Σάββατο 8 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Επίθεση από παντού στη Σύρτη

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Μεγάλης κλίμακας επίθεση, από δύο πλευρές, ανατολικά και δυτικά, εξαπέλυσαν κατά της Σύρτης, χτες, οι δυνάμεις του Μεταβατικού Συμβουλίου σε μια προσπάθεια να δώσουν τέλος στην περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες ασφυκτική πολιορκία και στις περίπου δύο εβδομάδες μαχών που έχουν μετατρέψει τη γενέτειρα του Καντάφι σε κρανίου τόπο. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των διαφόρων αξιωματούχων των ενόπλων του Συμβουλίου που βρίσκονται στην πολιορκία της πόλης, ελέγχουν ήδη το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και οι περισσότερες μάχες έχουν επικεντρωθεί στην ευρύτερη περιοχή του συνεδριακού κέντρου Ουαγκαντούγκου, όπου έχουν οχυρωθεί μαχητές του Καντάφι.

Αμαχοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν την πόλη, όπου σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις πρέπει πλέον να παραμένουν λιγότεροι από το μισό συνολικό πληθυσμό. Οι εικόνες που μεταφέρουν, τόσο οι πολίτες που φεύγουν, όσο και τα μέλη ανθρωπιστικών συνεργείων που προσπαθούν να εισέλθουν και να παράσχουν βοήθεια, τρόφιμα, νερό και φάρμακα, είναι εφιαλτικές: άνθρωποι εγκλωβισμένοι σε σπίτια χωρίς τροφή και νερό, μαζί με τραυματίες και νεκρούς. Εφιαλτική είναι η κατάσταση και στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης, όπου έχει απομείνει ελάχιστο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δεν υπάρχει οξυγόνο και φάρμακα και οι σοροί κείτονται άταφες.

Για την πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δικές τους δηλώσεις, το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την κατάσταση αυτή φέρουν οι ένοπλοι του Μεταβατικού Συμβουλίου και οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ