροπής για το Νόμπελ Ειρήνης είναι μάλλον η βράβευση της επίσης Λιβεριανής ακτιβίστριας Λέιμα Γκμπόουι, που το 2003 κινητοποίησε και οργάνωσε γυναίκες από διάφορες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες στο πλαίσιο της προσπάθειας να τερματιστεί ο εμφύλιος.

Η Υεμενίτισσα απ' την άλλη, επιλέχθηκε να βραβευτεί, για να φανεί, όπως δήλωσε ο προεδρεύων της επιτροπής, πως η λεγόμενη «αραβική άνοιξη δεν μπορεί να πετύχει δίχως τη συμμετοχή των γυναικών»...

ΗΠΑ
«Απελευθέρωση» του Ρενέ Γκονζάλες

ΜΑΡΙΑΝΝΑ.--

Αποφυλακίστηκε χτες νωρίς το πρωί ο ένας από τους πέντε Κουβανούς αγωνιστές, ο Ρενέ Γκονζάλες, μετά από 13 χρόνια φυλάκισης, ο οποίος ωστόσο θα πρέπει να παραμείνει εντός των ΗΠΑ για τρία ακόμα χρόνια υπό το καθεστώς της «εποπτευόμενης απελευθέρωσης». Οι δύο του κόρες, Ιρμα και Ιβέτ, ο αδερφός και ο πατέρας του Ρομπέρτο και Καντίντο καθώς και ο δικηγόρος του Φίλιπ Χόροβιτς περίμεναν υπομονετικά έξω από την ομοσπονδιακή φυλακή. Απούσα ήταν η σύζυγός του Ολγα Σαλανουέβα καθώς της έχει απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ, επειδή, όπως υποστηρίζουν οι αρχές, θέτει σε κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας. Οπως είναι γνωστό, η Κούβα έχει απαιτήσει από τις αμερικανικές αρχές να του επιτρέψουν να επιστρέψει στο νησί, ωστόσο πριν ένα μήνα ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε την πρόταση υποστηρίζοντας πως ο Ρενέ μπορεί να εκμεταλλευτεί την αμερικανική υπηκοότητά του για κατασκοπεία.

Η αναγκαστική παραμονή του Ρενέ στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στη Φλόριδα όπου υπάρχει ισχυρή αντικουβανική κοινότητα με ιδιαίτερα εχθρικά αισθήματα για την Κούβα, θέτει σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή. Εξάλλου, και οι πρόσφατες δηλώσεις της γερουσιαστή Ιλεάνα Ρος - Λεχτίνεν πως ο Ρενέ Γκονζάλες είναι «παλιάνθρωπος» με «αιματοβαμμένα χέρια», αποδεικνύει το παραπάνω. Αντιδρώντας στις συγκεκριμένες δηλώσεις, η συντονίστρια της «Εθνικής Επιτροπής των ΗΠΑ για την Απελευθέρωση των Πέντε» Γκλόρια Λα Ρίβα, υπογράμμισε πως αποτελούν έκκληση για βία κατά του Κουβανού αγωνιστή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ